Petra
Petra Opvoeding 13 Apr 2019

Slaaptrainer [Kan jouw peuter al doorslapen?]

De babytijd is pittig. Een korte periode ben je dag en nacht in de weer met je kindje. Gelukkig komt er op een gegeven moment een tijd dat je kindje redelijk doorslaapt, waardoor jijzelf ook weer aan je nachtrust toekomt. Maar wat als het je (peuter)kindje niet lukt om door te slapen? Kan een slaaptrainer dan uitkomst bieden?

Wat is een slaaptrainer?

De slaaptrainer is een soort wekker, maar dan net wat anders. Een peuter kan nog geen klokkijken, dus een echte wekker werkt voor hem of haar niet. Het tijdsbesef is ook heel anders dan bij volwassenen. Wordt je kleine wakker en wordt het op dat moment al licht? Dan zal je peuter vol enthousiasme aan de dag willen beginnen. Of het nu 5.00 of 8.00 uur ‘s ochtends is. Met een slaaptrainer kun je proberen om je kindje wat meer besef van tijd te geven. Dat kan op verschillende manieren. De meeste slaaptrainers maken gebruik van plaatjes of voorbeelden. Zo wordt er een afbeelding met een slapend kindje getoond zolang het nog geen tijd is om uit bed te gaan. Is het wel tijd om op te staan? Dan laat de slaaptrainer dat zien met bijvoorbeeld een plaatje van een spelend kindje. Groot verschil met een gewone wekker: de trainer maakt geen gebruik van geluid, maar alleen van plaatjes. Is je kindje nog lekker aan het slapen, terwijl de slaaptrainer aangeeft dat het tijd is om op te staan? Dan laat de wekker je kind dus niet wakker schrikken, maar gewoon rustig slapen. Zo’n peutertje wordt liever wakker gemaakt door papa of mama, dan door een lawaaiige wekker 😉

Verschillende soorten

Slaaptrainers zijn er in verschillende soorten. Zo zijn er trainers met een figuurtje, zoals een olifantje of een aapje, soms in combinatie met een gewoon klokje. De klok stel je in op de tijd waarop je kindje wakker mag worden. Zolang het nog geen tijd is, houdt het figuurtje de oogjes dicht. Pas wanneer het tijd is om op te staan doet het de ogen open. Simpel en duidelijk dus. Er zijn ook slaaptrainers met illustraties van de dag en de nacht. Op het ene plaatje is het dag, op het andere plaatje is het nacht. Een van de plaatjes wordt verlicht. ‘s Nachts is dat natuurlijk het plaatje met daarop een slapend figuurtje. Overdag is het een wakker figuurtje. Ook deze manier van aangeven is duidelijk voor een peuter.

Een voorbeeld van een trainer met een figuurtje is deze van Zazu (o.a. verkrijgbaar via bol.com). Het schaapje sluit de oogjes als het tijd is om te slapen:

slaaptrainer Zazu

Ook op bol.com: deze schattige met illustratie en nachtlampje, van het merk Kid’Sleep:

slaaptrainer Kidsleep

Werkt de slaaptrainer?

Laten we maar direct eerlijk zijn: de slaaptrainer is geen wondermiddel. Je kindje zal er niet direct een voorbeeldige slaper van worden. Toch kan het zeker bijdragen aan een beter slaapritme. Er zitten namelijk veel voordelen aan dit ding:

  • De slaaptrainer is leuk. Veel leuker dan je papa of mama die je (al dan niet boos) vertelt dat je weer terug naar bed moet. Dat maakt het vaak wat makkelijker om te doen wat je graag wilt: je kindje ziet dat z’n slaaptrainer nog slaapt, dus gaat hij of zij zelf ook nog even liggen;
  • Peuters komen in een fase waarin ze alles zelf willen doen. Een slaaptrainer kan hen het gevoel geven dat ze zelfstandig beslissen of ze wel of niet uit bed stappen. De kans is groot dat je kindje apetrots je slaapkamer binnenkomt, om te vertellen dat het volgens zijn klok tijd is om op te staan. Het is toch geweldig dat hij jou dat niet meer hoeft te vragen? Hij is groot, hij weet het zelf!
  • De trainers zijn flexibel, je hebt alle vrijheid om zelf de tijd in te stellen. Zo kun je in het weekend de wekker wat later zetten en op doordeweekse dagen juist weer wat vroeger. Wie weet blijft je kindje in het weekend daardoor echt een half uurtje langer in bed liggen (maar we kunnen niets garanderen ;))!
  • Zo’n slaaptrainer staat ook nog eens hartstikke leuk op de slaapkamer van je peuter.

Nadelen slaaptrainer

Zitten er nadelen aan de slaaptrainer? Ja, er zijn wel een paar kleine nadelen te verzinnen. Zo zit er bij veel slaaptrainers een flinke handleiding waar je je doorheen moet worstelen. Daar moet je maar net zin in hebben! Verder is de slaaptrainer wat prijziger dan een gewoon wekkertje. Houd rekening met minimaal een paar tientjes. Er zit wel flink wat prijsverschil tussen de verschillende merken, van bijvoorbeeld Philips, Intertoys en Alecto. Aan de andere kant maakt dit de keus ook mooi groot. Je kunt dus echt op zoek gaan naar de perfecte slaaptrainer voor jouw kindje. Nog een allerlaatste, misschien wel het allergrootste, ‘nadeel’: zoals gezegd is het geen wondermiddel. Is je kindje een slechte (door)slaper? Dat zal met deze wekker niet opeens opgelost zijn. De wekker kan je kindje echter wel helpen om zelf te leren wanneer het tijd is om uit bed te stappen en wanneer het nog in bed moet blijven. Dan is het daarna natuurlijk nog wel de vraag of je kind ook echt in bed blijft.

Opletten bij aanschaf

Welke slaaptrainer schaf je nu aan? Het is handig om vast van tevoren te bedenken welke type slaaptrainer bij jouw kind past. Kijk daarna eens rond wat er te vinden is. Handig om rekening mee te houden:

  • Sommige wekkers maken een (vaak tikkend) geluid. Zacht, maar wel hoorbaar. Dit is ook bij sommige slaaptrainers het geval. Slaapt jouw kind licht? Dan kan het geluid van zo’n klok net een oorzaak zijn dat je kindje nog vaker wakker wordt. Een stille klok is dan natuurlijk handiger;
  • Leuk om te doen: ga samen met je peuter op zoek naar een mooie klok. Dan betrek je je kleine al vanaf het eerste moment bij de aankoop en wordt het al echt iets ‘eigens’. Je peuter is vast apetrots op z’n eigen klok!
  • Houd er rekening mee dat de wekkers met illustraties licht geven. Bij sommige klokken kun je de hoeveelheid licht instellen met behulp van een dimmer. Of je kindje het licht prettig vindt hangt vooral af van wat hij of zij gewend is. Is je kind gewend om te slapen met een nachtlampje aan? Dan is de slaaptrainer een mooie vervanger voor het lampje. Als je kind een donkere kamer gewend is, is het handig om een wekker uit te kiezen die zo min mogelijk licht geeft.
Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Slaaptrainer [Kan jouw peuter al doorslapen?]
Sluiten