Petra
Petra Winnen 31 Dec 2018

Interview met Wil & Tien [Win hun nieuwe boek!]

Zwanger zijn vond ik best wel spannend. Het begon al met die onzekere periode waarin je niet zeker weet of je nu wel of niet zwanger bent. Daarna volgde een periode van vreselijke misselijkheid. En vervolgens zat die buik zo in de weg, dat ik blij was dat de bevalling op een gegeven moment inzette. Terwijl ik daarvoor nog slapeloze nachten had gehad doordat ik me niet kon voorstellen dat ik dat kind eruit zou kunnen persen. Achter gezien had ik het erg prettig gevonden wanneer ik iemand om me heen had gehad die in hetzelfde schuitje zat. Dan hadden we ervaringen en angsten kunnen delen. Helaas was dat niet het geval. Heb jij zo ook niemand voorhanden? Kijk dan eens online. Er zijn namelijk steeds meer vrouwen die hun verhalen over zwangerschap, bevalling en opvoeding online zetten. Om maar eens direct twee hele leuke te noemen: Wil & Tien.

Wie zijn Wil & Tien

Wil & Tien zijn al jarenlang vriendinnen. Waar andere vriendinnen hun tijd besteden aan uitjes, borrels en bioscoopavondjes, besloten Wil en Tien het op een gegeven moment anders aan te pakken: ze gingen vloggen en bloggen! Dat doen ze nu ook al weer jaren met plezier en wat hen betreft was het inmiddels tijd voor een volgende stap. Die stap is nu gezet: ze hebben samen een boek geschreven over zwangerschap en bevalling. Vol met eigen anekdotes, maar ook vol met tips voor iedere (aanstaande) moeder. Het boek heeft een bijzondere titel: ’12 maanden zwanger’. Die titel schreeuwt natuurlijk om een nadere uitleg! We legden Wil & Tien daarom een aantal vragen voor. Extra leuk: we mogen een exemplaar van hun boek weggeven!

Winnen?

Mijn zoon wilde best even poseren met een te winnen exemplaar van ’12 maanden zwanger’. 🙂 Wil jij kans maken op dit leuke en handige boek? Laat op onze Facebookpagina of op Instagram een reactie achter, of mail ons via info@ikenmama.nl.  Binnenkort loten we een winnaar!

Vergeet vooral ook niet om even verder te lezen, voor het interview met Wil & Tien!

12 maanden zwanger winnen

1. Nog even in het kort: waar komt de titel van het boek vandaan?

“We merkten tijdens onze eigen zwangerschappen dat er heel veel te lezen viel over de zwangerschap zelf, maar helaas bar weinig over de eerste drie maanden als nieuwbakken moeder. Ons inziens is ‘het vierde trimester’ net zo belangrijk als de zwangerschap zelf. Hoeveel vrouwen ervaren die roze wolk en hebben het idee dat ze ‘moeten’ genieten? En wat zijn nu echt de tips waar je wat aan hebt en hoe zit het met de verzorging van de vagina en en en? Precies! Er viel zó veel te vertellen over het vierde trimester en de taboes die hierop rusten dat zowat de helft van het boek bestaat uit dit trimester. Vandaar dat wij de titel 12 MAANDEN ZWANGER in het leven riepen.”

2. Wat is het beste advies over zwangerschap/bevalling dat jullie ooit kregen en van wie kregen jullie dit?

Willemijn: “Mijn verloskundige stelde altijd de vraag ‘Vertel, hoe gaat het?’ tijdens de controles van mijn zwangerschap. Ik zei dan vaak ‘Volgens mij wel goed, ik ben benieuwd naar de controles.’ ‘Je moet niet op mijn controles vertrouwen’, zei ze dan ‘maar op je moedergevoel. Heb jij het gevoel dat het goed gaat met jouw baby?’ In het begin dacht ik ‘Weet ik veel’ maar hoe vaker ze deze vraag stelde, hoe meer mijn intuïtieve moedergevoel groeide en hoe vaker ik wel een antwoord had op de vraag.
Martine: “Ik heb niet zozeer een goed advies over de zwangerschap of bevalling gekregen maar wel tijdens de kraamtijd. And believe me, deze tip had ik hard nodig want mijn kraamtijd was absoluut niet rooskleurig. Ik was erg onzeker in het begin en ik werd zenuwachtig van alle informatie die ik via internet tot mijn beschikking had over de verzorging van mijn zoontje. Ik sprak mijn onzekerheden uit naar mijn verloskundige en zij zei: ‘Lieve schat, laat alles wat je leest los en kijk in de wieg. Plast hij? Poept hij? Drinkt hij? Lijkt hij tevreden? That’s all you need to know.’ Maar ook gaf ze me de tip om de touwtjes wat los te laten: ‘Geef Maik maar de leiding, je mag er op vertrouwen dat hij weet wat hij nodig heeft en jij daar van nature op inspeelt.’ Deze tips zorgden er voor dat ik steeds meer vertrouwde op mijn nieuwe rol als moeder.

