Lekker leren eten? – Knoeien moet! [met 5 tips]

Eerlijk gezegd moest ik even slikken bij het zien van alle wortelvlekken in ons mooie tapijt. Gelukkig kreeg ik met veel schrobben de oranje vlekken er weer uit. Om me de volgende dag op nieuwe, groene vlekken te storten – m’n zoontje at broccoli… Dat al dat geknoei en geschrob gelukkig niet voor niets is geweest, blijkt uit recent onderzoek: laat je kind lekker knoeien!

Weg met die lepel!

Voor het onderzoek nam Amy Brown van de Britse universiteit Swansea verschillende studies onder de loep. Ze stuitte op een paar interessante feiten. Zo blijken kinderen die op jonge leeftijd met een lepel worden gevoerd, op latere leeftijd vaker last te hebben van overgewicht dan kinderen die zelf mochten eten (en knoeien). Waarschijnlijk komt dit doordat kinderen wanneer ze zelf eten beter leren voelen wanneer ze vol zijn. Doordat ze zelf de regie in handen hebben, kunnen ze makkelijker stoppen op het juiste moment. Terwijl het kind wanneer het gevoerd wordt afhankelijk is van degene die de lepel in handen heeft.

Nader onderzoek nodig

Om de resultaten te kunnen onderbouwen, heeft Amy Brown zelf onderzoek gedaan onder 300 kinderen, die werden gevolgd vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden. Ook uit dit onderzoek bleek dat kinderen die tussen de 6 en 12 maanden zelf mochten eten, minder kans hadden op overgewicht dan kinderen die werden gevoerd. Toch is dit onderzoek nog te klein om echt definitieve conclusies te trekken. Er is aanvullend onderzoek nodig om een echt betrouwbaar resultaat te krijgen, maar momenteel wijst alles er dus op dat knoeien goed is!

5 Tips om je kind zelf te laten eten

Gebruik deze 5 tips om je kindje zelf te laten leren eten:

· Gebruik de Rapley methode: hierbij pureer je het eten niet, maar geeft je het in kleine brokjes of stukjes op een bordje aan je kindje. Kies bijvoorbeeld gekookte groente, zoals stukjes broccoli of wortel.

· Start met het geven van groente in plaats van fruit. Fruit is over het algemeen vrij zoet en daar is je kleintje gek op. Dit leren eten is dus niet zo moeilijk. Groente is echter minder zoet en vereist wat meer gewenning. Het is beter om te starten met die minder zoete smaken, zodat je kleine deze ook leert te waarderen.

· Een kommetje is handiger dan een bordje. Laat je je baby zelf eten met een lepeltje? Geef het eten dan in een kom. Zo’n lepel is namelijk nog best ingewikkeld in gebruik en de kans is groot dat je kindje al het eten ermee van z’n bord duwt. Met een kom heb je dat probleem minder snel.

· Vanaf een maand of 8 kan je kindje goed kauwen. Wees dan ook niet bang om vanaf die leeftijd steviger groenten te geven. Ook hierbij kan de Rapley-methode goed werken. Geef fruit of gekookte groente in brokjes die je kindje makkelijk in de hand kan houden.

· Het allerbelangrijkste: zorg ervoor dat je kindje met plezier leert eten. Het heeft geen zin om je kindje tegen heug en meug z’n bordje leeg te laten eten. In tegendeel zelfs, blijkt uit bovenstaand onderzoek: je kindje leert dan niet te luisteren naar z’n eigen lichaam. En leg je vooral neer bij het feit dat leren eten betekent dat er veel geknoeid wordt. Dan maar even wat extra schrobben deze periode. Of leg gewoon een flink stuk zeil op de vloer onder de kinderstoel. Ik weet inmiddels uit ervaring dat dat heel wat schoonmaakwerk scheelt;)

baby leren eten

Reageer op artikel:
Lekker leren eten? – Knoeien moet! [met 5 tips]
Sluiten