Nieuwe uitgave ‘Oei, ik groei!’ [WIN-actie en review]

oei ik groei bol.com
Opvoeden kan best moeilijk zijn. Daarom is het prettig om er wat steun bij te hebben. Ik zoek dat zelf graag bij mensen waarvan ik denk dat ze verstand hebben van opgroeien en opvoeden. Zo heb ik mijn moeder na de bevalling van onze oudste zoon regelmatig gebeld. De kraamverzorgster was weg, maar de twijfel bleef. Het was erg prettig om mijn moeder als hulplijn te hebben. Niet alleen mensen, maar ook boeken kunnen prima hulplijnen zijn. Mijn favoriete boek is er nu in een nieuwe druk: ‘Oei, ik groei!’ Tijd om te checken of het nog net zo handig is als dat ik mij herinner!

Je eigen exemplaar van deze nieuwe versie winnen? Check onderaan dit artikel hoe jij kans maakt!

Wat is ‘Oei, ik groei!’?

De eerste versie van ‘Oei, ik groei!’ stamt al uit 1992. Inmiddels zijn er dus al een paar generaties met dit boek opgegroeid. Het boek is geschreven door dr. Hetty van Rijt en dr. Frans Plooij. Een echtpaar met (neem ik aan) een paar kinderen. Hierdoor schrijven ze niet alleen als deskundige, maar ook als ouder. Volgens de schrijvers is de ontwikkeling van je kind op te delen in sprongen. Periodes van rust volgen op periodes van huilbuien, slecht slapen en vermoeidheid; groeien kost nu eenmaal veel energie! In ‘Oei, ik groei!’ worden deze sprongetjes op een rij gezet en wordt er meer verteld over de gebeurtenissen tijdens die sprongen. Hierdoor kan het vooral voor jonge ouders met een eerst kindje een heel handig boek zijn. Maar ook als je al meer kinderen hebt kan het een handig naslagwerk zijn. Ieder kind is nu eenmaal anders, waardoor het prettig is om zo’n handboek te hebben.

oei ik groei handboek

Nieuwe editie ‘Oei, ik groei!’

De schrijvers van dit boek hebben niet stil gezeten. Zo zijn er al verschillende aanvullende werkboeken verschenen en is er ook al een app. Afgelopen juni is er daarnaast een nieuwe druk van ‘Oei, ik groei!’ verschenen. Wat daarbij meteen opvalt is het nieuwe omslag van het boek. Eerdere versies waren hardgeel met -blauw. Deze nieuwste versie is ook geel, maar heeft een lichtgroene band om de rug. Ook het aantal illustraties op de kaft is teruggebracht tot maar één. Al met al vind ik het boek een modernere uitstraling hebben gekregen. Naar mijn idee heeft het boek zo een modernere uitstraling gekregen. En dat mocht natuurlijk best, na ruim 25 jaar! Overigens is dat niet de enige wijziging. De nieuwe editie is namelijk uitgebreid met een kalender en schema’s en checklists die je kunt gebruiken voor de ontwikkeling van je eigen kindje. Leuk, want zo is het niet alleen een handboek, maar wordt het ook een mooi tijdsdocument. Al die ingevulde schema’s en checklists zijn natuurlijk ontzettend leuk om te bewaren!

oei ik groei handboek rijt

Pluspunten van ‘Oei, ik groei!’

Dit boek is geschreven door deskundigen, en dat merk je. Alles wordt onderbouwd met gedegen onderzoek. Persoonlijk vind ik dat prettig. Er zijn namelijk genoeg mensen die van alles beweren, maar hoe weet je wat waar is? De auteurs van dit boek nemen dit serieus, doen zelf veel onderzoek of gebruiken onderzoeksresultaten van andere wetenschappers.
Wat ik stiekem het allerleukste vind aan ‘Oei, ik groei?’ Al die verhalen van andere ouders, met veel herkenbare zaken. Ik merk dat ik in het dagelijks leven weinig van die eerlijke verhalen tegenkom. Iedereen wil het liefst toch doen alsof alles onder controle is. Dat merk ik ook bij mijzelf: ik vind het lastig om opvoedproblemen met vriendinnen te bespreken, omdat ik toch altijd het idee heb dat die vriendinnen het allemaal wél onder controle hebben. De eerlijke verhalen uit ‘Oei, ik groei!’ zijn daarom een verademing. En gelijk een eye opener: maak zulke issues bespreekbaar!

