Petra
Petra Opvoeding 9 Dec 2011

Schreeuwen

Als jij opgegroeid bent in een huis waar veel geschreeuwd werd is de kans groot dat jij dit ook gaat doen. Wist je dat in zo’n 98% van de gevallen tijdens de opvoeding geschreeuwd wordt tegen kinderen tot 7 jaar oud.

Uiteraard is incidenteel je stem verheffen geen reden tot verontrust worden, noch zal dit blijvende schade veroorzaken. Er is echter wel aangetoond dat structureel schreeuwen bijna even veel emotionele schade kan veroorzaken bij jonge kindjes als lichamelijk geweld.

Als we dit inmiddels weten waarom schreeuwen we dan toch? We schreeuwen omdat we het kunnen, omdat we wanhopig zijn, omdat onze kindjes toch weer niet luisteren, omdat we boos zijn, eigenlijk omdat we op dat moment geen andere oplossing zien. Wat opvalt is dat ouders vaker schreeuwen als een kind geconcentreerd naar een scherm kijkt.

Experts aan het woord
Schreeuwen zouden we niet moeten doen, vaak gaat het van kwaad tot erger. De kinderen weten dat je “ooit” gaat schreeuwen. Zij zullen dus doorgaan totdat jij schreeuwt en daarmee in hun ogen aangeeft dat de grens bereikt is. Schreeuwen zorgt er ook voor dat jij jezelf drukker en bozer maakt dan je in een correctiesituatie eigenlijk zou moeten zijn. Tevens geef je je kind een zekere mate van macht. Hij weet dat hij jou aan het schreeuwen kan krijgen door bijvoorbeeld zijn speelgoed niet op te ruimen. Als je partner thuis is kan het verstandig zijn om, voor je op het punt van schreeuwen komt, de situatie over te dragen zodat jij weer even tot rust kunt komen.

Wat ook een vrij duidelijke indicatie is dat schreeuwen niet werkt, is het feit dat je steeds vaker en harder zult moeten schreeuwen om het effectief te laten lijken. Je kinderen raken min of meer immuun voor het schelden, dus moet jij harder schreeuwen, vaker schreeuwen, maar wat doe je als je niet harder meer kunt?

Als je schreeuwt verlies je eigenlijk de controle, je geeft aan dat je de situatie niet in de hand hebt. Kinderen zullen het niet laten om je uit te proberen, zeker als zij door hebben dat ze je als het ware op commando op de kast kunnen jagen. Probeer je stem streng, resoluut en respectvol te laten klinken. Het beste is als je de situatie zonder stemverheffing met je gewone stem de baas kunt blijven. Het meeste indruk maak je als je de situatie onder controle hebt. Dus in plaats van te schreeuwen: “ZET DIE TV UIT”, loop je ogenschijnlijk rustig naar de tv en schakel je hem zonder pardon en verdere discussie uit!

Reageer op artikel:
Schreeuwen
Sluiten