8 ziekten waardoor je kind moet overgeven

Als je kindje moet spugen kun je daar best even van in paniek raken. Het is niet prettig om je kindje zo ziek te zien. Daarnaast is het nog weleens lastig om te bepalen waar het overgeven door wordt veroorzaakt. Is het gewoon een buikgriepje, of is het ernstiger? Hierbij acht oorzaken van overgeven op een rij. Bedenk altijd dat, hoe onprettig het ook is: braken gebeurt met een reden. Het kan druk verminderen en giftige stoffen uit je lichaam verwijderen. Soms zal je kind zich door te braken onmiddellijk beter voelen. In andere gevallen is braken slechts een van de symptomen, en kan het een aanwijzing zijn voor waar je kind last van heeft. Daarbij kijk je ook naar andere symptomen. Is er bijvoorbeeld ook sprake van koorts of diarree?

1. Symptomen: braken, diarree en verhoging

Buikgriep is een van de meest voorkomende maagproblemen bij kinderen tussen de 6 en 24 maanden oud. Ook oudere kinderen kunnen er overigens last van hebben. Het wordt bij jonge kinderen meestal veroorzaakt door het Rota virus, waar kinderen zeer bevattelijk voor zijn. De meeste kinderen zullen voordat ze vijf jaar zijn minimaal een keer last hebben van dit virus. Ze zijn dan meestal 3 tot 5 dagen ziek. In de winter wordt het vaak veroorzaakt door het calicivirus. In dat geval heeft je kind vaak maar 1 of 2 dagen klachten. Buikgriep kan daarnaast ook worden veroorzaakt door bacteriën, parasieten of milde voedselvergiftiging. De beste remedie tegen een onrustige maag is om na het braken de eerste paar uur niets te eten of te drinken. Begin daarna weer met het kleine beetjes eten en drinken. Zo kun je je baby een uur lang iedere paar minuten een theelepel melk of sap geven. Begint het braken daardoor niet opnieuw? Dan kun je je kindje voorzichtig meer te eten geven. Moet je kind vaker braken? Let er dan op dat hij of zij voldoende vocht binnenhoudt. Je kunt eventueel een ORS geven, om het risico op uitdroging te voorkomen. Een kind dat uitgedroogd is, kan teveel elektrolyten verliezen. Dit zijn zouten in het lichaam die ervoor zorgen dat het zenuwstelsel goed werkt. Bij een tekort kunnen epileptische aanvallen ontstaan. Daarom is het belangrijk om te overleggen met je huisarts wanneer je kind onvoldoende vocht binnen lijkt te krijgen. Tekenen daarvan zijn bijvoorbeeld een droge tong, droge lippen en sterk geconcentreerde urine. Bij baby’s kan er sprake zijn van een ingevallen fontanel (het zachte gedeelte op het hoofd).

2. Symptoom: herhaaldelijk overgeven na het voeden

Pylorusstenose is een aandoening waarbij er sprake is van een verdikking van de pylorus. Deze kringspier bevindt zich op de overgang van de maag naar de twaalfvingerige darm. Hierdoor wordt de doorgang te klein en kan de voeding niet meer in de maag komen. Deze aandoening komt het vaakst voor bij jongetjes in de leeftijd van 3 tot 8 weken, maar ook meisjes kunnen er last van hebben. In sommige gevallen is er zelfs sprake van projectielbraken, waarbij de voeding in een flinke straal uitgespuugd wordt. Moet je pasgeboren kindje flink braken na iedere voeding? Overleg dan na een paar dagen met de arts. Als de aandoening is vastgesteld, kan deze verholpen worden door een kleien ingreep. Hierbij wordt de kringspier wat verder open gemaakt.

3. Symptomen: spugen en huiduitslag

Moet je kind vaak braken na het eten? Is er daarnaast ook sprake van uitslag rondom de mond, in de nek, in de knieholtes of bij de ellebogen? Dan kan er sprake zijn van een lactose-intolerantie, maar ook van voedselallergie veroorzaakt door bijvoorbeeld chocola of pinda’s. Heeft je kind opeens last van benauwdheid of zwellingen in mond of keel? Dan kan er sprake zijn van een acute allergische reactie en is het zaak snel te handelen. In minder acute gevallen is het goed om de klachten met je huisarts of consultatiearts te bespreken. De uitslag kan een signaal zijn dat er sprake is van ontstekingen in het maag-darmkanaal. Dit bemoeilijkt goede voedselabsorptie en een goede gewichtstoename. Bij baby’s zie je deze symptomen minder vaak dan bij oudere kinderen, doordat zo’n allergie zich meestal pas openbaart als je kind al langere tijd het voedingsmiddel binnenkrijgt. Een diëtist kan helpen met het uitzoeken van de juiste voedingsmiddelen. De kans op allergie wordt ook kleiner wanneer je niet te vroeg begint met vast voedsel (advies: vanaf 6 maanden) en het geven van gewone koemelk (advies: vanaf 12 maanden).