Minpunten van ‘Oei, ik groei!’

Er is regelmatig discussie over: bestaan die in ‘Oei, ik groei!’ genoemde sprongen eigenlijk wel echt? De meningen zijn verdeeld. Sommige ouders herkennen geen enkele sprong, of alleen sprongen op tijdstippen die in de schema’s niet voorkomen. Andere ouders vinden de beschreven sprongen juist heel herkenbaar, waardoor die schema’s veel houvast bieden. Toch heeft dat ook een nadeel. Stel dat je kindje alle sprongen op het ‘juiste’ moment doorloopt en dat een volgende sprong opeens op zich laat wachten? Als ouder kun je je hierdoor flink zorgen gaan maken, terwijl er misschien helemaal niets aan de hand is. Pluspunt is wel dat er veel herkenbaar zal zijn, of zelfs gedrag van je kindje kan verduidelijken, zelfs wanneer je de sprongetjes niet (h)erkent.
Nog een klein minpuntje van deze nieuwe uitgave van ‘Oei, ik groei!’ vind ik de grote hoeveelheid schema’s en grafiekjes. Interessant, maar je moet wel even moeite doen om ze allemaal te doorgronden. Ik kan me voorstellen dat niet iedere ouder daar zin (of simpelweg tijd!) voor heeft.

Nieuwe uitgave ‘Oei, ik groei!’: top of flop?

Die kleine opfrisbeurt heeft dit boek goed gedaan: het boek ziet er aantrekkelijk uit, is goed leesbaar en onoverzichtelijk. Wat mij betreft is dit een geslaagde facelift! Ik verwacht dan ook dat er nog wel een aantal generaties op zullen groeien met dit handige handboek. Dus hoor je mij ook niet meer zeuren over die paar kleine minpuntjes 😉

Winnen: nieuwste uitgave ‘Oei, ik groei!’

Om deze nieuwe editie te vieren mogen wij ook meefeesten: we mogen een gloednieuw exemplaar van ‘Oei, ik groei!’ weggeven! Het enige dat jij hoeft te doen om kans te maken is in de comments te laten weten waarom jij dit boek het hardste nodig hebt. Doe dit uiterlijk 1 oktober, dan laten wij daarna direct weten wie de gelukkige winnaar is!

65 REACTIES

 1. Wij verwachten in Januari 2018 ons eerste kindje. Alles is nieuw dus de boeken van Oei ik groei komen ontzettend van pas met alle tips en tricks.

 2. Zou super leuk vinden om het boek te winnen, mijn dochter is nu 14 wk, en heb al geprobeerd om de app te kopen. Maar dat wil helaas niet, en we kunnen vast nog een boel leren en alle tips zijn welkom.

 3. Hele leuke actie! Ik ben nu 13 weken zwanger van ons tweede wondertje en zou het boek heeeeel graag willen winnen
  Omdat ik er vaak over gehoord heb en heel benieuwd ben naar wat er allemaal in staat
  🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀❤❤❤❤❤❤❤❤

 4. Super graag 🤗. 1 september zijn wij trotse ouders geworden van ons eerste kindje. Mijn man heeft de oude versie van ‘oei, ik groei’ al bijna uit. Het winnen van deze vernieuwde versie zou echt super zijn en zou ons super helpen in de opvoeding van ons zoontje.

 5. Leuk!!
  Ik zou hem graag winnen om aan mn vriend te geven. Absoluut geen lezer, maar sinds die weet dat we een klein meisje krijgen wil die alles weten!!

 6. Als kersverse ouder zit ik op een forum voor geboren baby’s in juli. Hoevaak er voorbij komt “zit hij niet in een sprongetje”, waarbij ik dacht “waar hebben ze het over”. Nou hierover dus….. daar wil ik wel meer over weten en lezen!

