Petra
Petra Opvoeding 9 Dec 2011

Huisarrest

Bij de term huisarrest denken we al snel aan tieners die thuis moeten blijven en niet naar feestjes mogen. Maar deze term is veel uitgebreider, denk maar eens aan de opmerking “Voor straf gaan we niet naar de speeltuin”. Ook deze correctietechniek wordt vaak toegepast door mensen die dit in het verleden zelf ondergingen.

Er zijn voorbeelden van succesvolle acties. Zo is er iemand die vertelt dat zij zelf op deze wijze gestraft werd en dit ook toepast bij haar 6-jarige zoontje. Haar zoontje gooide met kiezelsteentjes over de schutting en raakte hiermee geparkeerde auto’s. Als straf mocht hij (tijdelijk) niet in de tuin spelen. Dat vond hij niet leuk want het was mooi weer. Overigens kan de moeder zich herinneren dat zij het zelf ook niet leuk vond toen ze klein was. Zij leerde er wel van want ze maakte dezelfde fouten niet meer. Haar zoontje ook niet overigens.

Experts aan het woord
Eigenlijk kun je dit in het verlengde zien van het wegnemen van privileges. Als het kindje iets ontzegd wordt wat hij leuk genoeg vindt, zal het behoorlijk indruk maken. Zo niet dan is het een zinloze straf. Zoals we al eerder vertelden dien je er wel voor te zorgen dat de straf geen andere kindjes treft.

Overigens zal het wegnemen van buitenspelen, computerspelletjes en tv kijken bij kinderen rond de 2 à 3 jaar maar zelden echt werken. Zij zijn vaak nog te klein om de link tussen de overtreding en de straf te leggen.

Veel ouders kiezen ook een te lange “straftijd”. Als je de periode te lang maakt kan dit in je nadeel werken. Je wilt wel straffen maar je wilt ook de “hoop” op leuke dingen levendig houden.

Om een extra stimulans te geven om zich goed te gedragen kun je bij de straf ook meteen aangeven dat er strafaftrek volgt voor goed gedrag. Bijvoorbeeld je kindje van 6 krijgt 6 dagen straf, voor elke dag die hij zich goed gedraagt trek je 1 dag af. Spreek wel duidelijk af wat er verstaan wordt onder goed gedrag. Maak bijvoorbeeld een scheurkalender op de koelkast om de straftijd te symboliseren.

Er zijn ook experts te vinden die tegen huisarrest zijn. Zij vinden dat je kinderen dient te leren door middel van positieve stimulatie in plaats van door negatieve associatie.

Reageer op artikel:
Huisarrest
Sluiten