3. En wat is het slechtste advies ooit wat betreft zwangerschap/bevalling?

“Iemand heeft wel eens tegen ons beiden gezegd dat ze het heel egoïstisch vond dat wij thuis wilden bevallen. We vonden het jammer dat zij dit zo zag maar snapten wel vanuit haar perspectief waarom ze het zei. Ze werkte namelijk in het ziekenhuis en zag daardoor dus vaak de situaties waarbij een bevalling fout ging. Maar dat is een eenzijdig beeld, veel thuisbevallingen gaan ook gewoon goed. Wij denken zelf dat het allerbelangrijkste is dat je jezelf veilig voelt tijdens de bevalling, of dat nu thuis of in het ziekenhuis is. Zolang je de keuze voor jezelf goed kunt onderbouwen is het verre van egoïstisch.”

4. Hoe houden jullie het al zo lang uit met elkaar? Nooit eens ruzie?

“We kennen elkaar nu 10 jaar en we hebben nooit ruzie gehad. Veel mensen kunnen dat bijna niet geloven. We zijn hele bewuste vrouwen, we kennen elkaars kwaliteiten en valkuilen (die zijn namelijk ook nog eens hetzelfde dus er is veel herkenbaarheid) en we zijn beiden heel open over alles en kunnen erg goed met elkaar communiceren. We zitten vrijwel altijd op één lijn en dat is heerlijk. Het voelt voor ons beiden als een hele speciale vriendschap, dit hebben we nooit met iemand anders gehad. We denken ook dat het vrij uniek is om zo’n soulmate als bestie te hebben.”

5. Is het Wil van Tien of Tien van Wil?

“Het is allebei, we hebben immers een gelijkwaardige vriendschapsrelatie! We zeggen altijd tegen elkaar dat we net een Siamese tweeling zijn, één ziel in twee lichamen.”

6. Op welke video zijn jullie het meest trots?

“Met stip op 1 de bevallingsvlogs van Jelle, Gijs en Maik. Dat zijn zulke rauwe, eerlijke, pure video’s vol kwetsbaarheid en emoties. Zowat iedere kijker heeft met ons mee gelachen en gehuild. Wat een bijzondere video’s zijn dat. Ze zijn tussen de 100.000 en 200.000 keer bekeken. Wow!”

7. Het boek is er gekomen. Wat zijn jullie toekomstplannen nu?

“Momenteel zijn we bezig met het uitbreiden van onze webshop www.wilentien.nl met allemaal unieke producten die wij mooi en/of praktisch vinden. Producten die echt Wil & Tien schreeuwen en bij ons passen zoals onze eigen mokkencollectie maar ook een Keep Goaling Planner waardoor je met kleine doelen steeds verder naar die grote droom toe kunt werken of gewoon per week iets af kan strepen waar je tegenaan hikt. We willen er ook een toffe cursus later in het jaar bij lanceren, omdat we zoveel vragen krijgen over hoe wij onze dromen en doelen verwezenlijken. De kunst om je angst te transformeren en er voor te gaan, gunnen we iedereen! Daarnaast zouden we graag nog eens een tweede boek willen schrijven. Misschien een vervolg op 12 MAANDEN ZWANGER of een totaal ander thema. Genoeg plannen in ieder geval, onze jaarplanning van 2019 zit propvol!”

8. Welke boodschap willen jullie de lezers van ikenmama graag meegeven?

“Dat wat je ook voelt als moeder, weet dat het goed is. Ben je zomaar ineens intens gelukkig? Hou dat moment even vast en geniet er met volle teugen van. Voel je je enorm rot? Laat het toe en verstop het niet. Weet ook dat je niet alleen bent, en dat veel moeders met jou soortgelijke negatieve gevoelens kunnen ervaren. Misschien wordt er in het algemeen niet veel over gepraat, maar weet dat je zeker niet de enige bent. Om hulp vragen is een teken van moed.
Wat we als laatst graag nog mee willen geven is dat wij als moeders elkaar veel meer mogen ondersteunen. Zie je bijvoorbeeld een andere moeder strugglen in de supermarkt met een huilende baby of een jengelende peuter? Maak oogcontact, glimlach, geef een knipoog of zeg dat ze het heel goed doet of kijk of je haar op een andere manier kunt helpen. We’re in this together!”

handtekening wil en tien

Reageer op artikel:
Interview met Wil & Tien [Win hun nieuwe boek!]
Sluiten