Petra
Petra Gezondheid baby 4 Jul 2019

Insectenbeten en -steken bij je kind herkennen

Een voordeel van de winter: er zijn weinig insecten actief. Die houden niet van kou en trekken zich terug op een warm plekje. Helaas kun je in de overige seizoenen wel flinke last hebben van insecten, en van hun beten en steken.

Het insectenseizoen

Een vlinder of torretje is leuk en ook nog eens interessant voor je kindje om goed te bestuderen. Een ontmoeting met een wesp of mug kan helaas minder goed aflopen. Al in de lente kunnen de eerste problemen zich aandienen. Het wordt langzaam aan weer wat warmer, waardoor bijvoorbeeld vlooien, mieren en (steek)vliegen weer actief worden. Ook in de herfst kun je daar nog lang last van hebben. Ook muggen kunnen in dit natte seizoen nog actief zijn. Maar het hoogtepunt van de overlast ligt natuurlijk in de zomer. Niet alleen steekvliegen, muggen en mieren, maar ook bijen, wespen en hommels zijn dan actief. Insectenbeten en –steken kan je kind dan snel oplopen. Het is daarom goed dat je weet hoe je de verschillende soorten beten en steken herkent. En ook dat je weet wat je moet doen als je kindje gestoken of gebeten wordt.

Welk insect is de boosdoener?

Je kindje huilt opeens en je ziet een rode vlek verschijnen op z’n armpje. Je vermoedt direct dat je kleine gestoken of gebeten is. Maar door welk insect?

Muggenbeet

Het belangrijkste symptoom bij een muggenbeet: jeuk! Je kindje kan er veel last van hebben. Verder is er sprake van een licht gezwollen, rode plek op de huid. Muggenbulten kunnen er bij je kind overigens anders uitzien dan bij jezelf, doordat kinderen nog gevoeliger zijn voor de beten. Hierdoor kan bijvoorbeeld een flinke rode vlek ontstaan rondom de aangedane plaats. Ook kan er een blaasje ontstaan op de plek waar de mug heeft gebeten.

Mierenbeet

Die bedrijvige kleine miertjes zien er schattig uit. Het kan best zijn dat je kindje er uit interesse eentje oppakt, of gewoon gezellig middenin een mierenhoop plaatsneemt. Probeer dat te voorkomen, want hoewel dit maar kleine diertjes zijn, kunnen hun beten best pijn doen. Daarnaast geven ook deze beten jeuk, net zoals muggenbeten. Na de beet vorm zich een rood vlekje, soms met kleine vochtblaasjes. Let vooral op in de buurt van rode mieren. Deze mieren zijn iets groter dan de gemiddelde mier en daarnaast ook nog een stuk agressiever. Houd je kind hier dus uit de buurt!

Steek van een steekvlieg

De steekvlieg wordt in grote delen van het land ook wel ‘daas’ genoemd. Dazen zijn vrij agressieve insecten, die niet aarzelen om te steken. Vooral als het windstil en warm is, zijn ze actief. Speelt je kind op het gras en kruipt hij per ongeluk over een steekvlieg? Dan is de kans op een steek groot. Na de steek ontstaat er een bultje, dat niet alleen jeukt maar ook pijn doet.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

hommel op bloem

Hommelsteek

Hommels kunnen enorm groot zijn en daardoor best eng lijken. Toch zijn deze beestjes van nature heel vriendelijk. Steken doen ze niet snel. Doen ze dat wel, dan is dat meestal omdat ze zich in het nauw gedreven voelen. Een hommel kan meerdere keren steken, omdat de angel niet achterblijft na een steek. Ben je gestoken? Dan zal je dat merken aan een opgezwollen plek, die rood is en jeukt.

Wespensteek

Wespen verdedigen hun nest en kunnen in sommige gevallen flink agressief zijn. In ons land wordt inmiddels ook de hoornaar regelmatig waargenomen. Deze hoornaars zijn uit de kluiten wespen, die nog agressiever zijn dan de gewone wesp. Net als hommels kunnen ook wespen vaker achter elkaar steken. Daarbij spuiten ze gif in, die een brandende pijn veroorzaakt. De aangedane plek kan opzwellen en rood worden. Na een aantal uren verdwijnt die zwelling weer, maar daarna kan de plek nog langdurig jeuken.

Bijensteek

Bijen steken niet snel. Wanneer ze steken dan is dat, net zoals bij hommels, omdat ze zich in het nauw gedreven voelen. Wanneer een bij steekt, blijft de angel achter en de bij sterft daarna. Er komt bij de steek gif vrij, waardoor de steek wel flink pijnlijk kan zijn. Belangrijk bij een bijensteek is om de angel zo snel mogelijk uit de huid te verwijderen. Deze angel blijft namelijk nog lang gif pompen, waardoor de pijn niet verdwijnt. Lukt het niet om de angel te verwijderen? Dan is het raadzaam om de huisarts om hulp te vragen.

Tekenbeet

Ze komen steeds meer voor: teken. Teken bijten zonder dat je daar iets van merkt en zuigen vervolgens bloed op. Pas wanneer ze zich volgezogen hebben met bloed laten ze weer los. Is je kind buiten geweest, in de tuin of in het bos? Controleer dan altijd op teken. Wanneer ze nog niet vol met bloed zitten zijn ze niet groter dan een speldenknop, dus de kans om ze over het hoofd te zien is groot. Een teek is op zich niet gevaarlijk, maar kan Lyme met zich meedragen. Daarom is het van groot belang om hier alert op te zijn. Met een pincet kun je teken vrij makkelijk van de huid aftrekken. Heb je het idee dat de teek niet volledig verwijderd is? Overleg dan met de huisarts.

Allergische reactie op beet of steek

Insectenbeten en –steken zijn over het algemeen vervelend, maar niet gevaarlijk. In sommige gevallen kan er echter een allergische reactie optreden. Dan is directe actie noodzakelijk. Houd je kindje daarom goed in de gaten en neem bij de volgende klachten direct contact op met de (huis)arts:

• Duizeligheid
• Flauwvallen
• Misselijkheid/braken
• Diarree
• Benauwdheid
• Uitslag op andere plekken dan waar je kindje gebeten of gestoken is

Bij een allergische reactie is het belangrijk dat er zo snel mogelijk antihistamine toegediend wordt. Dit anti-allergiemiddel zorgt ervoor dat het lichaam weer tot rust komt.

Heeft je kindje een tekenbeet gehad en krijgt hij of zij na een maand of drie symptomen zoals koorts, spierpijn of hoofdpijn? Dan kan er sprake zijn van de ziekte van Lyme. Neem ook dan contact op met de (huis)arts, zodat dit nader onderzocht kan worden.

Behandeling beten en steken

Na een steek is het van belang dat een eventuele angel zo snel mogelijk verwijderd wordt. Daarna kun je de huid koelen met een natte doek. Bij de drogist zijn middeltjes verkrijgbaar die jeuk en pijn van insectenbeten en –steken kunnen verlichten. Het is handig om deze altijd in huis te hebben. Zo ben je goed voorbereid!

Laatste reactie
1 reactie totaal
Petra

Zijn er middeltjes die insectenafwerend werken én veilig zijn voor je baby? Deet mag volgens mij niet…

Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Insectenbeten en -steken bij je kind herkennen
Sluiten