Petra
Petra Blog 24 Sep 2015

Bevallingsyoga

Ruimte maken!

Zwangerschap is een mooi en ook heel intens proces. Er verandert veel, niet alleen lichamelijk en hormonaal, maar ook mentaal en emotioneel. Je maakt op veel gebieden ruimte voor je kindje. Bijvoorbeeld in je huis door een mooi kamertje in te richten. Maar ook door allerlei praktische zaken voor straks vast te regelen. En je lijf doet ook mee: alles wordt van binnen wat zachter, zodat je mee kunt veren en echt letterlijk ruimte in je lijf kunt maken voor dat groeiende nieuwe leven. Dan is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Je lichaam (en geest) in goede conditie houden is de beste voorbereiding op de bevalling. Specifieke oefeningen uit de zwangerschapsyoga kunnen heel direct helpen.

Een goede oefening om ruimte te maken in het bekkengebied is ‘vlinderen’.
Zit goed op je beide zitbotjes en breng de voetzolen naar elkaar toe terwijl je de knieën naar buiten laat vallen. Pak de voeten, enkels of schenen beet, maar zorg ervoor dat je rug lang opgestrekt blijft. Lukt dat niet, zet dan de handen schuin achter je / naast je om jezelf te ondersteunen.
Laat dan de knieën zachtjes ‘wapperen’ – je laat ze verend op en neer gaan. Niet duwen, geen moeite doen om grote bewegingen te maken, maar juist zachte, kleine bewegingen die (bijna) vanzelf gaan.
Rustig blijven doorademen en stoppen als het genoeg is.
Deze oefening rekt de bekkenbodem op een zachte manier en is daardoor een uitstekende oefening om tijdens je zwangerschap te blijven doen, ook als voorbereiding naar de bevalling toe.

Door middel van een aandachts- en ademoefening kun je ook letterlijk meer ruimte geven in je buik. Doe deze oefening op een moment dat je er bewust de tijd voor hebt. Ook kan deze oefening verlichting geven als je last hebt van een harde buik.

Dit zijn twee voorbeelden om letterlijk ruimte in je lijf te maken voor het baby’tje in je buik. Ben je benieuwd en wil je meer van dit soort oefeningen doen? Schrijf je dan hier in voor de gratis cursus ‘in 10 minuten ontspannen (als je zwanger bent)’. Je ontvangt dan vier dagen lang filmpjes en praktische uitleg die jou helpen te ontspannen.

Ik wens je een heel ontspannen zwangerschap toe! En onthoud (ook voor straks na de bevalling): een ontspannen moeder is een ontspannen baby!

Annet Koenders

Annet Koenders is eigenaresse van Yoga Studio Nieuwegein en bedenker en maker van de online training Bevallingsyoga. Een 4-weeks online trainingsprogramma om je op een praktische manier gedegen voor te bereiden op de komende bevalling. Zodat je vol vertrouwen je bevalling tegemoet ziet. Voor meer informatie: www.bevallingsyoga.nl


PRIJSVRAAG

Beantwoord na het volgen van deze gratis cursus de volgende 3 vragen en maak kans op toegang tot de online training bevallingsyoga t.w.v. €247!

1. Waardoor wordt pijn in de onderrug tijdens de zwangerschap vaak veroorzaakt?
2. Welk deel van je lijf zorgt met name voor de onwillekeurige adembeweging (die je in je buik kunt voelen)?
3. Welke twee systemen kent het autonome zenuwstelsel?

Stuur de antwoorden in een mail aan redactie@kindjeopkomst.nl (de uitslag wordt op de website bekend gemaakt)

Reageer op artikel:
Bevallingsyoga
Sluiten