Wordt jouw zoon de langste?

Het is officieel: de Nederlandse man is momenteel de langste ter wereld! Extra bijzonder is dat de periode voor de geboorte van grote invloed blijkt te zijn op de uiteindelijke lengte van het kind.

De langste mannen en vrouwen

Nederland heeft trouwens niet het record wat betreft de lichaamslengte van vrouwen. In die lijst staan wij namelijk ‘slechts’ op de tweede plaats. Vrouwen uit Letland zijn gemiddeld nog net iets groter. Het onderzoek naar lichaamslengte bracht nog meer interessante cijfers aan het licht. Wist je bijvoorbeeld dat de Nederlandse man in 1914 gemiddeld nog ‘maar’ 169,4 cm mat? Honderd jaar later is dat 182,5 cm. Best een groot verschil, als je er over nadenkt! En weet je trouwens wie er gemiddeld het kleinst zijn ter wereld? Wat betreft de mannen zijn dit de mannen op Oost-Timor. De gemiddelde man is daar 160 cm. In Guatemala vind je de gemiddeld kleinste vrouwen (150 cm).

Oorzaken van de groei

Tijdens het onderzoek naar de huidige gemiddelde lengte is ook gekeken naar de oorzaken van die flinke groei van de afgelopen honderd jaar. Hoe groot iemand uiteindelijk wordt bleek afhankelijk van een aantal verschillende factoren:

  • Zoals de gevleugelde uitspraak al zegt: het zit in de genen. Over het algemeen geldt dat iemand met lange ouders zelf ook lang wordt. Toch is het lang niet alleen maar genetisch bepaald!
  • De kwaliteit van de gezondheidszorg speelt ook een erg belangrijke factor die van invloed is op de lengte. Hoe beter de gezondheidszorg, hoe langer de mensen worden;
  • Ook hygiëne speelt een rol. Door goede hygiëne neemt de kans op bepaalde ziektes af, die anders van negatieve invloed op de lengte zouden kunnen zijn;
  • Het meest opvallende nieuws voor de zwangeren onder ons: de gezondheid van de moeder en de voeding die zij tijdens de zwangerschap binnenkrijgt, hebben direct invloed op het ongeboren kind. Slechte voeding kan je kleintje al een achterstand geven voor zijn of haar geboorte!

Zorg goed voor het kindje in je buik!

Dit onderzoek laat opnieuw zien dat het zorgen voor je kind al begint wanneer hij of zij nog in je buik zit. Wat jij als zwangere doet of laat heeft direct of indirect invloed op de ontwikkeling van je kind. Hoewel je dit waarschijnlijk al wel wist, blijft het belangrijk om hier stil te blijven staan. Er zijn namelijk steeds meer indicaties dat lichaamslengte positief correleert met leeftijd en hartziekten. Dat wil grofweg zeggen dat je als je lang bent waarschijnlijk ouder wordt en gemiddeld minder kans hebt op hartziekten dan mensen die kleiner blijven. Zorg dus goed voor jezelf tijdens je zwangerschap, je kindje zal er nu en later blij mee zijn!

Reageer op artikel:
Wordt jouw zoon de langste?
Sluiten