Petra
Petra Bevalling 12 Sep 2016

Een letterlijk hartverscheurende scheiding van deze tweeling

Al eerder kon je hier het prachtige verhaal lezen over een Siamese tweeling, die succesvol van elkaar gescheiden konden worden. Het verhaal van Savannah en Scarlett uit Florida is zo mogelijk nog specialer. Zij werden namelijk geboren met hun hartjes aan elkaar en artsen waarschuwden hun ouders dat hun overlevingskans zeer gering zou zijn. Maar soms is een hart sterker dan je denkt!

Zwanger van een of twee baby’s?

In eerste instantie leek moeder Jacquelyn een heel normale zwangerschap door te maken. De arts hoorde een regelmatige kloppend hartje en meende dat het met de baby prima ging. Totdat er met 20 weken voor het eerst een echo werd gemaakt. Tegen de verwachtingen in waren daarop twee hoofdjes zichtbaar. Er bleken twee baby’s te zijn, die aan elkaar vast zaten met hart, lever, borstbeen en middenrif. Doordat de hartjes synchroon klopten, was het eerder niet opgevallen dat er sprake was van twee in plaats van een baby. De schok was hierdoor groot. Het zag er niet goed uit voor de tweeling en Jacquelyn en haar man maakten zich grote zorgen.

Overlevingskansen Siamese tweeling

Die zorgen waren begrijpelijk, want de kans dat deze zwangerschap goed zou aflopen was erg klein. In de meeste gevallen sterven Siamese tweelingen al voor de geboorte. Van de tweelingen die de bevalling wel overleeft, leeft zo’n 35 procent maar een dag. Dokter Jennifer Co-Vu, die gespecialiseerd is in hartafwijkingen bij ongeborenen, gaf de ouders een sprankje hoop. Zij wilde er alles aan doen om de baby’s te laten overleven. Afgelopen april werd de eerste hobbel genomen: de bevalling verliep voorspoedig en de meisjes kwamen gezond ter wereld. Ter voorbereiding op de moeilijke operatie die zou volgen oefende het hele operatieteam op een hartje dat 3D-uitgeprint was. Ook werd er een plan opgesteld voor het scheiden van de lever. De meisjes deelden namelijk een grote lever en deze zou opgedeeld moeten worden in twee kleinere levers. Na veel oefen- en denkwerk besloot dokter Co-Vu dat het moment daar was: de operatie begon.

siamese tweeling gescheiden

Dolgelukkige ouders: operatie geslaagd!

Acht uur lang zaten de ouders van de meisjes in spanning. Iedereen om hen heen had gezegd dat ze moed beter konden opgeven, omdat de kans op overleven zo klein was. Tegen beter weten in bleven Jacquelyn en haar man Marc echter hoop houden en die hoop bleek niet voor niets: de operatie slaagde! Savannah en Scarlett overleefden beide de zware operatie en herstelden ook nog eens wonderbaarlijk snel. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en is het grote moment daar: de trotse ouders mogen hun tweelingdochters eindelijk mee naar huis nemen. Deze operatie was dan misschien letterlijk harverscheurend, maar de afloop is hartverwarmend!

Bron foto: http://www.mummypages.co.uk/amazing-conjoined-twins-who-were-attached-at-the-heart-are-heading-home

Reageer op artikel:
Een letterlijk hartverscheurende scheiding van deze tweeling
Sluiten