Petra
Petra Gezondheid baby 13 Oct 2011

Kinkhoest

Kinkhoest wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Besmetting vindt plaats van mens op mens door hoesten en niezen. De incubatietijd is 7 tot 10 dagen, soms langer. Kinkhoest is erg besmettelijk, vooral in de eerste periode als de hoestbuien nog niet zijn begonnen. Hoestende patiënten zijn nog 3 tot 4 weken nadat het hoesten is begonnen besmettelijk.

Binnen een gezin is de kans dat iemand met kinkhoest de andere (niet-gevaccineerde) gezinsleden besmet 90%.

Ziekteverschijnselen
Hangerigheid, lusteloosheid, hoesten. Kort op elkaar lange en hevige hoestbuien met taai slijm, en een lange, gierende inademing. Benauwdheid, blauw aanlopen en soms overgeven door de hoestbuien.

Complicaties
Door het langdurig hoesten kunnen zuurstoftekort en hersenbloedingen, met hersenletsel als gevolg voorkomen. Ook kunnen de longen blijvende schade oplopen. Vooral voor baby’s kan de ziekte dodelijk zijn vanwege de ademstops die optreden. Kinderen met ernstige hart- of longafwijkingen lopen meer risico op complicaties.
Er bestaat geen behandeling tegen kinkhoest. Een antibioticumkuur kan ervoor zorgen dat de besmettelijke periode korter wordt. Dat is alleen zo als al vroeg met de kuur wordt begonnen. De kuur heeft weinig invloed op de duur en de ernst van de ziekte.

Het effect van vaccinatie
Het kinkhoestvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma is een ‘acellulair’ vaccin. Het vaccin is onderdeel van het DKTP-Hib-(HepB)vaccin. Vaccinatie tegen kinkhoest biedt geen levenslange bescherming. Mensen die de ziekte al een keer hebben doorgemaakt, zijn ook niet levenslang beschermd. Wie is ingeënt of de ziekte al een keer heeft gehad, kan dus toch nog een keer kinkhoest krijgen. De ziekte verloopt dan veel minder ernstig.

 

Reageer op artikel:
Kinkhoest
Sluiten