Petra
Petra Bevalling 9 Dec 2018

Onderzoek: dit medicijn effectief bij stuitligging

Het was tijdens mijn zwangerschappen toch wel een grote angst: wat als het kindje niet goed ligt? Ik wist dat in het geval van een stuitligging vaak wordt geprobeerd het kindje te draaien. Uit verhalen van andere vrouwen wist ik echter ook dat dit vaak geen pretje is. En dan is het in veel gevallen ook nog eens niet effectief! Nu is er een gynaecoloog in opleiding die zegt de effectiviteit van dat draaien te kunnen vergroten.

Stuitligging en keizersnede

Bevallen is lastig wanneer de baby met de billen naar beneden ligt. De kans dat het kindje dan klem komt te zitten is zo groot, dat in 85 procent van de gevallen voor een keizersnede wordt gekozen. Dit komt overigens relatief weinig voor: de meeste kindjes draaien zelf de goede richting op. In slechts ongeveer 4 procent van de gevallen blijft het kindje stug in stuitligging zitten. De gynaecoloog of verloskundige kan in overleg met de moeder proberen het kindje te draaien. Dit komt in de praktijk neer op veel duw- en pretwerk. Geen pretje dus, maar als het effectief is is dat nog niet zo erg. Helaas lukt het draaien van het kindje lang niet altijd.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zwangere vrouw bij dokter

Stuitligging en het medicijn fenoterol

De afgelopen periode heeft gynaecoloog in opleiding Joost Velzel onderzoek gedaan naar het gebruik van het medicijn fenoterol bij stuitligging. Dit medicijn zorgt ervoor dat de baarmoeder verslapt, waardoor het draaien van het kindje makkelijker wordt. Uit de cijfers van Velzel blijkt dat door het gebruik van het medicijn het aantal keizersneden daalt met maar liefst 20 procent. Fijn, want de kans op een natuurlijke bevalling is dus groter!

Nieuwe methode in de praktijk nog lastig

Nu denk je misschien: ‘Waar wachten we nog op! Gelijk beginnen met dat medicijn!’ Helaas is dat in de praktijk nog niet zo makkelijk. Ben je bij een verloskundige buiten het ziekenhuis? Dan zal je dit medicijn in ieder geval niet toegediend krijgen, omdat deze verloskundigen daar niet toe bevoegd zijn. Ben je onder behandeling van een gynaecoloog of klinische verloskundige? Dan mogen zij het medicijn wel toedienen. In de praktijk gebeurt dat alleen nog weinig, omdat er voor geen of andere (minder effectieve) medicijnen wordt gekozen. Daarnaast heeft fenoterol vervelende bijwerkingen, zoals hartkloppingen. Velzel nuanceert dit door aan te geven dat deze bijwerkingen slechts kortstondig zijn. Wat hem betreft wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen.
Zou jij het gebruiken wanneer jouw kindje gedraaid zou moeten worden? Praat mee!

Reageer op artikel:
Onderzoek: dit medicijn effectief bij stuitligging
Sluiten