Obstipatie tijdens zwangerschap

Een zwangerschap is nooit makkelijk en daar ben je onderhand natuurlijk wel achter gekomen. Je hebt elke week wel last van een ander kwaaltje en dat in principe 40 weken lang. Op een gegeven moment ben je er wel klaar mee en wil je toch dat het voorbij is. Nog even volhouden, je bent er bijna. Tijdens je zwangerschap zal je merken dat je ook last kan krijgen van obstipatie. Dit kan al vanaf het begin van de zwangerschap ontstaan, dus wees niet verbaasd als je opeens last krijgt met een week of 8 zwangerschap. Obstipatie is eigenlijk een verstopping. Je zal dus merken dat je minder per week zal poepen, vaak minder dan 3 keer per week en dat moet snel verholpen worden. Maar hoe kan je dat tijdens de zwangerschap behandelen? Zijn er medicijnen voor? Lees het allemaal hieronder.

Wat is obstipatie?

Obstipatie is een ander woord voor verstopping. Sommigen hebben 3 keer per dag ontlasting, anderen 3 keer per week. Als er sprake is van een verstopping dan lukt het niet goed meer om te poepen. Je zal dan merken dat je minder dan 3 keer per week naar het toilet gaat en dat het soms ook wel eens pijn begint te doen. Het poep, de ontlasting, blijft dan in de dikke darm zitten waardoor het droog en hard wordt. Maar hoe kan je nu herkennen of je last hebt van een verstopping?

  • Je zal merken dat je op een gegeven moment minder dan 3 keer per week naar het toilet moet voor de ontlasting
  • Je zal klachten krijgen zoals buikpijn, kramp in je buik, pijn bij het poepen of een harde en droge ontlasting

Vaak heb je pas na een tijdje door dat je last hebt van obstipatie, maar hoe komt het nu eigenlijk dat dit bij jou gebeurd? Heb je iets verkeerds gegeten?

  • Een verstopping in het lichaam komt vaak door het weinig drinken, weinig vezelrijk voedsel en weinig beweging
  • Drink minstens 1,5-2 liter per dag, beweeg voldoende en zorg voor vezelrijk voedsel
  • Helpt het allemaal niet? Dan kan je nog een laatste optie proberen en dat is een laxeermiddel

Obstipatie bij zwangerschap

Zo kan je dus ook tijdens de zwangerschap last krijgen van obstipatie en dat is natuurlijk een groot probleem. Je hebt nu namelijk niet alleen met jezelf te maken, maar ook met de baby in je lichaam. Het is dus belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten behandelen. Maar wat kan je tijdens de zwangerschap doen om het te behandelen?

  • Het is belangrijk om genoeg water te drinken om een verstopping te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om geen cafeine te drinken, omdat dit gevaarlijk kan zijn voor je baby. Eet ook genoeg vezels, die zitten namelijk in groenten, fruit en bruin brood. Vezels zorgen er namelijk voor dat verstoppingen worden verholpen.

Kan je eindelijk weer normaal naar het toilet? Zorg er dan voor dat je houding goed is. Door voorover te leunen zorg je er namelijk voor dat de ontlasting geblokkeerd wordt. Leun dus naar achteren zodat de ontlasting makkelijk zijn weg kan vinden door je lichaam. Obstipatie kan aan het eind van de zwangerschap (vanaf een week of 36) ook weer erger worden. Tegen die tijd beweeg je minder gemakkelijk en laat je kindje in je buik weinig ruimte voor je ingewanden. Blijf vooral veel water drinken en probeer, ondanks je grote buik, toch te blijven bewegen.

 

Reageer op artikel:
Obstipatie tijdens zwangerschap
Sluiten