Dagje uit? Doe het niet op 28 juli!

De zomervakantie nadert en ik kijk al een beetje rond naar leuke uitjes die we zouden kunnen ondernemen. Zoekend hierna stuitte ik op een berichtje op de website van RTL Nieuws. Het KNMI blijkt het weer van de afgelopen zomers nog eens onder de loep te hebben genomen. En daaruit haalden ze een opmerkelijk patroon.

Code rood op een zomerdag

Er was een datum die met kop en schouders boven de andere dat uitstak, wanneer het gaat om slecht weer. De afgelopen jaren bleek het op 28 juli namelijk uitzonderlijk nat te zijn geweest. In een paar gevallen was er zelfs sprake van een ‘code rood’ op die dag. Dat betekent dat het flink te keer ging, met onweer en windvlagen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

weer zomer kinderen

Beter weer

Uit de statistieken kwamen ook een paar dagen naar voren die beter dan gemiddeld scoorden. Plan je een buitenactiviteit waarbij je lekker weer nodig hebt? Volgens de statistieken van de KNMI heb je op 23 juli of 3 augustus de meeste kans op droog weer. Berekend op basis van de resultaten in de afgelopen tien jaar, is de kans op regen op die dag minder dan 40 procent. Ook 16 juli scoorde overigens goed. Vergelijk dit eens met de kans op regen op 28 juli van maar liefst 86 procent en je kiest vast eieren voor je geld 😉

In het verleden behaalde resultaten…

Maar ja; niets veranderlijker dan het weer. Ook in dit geval geldt natuurlijk dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Dus ook wanneer je dat dagje pretpark op 23 juli inplant, kan je een onweersbui over je heen krijgen. En wie weet wordt 28 juli dit jaar wel een prachtige, zonovergoten dag!

Bereid je voor op het weer

Ikzelf heb besloten om me niet gek te laten maken door wat statistieken. Het Nederlandse weer vertrouwde ik toch al nooit, dus ik bereid me voor op goed én op slecht weer. Dus blijkt op het laatste moment dat het weer te slecht is voor een dagje pretpark? Dan zorg ik dat de spullen voor een dagje plezier binnenshuis al klaar liggen. Er zijn genoeg leuke musea, indoor speeltuinen en zwemparadijzen in de buurt om ook op de regenachtige dagen een leuk dagje weg te kunnen. En wat is er mis met af en toe gezellig samen thuis, met een boek op de bank te zitten of Netflix te kijken? Het is per slot van rekening vakantie: niets moet, alles mag! 🙂

Reageer op artikel:
Dagje uit? Doe het niet op 28 juli!
Sluiten