Kinderfietsen [kies juiste maat én slot!]

kinderfiets fietsslot mountainbike
De dag dat mijn oudste voor het eerst zelf kon fietsen kan ik me nog goed herinneren. Aan de ene kant vond ik het namelijk geweldig, aan de andere kant stond ik doodsangsten uit. Hard fietsen betekent hard vallen, nietwaar? En zou hij wel opletten als we echt de weg op zouden gaan? De afgelopen jaren zijn er de vreselijkste fietsongelukken door het hoofd geschoten – en fietst mijn zoon nog steeds redelijk ongeschonden rond. Fietsen vindt hij nog altijd fantastisch en dan het liefst zonder handen (brrr…). Inmiddels is hij toe aan een nieuwe fiets, dus we moesten op fietsenjacht! Maar hoe vind je de juiste fiets?

Wat is de goede maat kinderfiets?

Om ongelukken te voorkomen, is het belangrijk dat jouw kind met de voeten bij de grond kan, ook wanneer hij of zij nog op het zadel zit. Bij veel kinderen blijft het remmen namelijk lang ‘een dingetje’. Moet er plotseling hard geremd worden? Dan is de kans groot dat je kind de terugtraprem vergeet en zijn voeten gebruikt om tot stilstand te komen. Let dus op de maat van de fiets. Hieronder zie je een handig schema om de juiste maat fiets te bepalen.

LeeftijdMaat kledingMaat bandHoogte zadel
Tot 4 jaar98 – 10412 inch43 cm
4 – 6 jaar104 – 11016 inch53 cm
5 – 8 jaar110 – 11618 inch58 cm
6 – 8 jaar116 – 12220 inch61 cm
5 – 9 jaar122 – 12822 inch63 cm
8 – 12 jaar128 – 14024 inch63+ cm
10 – 14 jaar140 – 15226 inch63+ cm
Zoals je ziet staan er een paar dubbele leeftijdscategorieën in. Het ene kind is nu eenmaal het andere niet. Het meest praktisch is het daarom om de juiste maat te bepalen aan de hand van de kledingmaat van je kind.

Goede fiets? Goed slot!

Het eerste fietsje van onze oudste zoon was een prachtige, rode mini-brandweerfiets. Gloednieuw, met alles erop en eraan (inclusief toeter), maar het meest belangrijke ontbrak: een slot. Ook bij kinderfietsen die we later aanschaften viel het mij op dat een goed slot vaak ontbrak. Dat konden we vaak oplossen met een ABUS fietsslot dat ik al had. Met behulp van dit kettingslot zetten we de fiets van mijn zoon bij het parkeren vast aan een van onze eigen fietsen. Bijkomend voordeel was dat het hierdoor onmogelijk werd voor dieven om de kinderfiets onder de arm mee te nemen (wat helaas best vaak blijkt te gebeuren…).

Oefenen met het fietsslot

Onze zoon is inmiddels op een leeftijd dat hij ook weleens alleen op pad gaat. Zo fietst hij regelmatig naar school (slechts 5 minuten fietsen, maar blijft voor mij als moeder reuzespannend ;)). Het was daarom noodzakelijk dat hij een goed slot op z’n eigen fiets kreeg. De keus is daarvoor gevallen op een slot dat door de Fietsersbond als best getest werd: het AXA Defender ringslot. Door schade en schande wijs geworden hierbij wel het advies om je kind eerst thuis te laten oefenen met het slot. De eerste keer dat onze zoon op school z’n fiets op slot zette verloor hij zijn sleutel (lang leven de reservesleutel…) en kreeg hij de volgende dag z’n fiets niet van het slot. Gelukkig ligt die testfase inmiddels achter ons. Mijn zoon is nog iedere dag blij met z’n nieuwe, stoere mountainbike!

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.