Petra
Petra Baby 16 Mar 2016

Regeldagen van je baby, als je baby meer honger krijgt

Regeldagen zijn dagen waarop de baby om meer voeding vraagt vanwege een groeispurt. Een baby groeit snel. Dat groeien, gebeurt niet in een regelmatig tempo. Het is normaal dat een baby in een kortere tijd ineens veel groeit. Voor zo’n groeispurt heeft je baby voedingstoffen nodig en vraagt het om meer voeding. Regeldagen komen veel voor op de 9e of 10e dag, 6 weken na de geboorte en als de baby 3 maanden oud is. Regeldagen kunnen de moeder onzeker maken. Bedenk dat het eigenlijk alleen maar een kwestie is dat de baby aangeeft dat hij meer honger heeft. Je kunt je baby gerust wat meer voeding geven.

Regeldagen van je baby: wanneer

De meeste kans op regeldagen zijn rond:

 • 9 – 10 dagen na de geboorte
 • 3 weken
 • 6 weken
 • 3 maanden
 • 4 maanden
 • 6 maanden
 • een ziekteperiode of periode met (veel) stress

Als je baby niet lekker in zijn vel zit, hoef je niet automatisch te maken te hebben met regeldagen. Het kan ook zijn dat je baby een virusje te pakken heeft of het zijn de tandjes die doorkomen. Op warme zomerdagen heeft de baby meer behoefte aan vocht. Regeldagen kunnen ook op andere momenten komen, het hoeft niet altijd in de periode zoals hierboven beschreven te zijn. Als je baby voldoende drinkt, regelmatig een volle plasluier heeft en normaal groeit, dan is er geen reden je ongerust te maken.

Regeldagen van je baby: hoe lang

Een groeispurt bij een pasgeboren baby duurt vaak niet langer dan 1 of 2 dagen. Naar matje je baby ouder wordt, kunnen ook de regeldagen wat langer duren. Regeldagen kunnen zich vrij plotseling aandienen, maar verdwijnen ook vaak meer bijna ongemerkt.

Regeldagen van jej baby: hoe herken je ze

Je kunt regeldagen aan de volgende situaties herkennen:

 • Je baby wil steeds vaker drinken

Op regeldagen wil je baby vaker aangelegd worden als je borstvoeding geeft. Ook als je flesvoeding geeft, wordt de fles tot de laatste druppel leeggedronken.

 • Je twijfelt of je genoeg melk produceert

Tijdens regeldagen kan het zijn dat je melkproductie niet toereikend is aan de vraag van je baby. Vaak aanleggen zorgt ervoor dat je kindje toch genoeg binnen krijgt. Je zult zien dat je melkproductie zich de dagen erna vanzelf gaat aanpassen.

 • Je baby is onrustig en huilt veel

Een groeispurt kan erg vermoeiend zijn voor je baby. Het kost veel energie.

 • Ander slaappatroon

Een groeispurt kost veel energie, dus de kans is groot dat je baby meer slaapt dan normaal. Aan de andere kant kan het ook voorkomen dat je baby ook weer ’s nachts wakker wordt en vraagt zijn honger te stillen.

Regeldagen van je baby, wanneer heeft je baby honger?

Baby’s hebben zo hun maniertjes om aan te geven dat ze willen drinken.

Vroege hongersignalen zijn:

 • zuigbeweging lippen/ zoeken met mondje/smakgeluidjes
 • mondje gaat open als de lippen worden aangeraakt
 • sabbelen op vingers of handje
 • handjes naar gezicht brengen
 • maaien met armpjes
 • trappelen

Laat hongersignaal:

 • huilen

Probeer bij vroege hongersignalen je kind te voeden, gewoonlijk is dat elke 3 uur en bij regeldagen soms wel ieder uur. Begint je baby te huilen, dan is het lastiger hem aan de borst te leggen. Huilen maakt de baby snel moe waardoor de baby minder drinkt en de vicieuze cirkel is rond. Uitgebreide informatie over hongersignalen lees je op de website van La Leche Leage.

Regeldagen van je baby en borstvoeding

Vaker aanleggen betekent niet dat je baby teveel voeding binnenkrijgt. Je melkproductie past zich automatisch aan naar de behoefte van je baby. Als je borst helemaal leeggedronken wordt, zal er meer melk worden aangemaakt. Je kunt je baby zo vaak aanleggen als je wilt. Stress en vermoeidheid kunnen ervoor zorgen dat de melk minder toeschiet. Je baby krijgt zo ook minder melk te drinken, met het gevolg dat hij nog vaker aan de borst wil. Probeer goed voor jezelf te zorgen door wat extra aandacht aan jezelf te besteden. Vermijd onnodige drukte. Kies voor gezonde voeding en drink zelf ook voldoende. Leg warme kompressen op je borst voor het voeden. Voed wanneer je baby het vraagt en neem er uitgebreid de tijd voor. Binnen enkele dagen zul je weer voldoende melktoevoer hebben voor je baby en vinden jullie samen je ritme weer terug. Een grotere melkproductie kan stuwing veroorzaken.

regeldagen flesvoeding

Regeldagen van je baby en flesvoeding

Op regeldagen kan de inhoud van een flesvoeding opeens niet meer voldoende voor je baby zijn. Je baby laat weten dat hij na de fles nog honger heeft. Je kunt je baby extra melk geven en als het nodig is, mag je iets meer geven dan de aanbevolen hoeveelheid. Overleg dit altijd even met het consultatiebureau. Teveel flesvoeding kan leiden tot overgewicht. Als je baby de fles erg snel leegdrinkt, kan het ook zijn dat je baby meer zuigbehoefte heeft in plaats van honger. Je baby hoort gemiddeld 20 minuten over het leegdrinken van de fles te doen. Is je baby sneller, koop dan een speen met een kleiner gaatje.

Reageer op artikel:
Regeldagen van je baby, als je baby meer honger krijgt
Sluiten