 7. Erg benieuwd naar het vernieuwde “oei ik groei boek”
  Heb zelf de oude versie al daar heb ik veel aan gehad na de geboorte van onze eerste dochter. Alle sprongetjes klopte herkende het allemaal zo.
  Nu 24 weken zwanger van ons 2de meisje en lijkt me leuk om dan de vernieuwde versie erbij te hebben.

 8. Zou heel fijn zijn. Tweede zoon huilt veel en misschien kan ik dingen uit het boek herleiden waarom. Ook is mijn zus zwanger dus die kan hem straks ook goed gebruiken.

 9. Ik ben in juli moeder geworden van mijn dochter Indy. Het oude Oei ik groei boek mocht ik lenen van mijn zus maar wil ze graag terug. Indy volgt precies het schema met sprongetjes. Vooral de donderwolkjes zijn zo te verklaren 😂
  Ik pak het boek er regelmatig bij en zou het dus heel graag zelf willen hebben. En als ik het niet win is sinterklaas misschien zo lief om het te geven 😁😇🎁

 10. Ik zou dit boek héél graag willen winnen om, naast de app, nòg meer informatie over de ontwikkeling van mijn meisje te weten te komen! Zo bijzonder om te zien ze inderdaad de sprongetjes maakt ☺️

 11. Ik ben op 11 november 2017 uitgerekend, de oei ik groei boek heb ik bij mijn zoon (2014) vaak erbij gepakt en was erg handig en nuttig. Nu er een nieuwe versie uit is wil ik deze graag bij mijn jongste straks gaan gebruiken en is de oude niet meer actueel en het lijkt mij ook wel leuk om te vergelijken wat de veranderingen/wijzigingen zijn tussen de oude versie en nieuwe versie.

 12. Jaaaa!
  Wat zou ik die graag winnen!
  Ik ben 16 weken zwanger van mijn eerste kindje en doe dit als moeder helemaal alleen. Bewuste keuze maar daarom niet minder spannend! Ik kan het boek dus heel erg goed gebruiken om me helemaal in te lezen..

 13. Hallo,
  Fantastische win actie. Zeker de moeite waard om het te proberen. Je weet maar nooit..
  Ik zou heel, maar dan ook heeeel graag dit boek willen winnen. Ben de eerste uit ons gezin die sinds een aantal weken die is bevallen. Het is een heerlijk mannetje maar alles is natuurlijk nieuw. Helaas kan ik dingen niet meer aan mijn moeder vragen, tips/advies omdat ze niet meer in ons midden is.
  Op dit moment is het vooral lang leven Google.. Ik hoop daarom dat het binnenkort lang leven oei ik groei gaat worden!
  Ik ga heel erg duimen!!
  Succes met het kiezen van een winnaar.

  Liefs Arina

 14. 8 oktober is de due date… eerste kindje en we kunnen niet wachten. Al denk ik dat de spanning bij echtgenoot tikkeltje heftiger is dan bij mij, bij elke zucht komt de bezorgde blik weer opduiken dus het boek zal heel goed van pas komen om rust te creeren bij manlief..

 15. 9 weken geleden moeder geworden van een prachtig meisje. Heb het boek via marktplaats gekocht, niet wetende dat dit om een oud exemplaar ging. Aangezien mijn dochtertje een duidelijk wisselend humeur heeft zou ik super blij zijn met een actueel boek die mij kan vertellen waar dit gedrag vandaan komt. Dan kan ik op de juiste manier reageren op mijn prulletje ♡

 16. Ik ben a.s. dinsdag uitgerekend van ons eerste kindje en kan het boek dus goed gebruiken voor extra informatie en tips. Heb er veel goede verhalen over gehoord

 17. Ik zou dit boek heel graag willen winnen. Ik heb een zoontje van 2 maanden en loop geregeld tegen dingen aan. Ik heb geen moeder meer aan wie ik dan advies kan vragen. En internet is niet altijd een goede raadgever!

