Petra
Petra Bevalling 27 Aug 2017

Weekendbaby’s zijn extra bijzonder!

Is jouw kindje geboren op een vrijdag? Dan is het lang niet de enige! Uit onderzoek blijkt namelijk dat in Nederland de meeste kindjes op vrijdag worden geboren. In het weekend ligt het geboortecijfer het laagst. Als jouw kindje op zaterdag of zondag ter wereld komt, is het dus net nog wat extra bijzonder! 🙂

Niet alleen minder geboortes

Een lager geboortecijfer in het weekend kan tot op zekere hoogte nog wel verklaard worden. Ik kan me voorstellen dat een keizersnede indien mogelijk eerder doordeweeks wordt ingepland dan in het weekend. Toch is het de vraag of dat de enige reden is. Er is namelijk nog een cijfer dat opvalt in de rij met cijfers van het CBS: in het weekend ligt het aantal sterfgevallen ook lager dan doordeweeks. Ook wat betreft sterven is de vrijdag de meest ‘populaire’ dag.

Lees verder na de foto.

baby geboorte weekend

Cijfers per dag bekeken

Aan de hand van de cijfers die het CBS bijhoudt, kun je leuke, opvallende dingen ontdekken. Zo kun je hieruit opmaken dat er op een gemiddelde dag in Nederland 471 baby’s worden geboren en dat er 407 mensen overlijden. Doordat er gemiddeld meer mensen geboren worden dan dat er overlijden, neemt het aantal inwoners ook nog steeds toe. Momenteel heeft Nederland 17,1 miljoen inwoners. Daarnaast worden er gemiddeld iets meer jongens dan meisjes geboren. De vrouwen maken dat op latere leeftijd weer goed: gemiddeld gezien halen vrouwen vaker de 80 dan mannen!

Geboorten ook seizoensgebonden?

Er zit niet alleen een verschil in geboortecijfers tussen de dagen van de week. Ook in de seizoenen zit namelijk een verschil. De meeste kinderen komen ter wereld in de zomer en de herfst. Het CBS heeft hier ook een verklaring voor: volgens de onderzoekers willen de meeste mensen graag een ‘lentekindje’. Helaas duurt het vaak langer dan verwacht voordat er een bevruchting plaatsvindt en er sprake is van een zwangerschap. Of dit echt de reden is van het hogere aantal geboortes in de zomer en herfst betwijfel ik, eerlijk gezegd. Persoonlijk heb ik er nooit echt lang over nagedacht in welk seizoen ik mijn kind ter wereld wou brengen. Jij wel?

Reageer op artikel:
Weekendbaby’s zijn extra bijzonder!
Sluiten