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

flesvoeding mama en kind

4. Symptomen: overgeven met bloed

Het kan gaan om een simpele buikgriep en een gesprongen adertje. Maar het zou ook een scheur in het weefsel in het maag-darmkanaal kunnen zijn, doordat je kind zo hard heeft overgegeven. Heel soms wordt het bloeden veroorzaakt door een bacterie, of door het gebruik van aspirine. Spuwt je kind bloed? Bel dan direct de arts. Geef daarnaast geen aspirine (bv. Ibuprofen) aan kinderen. Als het nodig is om iets te geven, heeft paracetamol (in de juiste dosering) de voorkeur.

5. Symptoom: helder groen/geel spuug

Een groene kleur spuug betekent dat je kind gal opspuugt. Deze gal komt uit de lever, en kan een indicatie zijn van een aangeboren afwijking in het maag-darmkanaal, een blokkade door meconium (de eerste poep na de geboorte), of een gedraaide darm. Die laatste twee oorzaken komen het meeste voor in de eerste maanden na de geboorte. Spuwt je kindje gal? Bel dan direct de arts, want hier is spoed vereist. In veel gevallen zal een operatieve ingreep noodzakelijk zijn.

6. Symptoom: herhaaldelijk overgeven zonder duidelijke oorzaak

Cyclisch braken komt voor bij ongeveer 1 of 2 procent van de kinderen. De oorzaak van deze aandoening ligt in het brein en lijkt gerelateerd te zijn aan migraine. Kinderen ervaren een intense periode van overgeven, die een paar uur maar ook verscheidene dagen kan duren. Vervolgens hebben ze weken of maanden nergens last van en dan opeens begint het weer opnieuw. Hierdoor wordt cyclisch braken vaak niet herkend en wordt het aangezien voor een buikgriepje. Resultaat is dat kinderen hierdoor lang de juiste behandeling kunnen missen. Soms ontwikkelen het kind op oudere leeftijd migraine, andere kinderen lijken over de aandoening heen te groeien. Vermoed je dat er sprake is van cyclisch braken? Houdt dan eens een paar weken een logboek bij, om te kijken of je een patroon kan ontdekken. Leg dit daarna voor aan de (huis)arts. In sommige gevallen is het cyclisch braken zo erg dat je kind opgenomen zal worden.

7. Symptomen: overgeven, koorts, hard huilen, stijve nek

Deze symptomen kunnen wijzen op een bacteriële meningitis, oftewel hersenvliesontsteking. Dit is een potentieel gevaarlijke infectie in het brein. Gelukkig komt hersenvliesontsteking steeds minder voor, doordat kindjes er tegenwoordig tegen worden ingeënt (Hib-vaccin). Toch is de kans nog niet gereduceerd tot nul. Naast overgeven, zijn de symptomen bij oudere kinderen onder meer hoofdpijn, een stijve nek en gedesoriënteerd zijn. Bel direct de huisarts wanneer je baby braakt, hoge koorts heeft en snel huilt, of wanneer je oudere kind braakt en klaagt over een stijve nek, of duizelig lijkt.

8. Symptomen: braken en ernstige buikpijn

Heeft je kind last van overgeven en erge buikpijn? Dan kan een blindedarmontsteking de oorzaak zijn. Deze ontsteking komt vaker voor bij oudere kinderen (ouder dan 10 jaar). Vaak voelt je kind eerst een vage, constante pijn rond de navel. Na een aantal uur verplaatst deze pijn zich naar de rechterkant van de buik en verergerd dan snel doordat de blindedarm begint te zwellen. In sommige gevallen scheurt de blindedarm. Daardoor zal je kind zich een aantal uren beter voelen, maar op een gegeven moment begin de ontstekingsstoffen zich te verspreiden in de buik. Dan zal de buikpijn weer in alle hevigheid terugkeren. Vermoed je een blindedarmontsteking? Overleg dan direct met de huisarts.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
8 ziekten waardoor je kind moet overgeven
Sluiten