Koortslip tijdens zwangerschap

Veranderingen zijn altijd eng, of dit nu tijdens je zwangerschap is of buiten de zwangerschap. Wanneer je merkt dat er iets veranderd dan wil je graag weten wat het is, waarom die verandering plaatsvindt en of het gevaarlijk is. In eerste instantie zou je denken dat een koortslip niet gevaarlijk is voor een baby. Helaas is niets minder waar. Hieronder lees je precies wat een koortslip is en of het gevaarlijk is voor een ongeboren of geboren baby.

Wat is een koortslip?

Wanneer je zwanger bent en een koortslip hebt denk je er niet bij na dat het gevaarlijk zou kunnen zijn voor je kindje. Maar laten we eerst even beginnen met uit te leggen wat een koortslip is. Dat is natuurlijk wel zo fijn om te weten. Een koortslip is een infectie met blaasjes op je lip die vaak een brandende en prikkende pijn veroorzaken. Binnen twee weken zullen deze blaasjes opengaan en zal er een korst ontstaan. Deze infectie ontstaat vaak wanneer de weerstand laag is, dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens een griepje of verkoudheid.

Is het gevaarlijk voor een ongeboren baby?

Wanneer je al eerder een koortslip hebt gehad heb je al antistoffen aangemaakt. Dankzij de intelligente werking van de placenta zal je kindje automatisch deze antistoffen krijgen waardoor de kans zeer klein is dat je kindje ook daadwerkelijk geïnfecteerd kan raken. Wanneer je baby nog niet geboren is is de kans dus klein dat je kindje een koortslip zal krijgen. Natuurlijk is de kans wel aanwezig en daar dien je dus dan ook altijd rekening mee te houden. De baby kan echter alleen na of tijdens de geboorte worden geïnfecteerd. Ben je zo’n 36 weken zwanger als je last krijg van een koortslip? Houd er dan rekening mee dat je kindje binnen niet al te lange tijd geboren kan worden en dan besmet zou kunnen raken.

Is het gevaarlijk voor een geboren baby?

Het hebben van een koortslip is niet erg, maar het is wel een ziekte die makkelijk over te dragen is. Wanneer je je baby kusjes geeft of aanraakt als je een koortslip hebt, dan is de kans groot dat je baby dit virus ook te pakken krijgt. Een koortslip is namelijk zeer besmettelijk. Daarnaast zal de baby 50% kans hebben op een huidafwijking en kan het zelfs zo erg zijn dat de hersenen en organen van de baby worden aangetast door de virus. Het is dus aan te raden om jezelf te beschermen met een mondkapje, handschoenen te gebruiken en ervoor te zorgen dat je meerdere keren per dag je handen wast om zo hygiënisch mogelijk te werk te gaan.

Borstvoeding en een koortslip

Normaal gesproken kan je gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding wanneer je een koortslip hebt. Het kan echter ook anders zijn. Het is als moeder belangrijk om te controleren of er geen blaasjes op je tepels te vinden zijn. Het is namelijk mogelijk dat de infectie ook naar je borsten is gegaan. Voordat je borstvoeding geeft is het dus belangrijk om deze controle uit te voeren zodat je kindje niet besmet raakt door de infectie.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Koortslip tijdens zwangerschap
Sluiten