Sushi tijdens zwangerschap

Persoonlijk ben ik echt helemaal gek op sushi en eet het liefst een maal per week sushi bij een leuk tentje hier in de stad. Nu ben ik niet zwanger, maar ben dit wel geweest. Wanneer je zwanger bent wordt er verteld dat je geen rauwe vis mag eten, omdat je besmet kan worden door een bacterie genaamd listeria. Maar wat is hier nu precies van waar? Mag je sushi nu wel of niet eten tijdens je zwangerschap? Is het gevaarlijk om sushi te eten tijdens je zwangerschap? Hieronder lees je alles over het eten van sushi.

Rauwe sushi tijdens je zwangerschap

Toen ik voor de eerste keer zwanger was heb ik eigenlijk haast geen advies gevraagd met betrekking tot het eten van bepaald voedsel. Door het lezen op het internet ben ik tijdens mijn zwangerschap erachter gekomen dat ik bepaalde dingen niet mocht of dat bepaalde dingen gevaarlijk konden zijn voor de zwangerschap. Ik vind sushi helemaal geweldig en kan zo een heel bord met sushi in mijn eentje op. Tijdens mijn zwangerschap kwam ik er helaas achter dat dit risicovol was.

Listeriabacterie

Listeria is een bacterie die een infectie kan veroorzaken. De kans op deze bacterie is klein in Nederland, maar toch moet je oppassen. Voor een niet-zwangere vrouw zijn de gevolgen niet groot, maar voor een zwangere vrouw kunnen de gevolgen immens zijn. Het kan zelfs zo erg zijn dat je een miskraam krijgt of kan leiden tot vroeggeboorte. Het is dan ook verstandig, en dat raden wij met elke risico aan, om weg te blijven van rauwe vis.

Mag sushi nu wel of niet?

Over het algemeen is de kans klein dat de bacterie aanwezig is en dat je ook daadwerkelijk last krijgt van deze bacterie. Maar we praten hier over het algemeen. Eigenlijk wil je dat risico niet nemen. Als je dat risico namelijk neemt, dan neem je eigenlijk het risico dat er iets mis kan gaan met je baby. Het lijkt me als toekomstige moeder geen goede zaak als je een risico neemt dat er toe kan leiden dat je baby niet geboren wordt of te vroeg geboren wordt. Wij van Ikenmama raden je dus aan om weg te blijven van alle soorten rauwe vis. Blijf weg van sushi, tonijn, oesters en schelpen.

Wat mag je wel eten?

Nu je dit zo leest denk je misschien dat alle soorten vis verboden is, maar dat is niet zo. Er zijn ook vissoorten die gewoon zijn toegestaan en zelfs heel gezond zijn voor jou en je ongeboren kindje. Deze zorgen niet alleen voor de groei en de intelligentie van je kindje, maar zorgen ook voor een gezonde bevalling. Wat mag je dan wel eten?

  • Haring
  • Zalm

Deze twee vette vissoorten zijn heel gezond en het is aangeraden om deze twee keer per week te eten. Het is niet aangeraden om deze meer dan twee keer per week te eten, vanwege de schadelijke stoffen die er in zitten.

Natuurlijk begrijp je wel dat elke vrouw anders is en voor iedere vrouw iets anders geldt. Het is daarom verstandig om bij twijfel altijd met je huisarts of verloskundige te overleggen. Zij weten tenslotte wat jouw situatie is en wat jij wel of niet mag. Overleg dus altijd met je specialist!

Reageer op artikel:
Sushi tijdens zwangerschap
Sluiten