Salami tijdens zwangerschap

Wanneer je nog niet zwanger bent hoef je natuurlijk niet te letten op het eten dat je eet, tenzij je een dieet volgt of gewoon wat gezonder wilt gaan eten. Wanneer je zwanger bent verandert dat echter, aangezien er een grote lijst is met voedingsmiddelen die niet gegeten mogen worden tijdens je zwangerschap. Wanneer je een kijkje neemt op internet of in een boek dan zie je vaak ook dat salami in dit lijstje staat.

Salami is namelijk een worstsoort waarin ook rauw vlees verwerkt wordt. Wanneer je over rauw hebt bij je zwangerschap dan weten de meeste vrouwen al dat je moet oppassen. Rauw voedsel kan namelijk gevaarlijk zijn en kan ervoor zorgen dat je baby een afwijking krijgt. In rauw vlees kan er namelijk een parasiet voor komen die toxoplasmose veroorzaakt. Dit kan dus een bedreiging vormen voor je zwangerschap. Maar is salami dan echt zo gevaarlijk? Hieronder gaan we daar dieper op in.

Salami en zwanger

Zoals je hierboven in de inleiding al hebt kunnen lezen is salami een worstsoort dat wordt gemaakt van rauw vlees. Je hebt ook kunnen lezen dat er in rauw lees vaak een parasiet voor kan komen die ervoor kan zorgen dat je zwangerschap risicovol wordt. Wanneer je een infectie oploopt door deze parasiet bestaat er een kans van ongeveer 40 procent dat je baby ook besmet raakt. Je moet je eens voorstellen dat je baby’s immuunsysteem nog niet goed opgebouwd is, aangezien je baby nog niet volmaakt is en nog niets heeft meegemaakt.

Wanneer we spreken over een afwijking dan kan je denken aan een afwijking aan zijn of haar zenuwstelsel of ogen. Natuurlijk kan je altijd een infectie krijgen, maar door het eten van salami neem je wel een risico dat je niet hoeft te nemen. Je kan namelijk ook iets anders eten dan salami tijdens je zwangerschap. Je kan bijvoorbeeld kaas eten tijdens je zwangerschap. Daarnaast kan je ook bijvoorbeeld rookvlees eten als alternatief.

Dus: beter van niet?

Het is overduidelijk wat wij hierboven eigenlijk allemaal hebben geschreven over het eten van salami in combinatie met een zwangerschap. Het eten van salami geeft een risico en kan ervoor zorgen dat je baby schade zal ondervinden. Eet als je je hierover zorgen maakt in dit geval geen salami, maar neem iets anders. Er zijn verschillende soorten beleg die je gewoon mag eten en die ook lekker zijn. Dit geldt gedurende de hele zwangerschap, of je nu 5 weken zwanger, 18 weken zwanger of 26 weken zwanger bent.

Je kan tijdens je zwangerschap het gevoel krijgen dat je veel moet laten om je zwangerschap goed te laten verlopen en dat is misschien ook zo, maar je krijgt er uiteindelijk een wonder voor terug. Als je twijfelt, wees verstandig en kies bewust voor een gezonde zwangerschap!

 

Reageer op artikel:
Salami tijdens zwangerschap
Sluiten