Petra
Petra Gezondheid baby 22 Sep 2017

Mijn baby bij 13 weken

Ondanks het feit dat je baby jou al herkent vanaf dat hij/zij een paar dagen oud was kan hij dat nu pas echt laten merken. Ongeveer de helft van de baby’s van deze leeftijd tonen duidelijk dat ze hun ouders te herkennen.

Je ouders herkennen

Hoogstwaarschijnlijk zal je baby nog steeds lachen naar vreemden, zeker wanneer deze hem recht aankijken of tegen de baby babbelen. Maar hij begint nu wel duidelijk door te krijgen wie wie is in zijn jonge leventje. Hij zal ook duidelijk laten merken dat zijn voorkeur naar jou en je partner uitgaat. Je baby zal kalmeren en oogcontact met je maken. Hij zal je ook gaan zoeken en/of met zijn ogen volgen door de kamer. Als hij je vervolgens vindt zal hij dat laten merken door te lachen en het maken van enthousiaste arm gebaren. Ook jouw geur zal hem kalmeren en geruststellen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

slapende baby

Ontwikkeling door contact

Er zijn grote ontwikkelingen gaande in het hoofdje van de kleine. Hij stelt zich steeds meer open voor de buitenwereld en wordt gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Het gedeelte van de hersentjes dat de oog-hand coördinatie en het herkennen van voorwerpen verzorgt ontwikkelt zich nu in een hoog tempo. Als je baby jouw stem hoort zal hij hierop reageren door in je richting te kijken en op zijn manier terug te praten. Onderzoek toont aan dat baby’s waar de ouders uitgebreid mee praten een duidelijk hoger IQ hebben. Ook hebben deze kindjes op latere leeftijd een uitgebreidere woordenschat dan kindjes waar minder tegen gesproken wordt. Interactie is dus heel belangrijk in deze periode. Het is van groot belang om nu alvast de basis voor het latere spreken te leggen.

Praat met je kleine!

Babbel bijvoorbeeld als je wandelt lekker met de kleine over je omgeving, wijs dingen aan en benoem deze. Ook in de supermarkt of waar dan ook, hou de interactie tussen jou en de kleine gaande! Je baby kan de woordjes nog wel niet nazeggen maar hij zal ze wel opslaan in zijn zeer snel groeiende geheugen. Als je je in een tweetalige gezinssituatie bevindt is het voor de baby alleen maar nog positiever om regelmatig alvast beide talen te horen. In het begin kan al dat verschillende praten wat verwarrend lijken voor de kleine maar later zal zijn “talenknobbel” zich hierdoor nog beter ontwikkelen.

Elk kind heeft een eigen tempo

Alle kindjes zijn uniek en zullen hun mijlpalen in hun eigen tempo bereiken. Ontwikkelingshandboeken zijn er slechts ter indicatie. Als je kindje toevallig iets sneller of langzamer een bepaald punt in zijn ontwikkelcurve bereikt hoef je je daarom niet direct zorgen te maken. Hou er rekening mee dat te vroeg geboren kindjes meestal iets meer tijd nodig hebben om zich de leeftijdsgebonden ontwikkelingen eigen te maken. Mocht je ernstige twijfels hebben neem dan contact op met je consultatiebureau.

Reageer op artikel:
Mijn baby bij 13 weken
Sluiten