Persbericht: Nederlandse gezin kiest voor traditionele Kerst

De feestdagen staan weer voor de deur. Ikenmama.nl en Oudersenzo.nl vroegen hun bezoekers: wat doet jullie gezin met Kerst? Uit de reacties blijkt dat Nederlandse gezinnen de voorkeur geven aan een traditionele Kerst.

Kerstdagen met familie

95% van de ruim 750 respondenten geeft aan Kerst te vieren. Financiële en religieuze redenen worden genoemd als reden om géén Kerst te vieren. Nederlanders blijken voor de invulling van de kerstdagen veel rekening te houden met hun familie. Slechts 5% van de ondervraagden doet tijdens deze dagen volledig zijn eigen zin. Geen verre reizen of stedentripjes met Kerst: meer dan de helft van de ondervraagden viert eerste Kerstdag gewoon gezellig bij familie. Ook tweede Kerstdag wordt door veel ondervraagden (bijna 50%) bij familie doorgebracht. Kerst is dus echt een familiefeest. Voor het kerstdiner wordt het liefst het gourmetstel uit de kast getrokken. Maar ook carpaccio, ijstaart en tiramisu zijn populaire kerstgerechten. Ook wat betreft desserts is er overigens weer een traditionele topper: stoofpeertjes.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

persbericht ikenmama.nl kerst gezin

Cadeautjes onder de boom

Bijna alle respondenten halen een kerstboom in huis, die in de helft van de gevallen traditioneel versierd is, met slingers en kerstballen. Onder veel van die kerstbomen liggen kerstcadeautjes. Groot uitpakken gebeurt echter weinig: het gemiddelde cadeautje kost tussen de 10 en 20 euro. Wordt er tijdens het uitpakken van de cadeautjes muziek gedraaid? Dan zijn ‘nieuwe klassiekers’ zoals All I want for Christmas en Driving Home for Christmas veruit favoriet. Opvallend is dat de echte traditionals zoals ‘Stille nacht’ veel minder vaak worden genoemd.

Kerstwensen

Kerst lijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met tradities en samen zijn met je naasten. Dit blijkt ook uit de antwoorden op de vraag welke kerstwens men het liefst zou willen doen. De respondenten wensen vooral gezondheid voor hun gezin, een gelukkig leven voor hun kinderen en geen financiële zorgen meer. Ook hier staan de naasten weer centraal.

Reageer op artikel:
Persbericht: Nederlandse gezin kiest voor traditionele Kerst
Sluiten