Petra
Petra Opvoeding 19 Apr 2018

5x betaalbare en leuke vakanties in eigen land

Het is belangrijk om op de kleintjes te letten. Met jonge kinderen vliegt het geld je portemonnee uit aan kleding, schoenen, clubjes en verenigingen. En dan moeten ze ook nog elke dag te eten krijgen…;) Het uitgavenpatroon matcht helaas niet altijd met de inkomsten, waardoor er soms keuzes gemaakt moeten worden. Dan blijkt een vakantie naar het buitenland er helaas niet altijd meer in te zitten. Er zijn gelukkig manieren om eigen land leuke én betaalbare vakanties te vinden!

1. Met mooi weer is alles leuk!

Duim jij ook dat het prachtig weer wordt tijdens de vakantie? Ik duim met je mee! Met mooi weer is zelfs een middagje in het pierenbad van de plaatselijke speeltuinvereniging namelijk opeens een geweldig uitje. Een nadeel aan deze tip is er helaas wel: of het mooi weer wordt heb je niet zelf in de hand. Gelukkig hebben kinderen meestal lang niet zo snel last van wind of regen als hun saaie ouders. Wie zegt dat je niet naar de speeltuin kunt als er een hagelbui op komst is? Wat er is er nu leuker dan schuilen onder de glijbaan en daarna een wedstrijdje te doen wie de grootste hagelsteen vindt? Ik weet het: als ouder zal je je tanden even op elkaar moeten zetten, maar je kids zullen alsnog een geweldig uitje hebben!

2. Uit logeren bij familie of vrienden

Zit een ‘echte’ vakantie er niet in? Schakel dan familie en vrienden in om er voor je kinderen toch een geweldig uitje van te maken. Laat ze lekker een weekje logeren bij opa en oma, of een paar dagen naar een vriendje dat ook niet op vakantie gaat. Vooral voor jonge kinderen is dit een prima oplossing, maar ook oudere kinderen kunnen er van genieten. Terwijl jongere kinderen waarschijnlijk het liefst naar opa of oma gaan, zullen oudere kinderen vaak meer gericht zijn op hun vrienden. Informeer bijtijds bij andere ouders of er ruimte is voor een logeerpartijtje tijdens de vakantiess. Zo heb je toch een leuk vakantieprogramma, zonder dat het veel hoeft te kosten.

3. Ga op tijd op zoek naar voordeel

Heb je de neiging om te wachten op last minutes, in de hoop dat de vakanties dan wel betaalbaar zijn? Dit is niet altijd de meest handige strategie. Er zijn namelijk heel wat bungalowparken en reisbureaus die vroegboekers belonen met een flinke korting. En daarvoor hoef je er echt niet altijd eind december al bij te zijn. Je kunt ook tussendoor hele leuke kortingen scoren, wanneer je maar goed oplet. Denk bijvoorbeeld aan de tijdelijke acties die Center Parcs biedt. Ook een site zoals Vakantieveilingen kan een leuke optie zijn om voordelig vakanties te scoren. Let daarbij wel op dat je niet té enthousiast wordt met bieden. Voor je het weet ben je meer geld kwijt dan wanneer je gewoon een vakantie had geboekt. En dan wordt zo’n vakantie opeens toch een stuk minder voordelig!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

koffer kind oranje giraffe

4. Stuur ze op zomerkamp

Heb je wel wat budget, maar geen budget voor een hele familievakantie? Als je wat oudere kinderen hebt kan een zomerkamp dan heel leuk zijn. Deze worden meestal aangeboden voor kinderen vanaf een jaar of zes. En wat betreft activiteiten en locaties is er van alles mogelijk. Een leuk zeilkamp in Friesland, of een cursus Engels in Cambridge en een programmeervakantie voor de echte computerfanaten; er is voor ieder wat wils! Locatie en activiteiten hebben natuurlijk ook invloed op de prijs. Handig om daar eerst even naar te kijken, voordat je je zoon of dochter enthousiast maakt 😉 Overigens bieden sommige gemeentes ook vakantiekampen aan voor kinderen van ouders die op of onder bijstandsniveau leven. Denk je hiervoor in aanmerking te komen? Informeer dan bij de gemeente of bij het maatschappelijk werk in jouw woonplaats.

5. De hele zomer op de camping

Mijn kinderen vinden vakantie fantastisch, maar beginnen na tien minuten in de auto al te zeuren dat het zo lang duurt. Herkenbaar? Bedenk dan dat het voor kinderen helemaal niet nodig is om voor vakanties ver weg te gaan. De boerencamping in het dorp 10 kilometer verderop vinden ze waarschijnlijk net zo leuk! Dit is ook een goede optie wanneer je zelf nog moet werken tijdens vakanties. Laat je partner en kids achter in het buitenbad en rijd zelf op en neer naar je werk. Zo houd je het met gemak zes weken vol op de camping! En blijkt het weer toch niet echt campingweer te zijn? Geen nood; je laat de caravan of tent achter op de camping en gaat zelf lekker een paar dagen naar huis. Kun je af en toe even bijslapen in je eigen, vertrouwde bed 😉

Reageer op artikel:
5x betaalbare en leuke vakanties in eigen land
Sluiten