 18. Ik heb de app al gedownload en ben erg benieuwd naar het boek. Zo kan ik me beter voorstellen wat er in het hoofdje van onze zoon om kan gaan, wat er allemaal gebeurt met zo’n klein mensje. Ik zou dit boek heeeeel graag winnen 🙂

 19. Ik zou het boek echt dolgraag willen winnen. Ik heb bij mijn oudste kindje het oude boek gebruikt. En nummer twee is net geboren en gebruik de app en aan het mooiste oei ik groei dagboek ben ik net begonnen. Ik wil heel graag vergelijken met het nieuwe boek en deze toepassen op mijn pas geboren kindje. En eventueel als er in de toekomst een nummer 3 komt…

  Ik ben erg nieuwschierig!

  • Ps. Er zijn in mijn omgeving (vrienden) heel veel nieuwe kindjes en zwangeren die graag informatie inwinnen, dus kan hier in ons dorp zeker goed gebruikt worden!

 20. Ben in mei moeder geworden van een mooie zoon. Omdat het ins eerste kindje is,
  Zouden we graag zo’n boek zou willen om de sprongenetjes te weten wil komen. En misschien goede tips uithalen.
  Duimen Duimen maar 🙂

 21. Het lijkt mij vooral heel haar leuk om onze Emma van 7 weken op deze manier te volgen en aan te kunnen sluiten bij de ontwikkelingen die ze maakt. En heel handig om te leren hoe we bij welke sprong het beste op haar reageren.

 22. Wat een super leuke actie! Ik ben 4 maanden geleden bevallen van mijn eerste zoontje en vaak twijfel ik wel eens waarom huilt hij of is dit normaal of,… en dan hoor ik mijn vriendinen altijd zeggen ja dat ken ik ben blij als ik mijn moeder vraag hoe was dat bij mij vroeger? Jammer genoeg heb ik die betrouwbare bron van hulp en wijsheid niet meer mijn moeder is helaas een aantal jaar geleden overleden dus zo’n boek met handige tips en adviezen zou natuurlijk helemaal geweldig zijn! 😍😍

 23. Na 12 weken alleen maar huilen huilen huilen…. zou het nu zo fijn zijn om aan de slag te gaan met schema’s en sprongetjes. Hopelijk is nu de tijd aangebroken dat we dingen kunnen gaan herkennen. Dat was tot nu toe echt niet mogelijk namelijk…. duimen maar dat het zo goed blijft gaan!

 24. Super leuk kraamcadeau om weg te geven aan mijn beste vriendin die in februari uitgerekend is. Daarnaast kan ik er ook stiekem in kijken als het nodig is (2 maanden geleden bevallen)

 25. Ik heb mijn Oei ik groei! boek aan mijn vriendin gegeven als cadeau toen ze zwanger was van de eerste. Wij hebben er bij onze dochter toen heel veel gebruik van gemaakt. Nu ben ik zelf zwanger van de tweede en nu mis ik hem toch wel heel erg. Het zou een heel leuk cadeautje zijn zo vlak voor de geboorte.

 26. Jaa heel handig 😄.. met ons bezige mannetje hebben we de oei ik groei app al maar het uitgebreider in het boek lezen lijkt mij wel heel fijn en handig! Nu maar duimen

 27. Ik zou het boek graag willen nu ik zwanger ben, en nu al mijn moeder voor alle raad en adviezen op bel. Elke nieuwe moeder wilt graag een beetje zekerheid, dat zou het boek mij mooi kunnen geven!

 28. Nu 10 weken voor het eerst in mijn leven mama en al 2 sprongen gehad die heel wat energie hebben gekost….voor de baby 😉

  Ik heb niemand in mijn omgeving met kinderen dus ik moet al mijn wijsheid zelf bij elkaar sprokkelen en aan mijn lieve moeder heb ik helaas niets want voor haar is het zolang geleden ( jajaa hahaa) dat ze mijn baby en peutertijd zich met vlagen kan herinneren.

  Voor mij is dit boek een houvast buiten de app om en zou deze dan ook heeeeel graag winnen 😀

 29. Jaaa zou ideaal voor mij en mijn zoontje zijn. Ivm angst en onzekerheden is dit een prachtige leidraad om op terug te vallen als mijn zoontje weer een sprongetje ondergaat? of is het toch een tand? Of is hij ziek aan het worden? Konden baby’s maar praten!

