Rookvlees tijdens zwangerschap

Voordat je zwanger was kon je alles eten en drinken, omdat je nergens rekening mee hoefde te houden. Het was dus heel erg makkelijk en je hoefde niet te onderzoeken of iets wel was toegestaan of niet (tenzij je een allergie of iets dergelijks hebt). Wanneer je zwanger bent verandert de zaak helaas. Je kan niet meer zomaar alles eten en drinken wat je wilt, aangezien bepaalde zaken heel erg schadelijk en zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor je zwangerschap. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken wat wel en niet toegestaan is om te eten en te drinken tijdens je zwangerschap.

Zoals je misschien al hebt gelezen is gerookte zalm bijvoorbeeld een van de zaken die je gewoon mag eten tijdens je zwangerschap. Maar zaken als salami en filet americain zijn niet toegestaan. Maar hoe zit dat dan met rookvlees? Hoe wordt rookvlees precies gemaakt en kan dit schadelijk zijn? Hieronder gaan we daar dieper op in!

Rookvlees en zwanger

Vlees wordt tegenwoordig vooral gerookt om het langer te kunnen bewaren, maar ook om er meer smaak aan te geven. In Nederland wordt rookvlees vooral gemaakt van een spierstuk van een rund of van een paard. Daarnaast wordt ook varkensvlees gerookt, waaronder ham en spek.

Er zijn vrouwen die echt niet zonder rookvlees kunnen en het graag willen eten. Andere vrouwen willen het af en toe eten. Wanneer je zwanger bent is het natuurlijk de vraag of dit wel is toegestaan. Het is gewoon toegestaan om rookvlees te eten. Er is namelijk nergens uit gebleken dat het schadelijk of gevaarlijk kan zijn voor je zwangerschap. Het is wel belangrijk om dit in overleg te doen met een specialist. Het kan natuurlijk zijn dat je situatie anders is dan andere vrouwen. Iedere vrouw is anders en het is daarom verstandig om dingen na te vragen als je er niet helemaal zeker over bent.

Mag het wel of niet?

Er is vaak een misverstand over welk soort vlees nu wel en niet toegestaan is. Het is daarom ook soms lastig om alles bij te houden. Voor zover het bekend is is rookvlees gewoon toegestaan om te eten, maar er zijn natuurlijk ook soorten vlees die gewoon niet toegestaan zijn om te eten. Het is daarom belangrijk om goed na te vragen wat jij in je specifieke situatie nu wel en niet mag eten. Het is belangrijk om bij twijfel dit goed na te vragen. Wij raden je dan altijd ook aan om risico’s te vermijden. Het gaat tenslotte om je ongeboren kindje en je wilt ervoor zorgen dat jij alles eraan hebt gedaan om zo goed en gezond mogelijk de zwangerschap te doorlopen. Je wilt tenslotte niet op je geweten hebben dat je iets hebt gedaan wat niet mocht en wat uiteindelijk heeft geleid tot schade bij je kind.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Rookvlees tijdens zwangerschap
Sluiten