Petra
Petra Lifestyle 9 Apr 2021

Nieuwe tandenborstel kopen? 5 tips

Een nieuwe tandenborstel kopen. De een vindt het gemakkelijk, de ander verdwaalt in het enorme aanbod. Je vindt overal tandenborstels, van de supermarkt tot de drogist. En online is het aanbod nog veel groter. Welke tandenborstel moet je nu kiezen? Check deze 5 tips om de juiste tandenborstel te vinden.

1. Handtandenborstel of elektrische tandenborstel?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen: kies je voor een handtandenborstel of voor een elektrische borstel? Een elektrische borstel poetst vele malen sneller dan je met de hand zou kunnen. De meeste elektrische borstels maken zo’n 10.000 toeren per minuut, sommigen gaan nog (veel) sneller. Het is logisch dat je gebit dan ook beter gereinigd wordt. Bovendien komt een elektrische tandenborstel ook beter tussen de tanden en sla je minder snel plekjes over. Een elektrische tandenborstel zorgt dus dat je tanden schoner worden. Maar uiteindelijk is het je persoonlijke voorkeur die bepaalt of je kiest voor een elektrische tandenborstel of dat je toch liever de handtandenborstel blijft gebruiken.

Handtandenborstel of elektrische tandenborstel

2. Vind je het merk belangrijk?

Er zijn diverse merken tandenborstels. De grootste en bekendste in Nederland is Oral-B. Deze wordt ook het meest gepromoot bij tandartsen. Dat betekent niet dat er geen goede alternatieven zijn: er zijn ook andere merken en merkloze tandenborstels die ook prima zijn. Wel staat Oral-B bekend om de innovatie en vernieuwing. Zo is er tegenwoordig de Oral-B IO serie, die magnetisch werkt en veel stiller en efficiënter is dan andere elektrische tandenborstels.

3. Kijk naar je gebit

Kijk naar jouw gebit. Hoe gaat het daarmee? Wat zegt je tandarts ervan? Er zijn heel veel soorten tandenborstels en opzetborstels. Tandartsen hebben vaak een goed idee over welke borstels wel goed zijn en welke minder goed poetsen. Ga sowieso niet zomaar voor een ‘stevige’ of ‘harde’ tandenborstel. Een harde tandenborstel kan namelijk je tandvlees beschadigen waardoor het zich gaat terugtrekken. Ga daarom altijd voor een zachte of medium tandenborstel. Ben je zwanger? Dan kan het tijdelijk handig zijn om te poetsen met een borstel voor gevoelige tanden, want veel vrouwen hebben gevoeligere tanden tijdens de zwangerschap.

4. Wil je extra functies?

De een wil gewoon een simpele tandenborstel waarmee het gebit goed wordt gereinigd. De ander wil méér dan dat. Je hebt tegenwoordig de keuze uit allerlei modellen. Zo zijn er tandenborstels die gekoppeld zijn aan een app, die je inzicht geeft in je poetsgedrag. Daarbij is er onderscheid tussen ‘gewone’ slimme tandenborstels en AI tandenborstels. Die laatste kunnen vaak een 3d-beeld maken van je gebit en je aanwijzen waar je wel en waar je niet zo goed poetst.

5. Houd rekening met de prijs

Een goede tandenborstel hoeft niet perse duur te zijn. Ook elektrische tandenborstels zijn niet altijd duur. Je merkt natuurlijk wel wat verschil in kwaliteit tussen heel goedkope en wat duurdere tandenborstels. Toch heb je niet perse een borstel van honderden euro’s nodig om je gebit netjes te reinigen. Let dus ook goed op de prijs van de tandenborstel en kijk of die in verhouding is met wat je ervan verwacht.

Een tandenborstel kun je gemakkelijk vinden. Maar hoe weet je of de tandenborstel die je hebt gezien ook de goede is? Met deze 5 tips is het eenvoudiger om een goede tandenborstel te vinden. Twijfel je echt heel erg, vraag dan gewoon advies aan je tandarts. Die weet precies welke tandenborstel het beste bij jouw gebit past.

Reageer op artikel:
Nieuwe tandenborstel kopen? 5 tips
Sluiten