Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Meeroken verhoogt de kans op ADHD

Kinderen die in huis meeroken hebben een grotere kans op het ontwikkelen van gedrags- en leerproblemen, zoals bijvoorbeeld ADHD, dan kinderen die wonen in een huis waar niet gerookt wordt. Erger nog, de problemen zijn vaak dubbel zo groot. 

De onderzoekers van de Harvard School of Public Health ontdekten namelijk dat kinderen die werden blootgesteld aan passief roken in huis 50 procent meer kans hebben op het krijgen van neurologische aandoeningen.

Langer was al bekend dat meeroken de kans verhoogt op ademhalingsproblemen, ooraandoeningen en andere problemen. Het team van Harvard School bestudeerde het effect van meeroken op leer- en gedragsproblemen. Ze evalueerden de data van een grootschalig Brits onderzoek. Voor dat onderzoek werden meer dan 91.000 deelnemers ondervraagd. Van deze studie hebben de onderzoekers gekeken naar de gegevens van 55.358 kinderen jonger dan 12 jaar. Van deze kinderen werd 6 procent blootgesteld aan passief roken in huis. Ouders werd gevraagd het door te geven als hun kind werd behandeld voor ADHD en/of andere gedrags- of leerproblemen.

Geen bewijs
Vervolgens analyseerden de onderzoekers de relatie tussen meeroken en de eerder genoemde aandoeningen. Eén van de onderzoekers, Hillel Alpert, noemt het verhoogde risico aanzienlijk. Volgens hem zijn de bevindingen geen bewijs van oorzaak en gevolg, maar is er alleen sprake van een link.
De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics. 

Reageer op artikel:
Meeroken verhoogt de kans op ADHD
Sluiten