Hoe vaak zet jouw kind zijn schoen? [Sinterklaastips]
De dagen worden korter, kouder en donker. Gelukkig is er in die herfstperiode ook tijd genoeg voor gezelligheid. De kans is groot dat jouw kind al voor het eerste Sinterklaasjournaal al vraagt wanneer hij of zij z’n schoen weer mag zetten. Wat de kinderen betreft natuurlijk het liefst iedere dag! Maar hoe denk jij er als ouder over?
Heel lang wachten
Ik weet nog wel dat wij vroeger thuis onze schoen pas een paar dagen voor Pakjesavond mochten zetten. Voor mijn gevoel was Sinterklaas dan al lang in het land, terwijl het in werkelijkheid nog maar een paar weken was. Toch geeft dat gevoel wel iets belangrijks aan: kinderen ervaren de tijd heel anders dan volwassenen. Waar bij ons, met onze drukke levens, de dagen voorbij lijken te vliegen, kan voor een kind één dag wachten al als een eeuw duren. Het is goed om hiermee rekening te houden. Al dat wachten levert namelijk vaak ook veel spanning op. Leuke spanning, die wel ook nog eens erg vermoeiend is. Het is daarom aan te raden om het schoenzetten een beetje te verspreiden, zodat de periode van intocht tot Pakjesavond wat makkelijker overbrugt wordt.
Of gewoon iedere dag?
Sommige ouders vinden dat hun kind vanaf de intocht iedere dag de schoen mag zetten. Dat betekent dus dat er iedere ochtend een cadeautje in zit. Leuk, maar bedenk van tevoren dan wel even dat dat voor jou ook best wat werk betekent. Je hebt dan al zo voor een week of 3 cadeautjes nodig. Lukt dat qua budget en tijd? Als dat allemaal geen probleem is kun je dit natuurlijk gewoon zo gaan plannen. Aan de andere kant: wanneer je kind weet dat er iedere dag een cadeautje in de schoen zit, is de spanning er natuurlijk snel af. Het is toch veel leuker als je iedere ochtend vol spanning je bed uitstapt en naar beneden rent om te kijken of er iets in zit? Zet jouw kind iedere avond de schoen? Dan is het dus waarschijnlijk leuker om hem of haar te vertellen dat Sint niet altijd tijd heeft om er een cadeautje in te doen. Zo houd je het (leuk) spannend, en went je kind er niet te snel aan. Het is jammer als het een vanzelfsprekend iets wordt!
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De inhoud van de schoen
Nadat je hebt besloten hoe vaak je kind de schoen mag zetten, dient de volgende lastige vraag zich al weer aan: wat stop je er in? In principe zijn schoencadeautjes kleine, niet al te dure cadeautje, al kun je dit natuurlijk net zo groot aanpakken als je zelf wil. Misschien ben je niet zo van al die plastic prulletjes die je voor 1 of 2 euro kunt aanschaffen. Grappig is wel dat (jongere) kinderen die prulletjes juist vaak heel leuk vinden. Zij zien de prijs nog niet van het product af. Dus of ze nu een goedkope bellenblaas of een superdure pop krijgen maakt voor hen weinig uit. Ook met een klein budget kun je dus best leuke cadeautjes geven. Een bellenblaas, speelgoedautootje, een bal of een mooie pen. Bij winkels zoals Blokker en Action vind je volop van die kleine schoencadeautjes. Wil je toch graag iets duurzamers geven? Kies dan speelgoed van duurzaam materiaal, zoals hout. Dit materiaal gaat veel langer mee dan de meeste plastic spullen. Houd er wel rekening mee dat de prijzen voor duurzaam speelgoed vaak wel wat hoger zijn. Op termijn verdient dat zich meestal wel terug, maar het vergt dus wel een kleine investering.
Een leuk ritueel
De rituelen om het schoentje zetten zijn misschien nog wel leuker dan het cadeautje dat er uiteindelijk in komt. Neem dan ook de tijd voor die terugkerende dingen, zoals het maken van een mooie tekening voor de Sint, een wortel in de schoen doen voor het paard, en het zingen van sinterklaasliedjes wanneer de schoen gezet wordt. Tijdens de drukke avondspits van eten, badderen en naar bed gaan kunnen zulke dingen er snel bij inschieten. Maar eigenlijk is dat toch hartstikke jammer? Uiteindelijk zullen je kindjes zich later als ze groot zijn juist die rituelen herinneren en zijn ze vergeten wat ze aan cadeautjes in de schoen hebben gekregen. Maak er dus een memorabel moment van!
Wel of geen snoep?
Nog iets om over na te denken: stop je wel of geen snoep in de schoen? December is een maand waarin veel gesnoept wordt, door al die feestdagen. Het is dan ook heel begrijpelijk als je liever wilt dat je kind niet te veel snoep krijgt. Gelukkig ben je daar als ouder zelf bij 😉 Wil je voorkomen dat je kind zich ’s morgens al op chocolademuizen of pepernoten stort? Stop dan iets anders in de schoen. Misschien denk je dat je met je kind best afspraken kan maken over snoepmomenten, maar voor de meeste (jonge) kinderen is het heel lastig om te moeten wachten. En dan heb je in plaats van een leuk moment bij de schoen opeens een vervelende scene.
Bang voor Sinterklaas
Je staat er als ouder niet zo snel meer bij stil, maar Sint en zijn Pieten kunnen voor kindjes nog best spannend of zelfs eng zijn. Het idee dat er iemand het huis binnensluipt om iets in de schoen te stoppen is voor sommigen zelfs angstaanjagend. Merk je dat je kind het spannend vindt? Probeer hem of haar dan gerust te stellen. Je kunt daarbij creatief zijn in je oplossingen. Zet de schoen bijvoorbeeld in de schuur, ‘zodat Piet niet naar binnen hoeft’. Of stuur een cadeautje per post, met een briefje erbij dat Sint het te druk heeft om het zelf in de schoen te komen doen. Kortom; laat je fantasie de vrije loop. Zo kun je de angst bij je kind wegnemen en kunnen jullie allemaal genieten van deze gezellige, feestelijke periode!