Petra
Petra Opvoeding 1 Oct 2018

Goed voorbereid naar de middelbare school

Wat gaat de tijd toch snel! En; voor je het weet zijn ze groot! Ja, het zijn clichés, maar afgelopen maand merkte ik weer hoe waar die eigenlijk zijn. Onze oudste zoon ging na de zomervakantie naar groep 8. Pas toen hij thuiskwam met de mededeling dat hij een schoolagenda moest kopen, realiseerde ik me: dit is het begin van iets groters. Over een jaar gaat hij al naar de middelbare school. Help!

Een tas vol spullen

Toen ik weer een beetje van die schok bekomen was, bedacht ik me al snel dat hij voor de middelbare school heel wat meer moet hebben dan alleen een agenda. Ik herinner me nog goed mijn eigen eerste dag op de middelbare school. Van mijn ouders kreeg ik een grote leren boekentas. Handig, want daar pasten veel boeken in. De praktijk was weerbarstig; de tas bleek veel te zwaar voor me, al dat boeken gewicht op een schouder dragen redde ik niet. Die mooie leren tas maakte daarom al snel plaats voor een stevige Eastpak rugzak. Die was alsnog soms topzwaar, maar doordat ik het gewicht kon verdelen over twee schouders een stuk makkelijker te tillen. Een ding heb ik daarom al besloten: voor mijn zoon koop ik géén grote leren schooltas!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Op tijd aanschaffen

Maar ja, wat dan wel? Als ik doordenk bedenk ik dat mijn zoon volgend jaar voor het voortgezet onderwijs nog veel meer schoolspullen zal nodig hebben. Niet alleen een tas, maar bijvoorbeeld ook pennen, schriften, kaftpapier, een laptop en een goede fiets. Om niet alles in een keer aan te hoeven schaffen, is het handig om op tijd met inslaan te beginnen. Aan spullen als schriften en kaftpapier waag ik me niet. De kans is groot dat mijn zoon alles wat hij nu leuk vindt volgend jaar bestempeld als kinderachtig. Maar binnenkort is hij jarig en zo’n verjaardag is natuurlijk een prima moment om een mooie nieuwe fiets cadeau te doen. Andere zaken kunnen wel wachten tot de volgende zomervakantie. Ik hoop stiekem dat we dan gezellig samen inkopen kunnen doen, maar vrees dat hij dan liever met z’n vrienden naar de winkel gaat. Ouders hebben nu eenmaal geen smaak…

Een nieuw tijdperk

Aan de ene kant kijk ik uit naar het moment dat mijn zoon van groot kind in een beginnende puber verandert. Aan de andere kant mag hij wat mij betreft nog heel lang heel klein blijven. Toen hij jaren geleden voor het eerst groep 1 binnenstapte leek groep 8 nog heel ver weg. Afgelopen week ging hij met groep 8 op kamp en ik moest toch even slikken toen ik hem weg zag fietsen. Waar was die lieve kleine kleuter van een paar jaar geleden gebleven? Het onvermijdelijke, maar stiekem o zo ware cliché kwam weer boven drijven: wat gaat de tijd toch snel!

Reageer op artikel:
Goed voorbereid naar de middelbare school
Sluiten