Petra
Petra Bevalling 2 Sep 2016

Gescheiden na de geboorte, maar nog steeds samen!

Angela Formosa kan het bijna niet geloven. Vier jaar geleden durfde ze niet na te denken over momenten zoals deze: afgelopen week ging haar nu vierjarige tweeling voor het eerst naar school. Maar zelfs de artsen durfden bij hun geboorte niet te geloven dat dit moment ooit zou aanbreken. De meisjes werden namelijk geboren met een levensbedreigende aandoening. Ze waren een Siamese tweeling, zaten met de buik aan elkaar vast en deelden een aantal van hun organen.

siamese tweeling geboren

Spoedoperatie om tweeling te scheiden

Al tijdens de zwangerschap zagen artsen dat Angela zwanger was van een Siamese tweeling. Angela en haar man Daniel werden direct gewezen op de risico’s. De kans was groot dat er zelfs al tijdens de zwangerschap complicaties zouden optreden. Dit gebeurde echter niet en met 34 weken kwamen Ruby en Rosa ter wereld door middel van een keizersnede. Door een inwendige blokkade in hun lichamen moesten de artsen gelijk verdere actie ondernemen. Al een paar uur na hun geboorte werden de meisjes blootgesteld aan dat wat waarschijnlijk de grootste beproeving van hun leven zou worden: een operatie om van elkaar gescheiden te worden. Hun ouders konden niets anders doen dan machteloos afwachten of de risicovolle operatie succesvol zou zijn. Gelukkig bleek al snel dat het goed kwam met de tweeling. En hoe!

Eerste schooldag gescheiden tweeling

Inmiddels zijn we vier jaar verder en met tweeling Ruby en Rosa gaat het geweldig. Volgens moeder Angela zijn ze beiden flink eigenwijs en erg levendig. Voor haar kwam hun sterke karakter echter niet als een verrassing. Hun koppigheid was al in de buik merkbaar, doordat ze tegen alle verwachtingen in gewoon samen doorgroeiden en levend en gezond ter wereld kwamen. Erg bijzonder, zeker wanneer je bedenkt dat slechts 1 op de 200.000 baby’s die ter wereld komen deel uitmaakt van een Siamese tweeling. En helaas gaat het na de geboorte vaak alsnog fout, omdat operaties waarin tweelingen van elkaar gescheiden worden zeer risicovol zijn. Het is daarom geweldig om te zien dat het met Ruby en Rosa allemaal goed gekomen is. Vol enthousiasme gaan zij door naar hun volgende, en deze keer gelukkig leukere, uitdaging: de schoolbanken!

Reageer op artikel:
Gescheiden na de geboorte, maar nog steeds samen!
Sluiten