  • Hi Sabina, uit de trekking ben jij als winnaar gekozen. Gefeliciteerd!! Kun je je gegevens delen via info ( at ) ikenmama.nl? We sturen het dan zsm toe!

 30. Ja, super graag! We verwachten ons eerste kindje en zijn daarmee ook veruit de eerste in de vriendengroep. Geen voorbeelden, tips en adviezen. Het boek zou dus erg leuk en handig zijn 🙂

 31. Ik zou heeeeeel graag dit boek hebben 😃 Je zou ons echt erg blij maken ermee!
  Wij verwachten ons eerste kindje in februari en hebben geen ervaring, dus alle hulp is welkom.
  Een vriendin van ons gebruikt dit boek als leidraad en is er heel enthousiast over, we zijn benieuwd.

 32. Binnen dit en een week ben ik uitgerekend om te bevallen van ons eerste kindje. Ik ben doodsbang trouwens! Niet echt voor de bevalling maar alles er achter… wat ik moet doen wanneer en wat te verwachten…

  Mijn zus had me dit boek al eens aangeraden dus het zou super zijn deze te kunnen winnen en mijn ervaringen te delen met andere bange mama’s

 33. Geen vaste aanstelling gekregen en was 2 maanden zwanger. Erg balen dit! Nu 23wkn en zit dus bijna 7/24 thuis uit het raam te staren. Terwijl er zoveel vragen door mijn hoofd gaan. Ik zou graag dit boek willen winnen zodat ik me hiermee kan amuseren en mijn kennis ermee kan verbreden. Dit is ons eerste kind, valt nog heel wat te leren geloof ik.🍀

 34. Ja super graag. Mijn kleine moppie is nu bijna 4 maanden, en dit boek lijkt me zo interessant zodat je kan zien welke ontwikkeling ze doormaken en wat daarbij komt kijken.

 35. Zeven jaar geleden de oude versie bij de hand gehad in het eerste jaar van mijn zoon. Een schat van een mannetje met een gehele eigen ontwikkeling, waar we jaren later de oorzaak van hebben kunnen achterhalen. Nu na jaren weer zwanger van de tweede. Een meisje. Ik ben erg benieuwd naar de ontwikkeling van dit kind, wat (waarschijnlijk) meer als gemiddeld zal verlopen. Ik weet door mijn zoon bijna niet meer wat te verwachten en wat ‘normaal’ is. Het oude boek heb ik niet meer. Deze moeder staat te springen om dit boek nu eens echt te mogen gebruiken en de dochter in mijn buik springt letterlijk mee!

 36. Wat een leuke actie! Ik zou dit boek graag willen winnen omdat wij kortgeleden ons eerste kindje in ons armen mochten nemen. Door de snelle bevalling heeft ons kindje zeer w.s. een geboortetrauma opgelopen en reageert het snel overprikkeld. Dat stuit op veel onbegrip van met name de familie. Ik zou het boek graag willen winnen om te zien wat de ‘normale’ ontwikkelingssprongetjes zijn en hoe dit met onze dochter gaat.

 37. Naast de duitse vertaling van dit van origine Nederlandse boek, zou ik het fijn vinden om een Nederlandse versie te hebben. Meteen goed om mijn vriend Nederlands te laten leren 🙂

 38. Ik wil het boek graag winnen! Lijkt me erg handig vooral nu ik dik 4 maanden alleen ben met onze kleine lieverd (nu 6wkn) omdat mijn man voor zijn werk in het buitenland zit. onder andere door de steun die ik krijg van vrienden en familie en natuurlijk mijn man red ik het prima. Een goed naslagwerk zoals dit boek zal mijn vragen kunnen beantwoorden waar ik anders wellicht samen met mijn man uit zou komen.

 39. Zou ik erg leuk vinden om die te winnen.😊
  Heb over die boek allen maar het goede verhallen gehoord. Ben nu zwanger van en jongen👶🤗. Wij hebben ook een dochter, ze woordt in october twee👧🏼🎉😊.

 40. wij zijn een moeder van 19 en vader van 20
  en hebben een meisje van 5 weken.
  dit boek zou super handig zijn want het is me eerste kindje.
  en heb het geld niet om het boek te kopen.

 41. Wij zijn net ouders geworden van onze tweede zoon Maddox. Onze eerste zoon Vince is kort na zijn geboorte overleden. Wij zijn erg gelukkig en blij met de komst van Maddox, maar ook erg onzeker. Dit boek zou ons erg kunnen helpen in onze onzekerheden. Het zou erg welkom zijn.

 42. Ik zou hem heel graag voor mijzelf willen winnen zodat ik nu mijn oude exemplaar aan iemand kan weggeven die de centjes er minder voor heeft!

 43. Mijn dochtertje is nu 8 maanden oud en ik heb nog geen sprong kunnen ontdekken. Hopelijk geeft de nieuwe druk beter inzichten over ons mooie meisje

 44. Zou echt super leuk zijn om de sprongetjes van onze dochter ook in het boek te volgen en niet alleen via de app.
  Tot nu toe volgt ze de oei ik groei sprongen dus is t boek zeker een aanrader voor ons..

 45. Wat leuk dat het al zo lang bestaat. Ik heb er wel eens van gehoord, maar nooit 1 gelezen.
  Nu ben ik zwanger van onze 1e kind, ik geloof dat ik dit dus wel kan gebruiken 😋
  Het zal ons een hoop onzekere momenten met onze kersverse dochter besparen!

 46. ‘Oei, ik groei’ en mijn dochtertje van 5 weken denkt ook: ‘Maar pap, mam: Ik bloei!’.
  Het lijkt mij zeer fijn om dit handige boek als naslagwerk in de warrige jungle van het nieuwe ouderschap te mogen lezen.
  En: Gefeliciteerd met jullie nieuwe editie!

 47. Wauw wat een leuke actie. het boek van ”oei ik groei” kunnen wij hier heel goed gebruiken, als nieuwelingen in de babywereld. Eindelijk mogen we het v/d daken schreeuwen ” ik ben zwanger van ons 1e wondertje” na een lang traject mogen we eindelijk gaan genieten, ik zit nu in de 13e week dus we hebben nog even de tijd om lekker alles door te lezen en mijn man leest niet snel een boek, maar dit zal zeker zijn aandacht trekken als papa to-be.

 48. Al heet deze site dan ikenmama.nl, ik als kersverse papa lijkt zo’n boek ook wel heel erg praktisch. En de vele schema’s en grafieken is juist wel iets wat mij aanstaat.

  Verder lijkt het mij ideaal om te weten wat ons kindje nu precies wil zeggen wanneer ze huilt. Daar sta ik als vader af en toe bij met mijn handen in mijn haar want hoe krijg ik ze op dat moment weer stil en tevreden

 49. Dit boekje zou erg goed van pas komen! 😀 We verwachten in begin februari ons eerste kindje. Een boek is erg prettig om alles in op te zoeken! Van googlen wordt ik alleen maar extra zenuwachtig 😉

 50. Ben er een week geleden achter gekomen dat ik zwanger ben! Super spannend allemaal, het is ook de eerste en we weten totaal nog niet wat we kunnen verwachten😊Misschien dat het boek ons kan helpen.

 51. Jajaja winnen ! Net mama geworden van een heerlijk mannetje . Oei ik groei zal zeer van pas komen. Vooral het weken overzicht met de wolkjes en de zonnetjes !

 52. Ik word voor het eerst moeder en wil graag een bewuste moederen zijn voor mijn kindje. Ik houd van boekjes lezen en wil graag mij verdiepen in de stof van dit boek. Hopelijk zal ik middels dit boek veel meer nieuwe dingen leren.

 53. Super leuke actie, ik heb nu een dochtertje van 6 maand, ze ontwikkeld zich zo snel en het is soms erg lastig om alles te plaatsen wat ze doet.. ik kijk dan ook vaak op internet hoe het allemaal zit qua sprongen,groei,voeding etc. Oei ik groei zou hier dan ook zeker van pas komen.

 54. zou hem erg graag willen winnen aangezien ik geen moeder heb of grootouders om op terug tevallen zo bij de komst van onze eerst kleine

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.