Wanneer doe je het goed als ouder? [#durftevragen]

ouderschap goede ouder
Opvoeden blijft een lastige klus. De ene dag denk je dat je het prima doet, de volgende dag weet je zeker dat je het toch verkeerd aanpakt. En als je om je heen kijkt zie je ouders die het allemaal maar met het grootste gemak onder controle lijken te hebben. Hoe doen ze dat toch?

Onzekerheid bij het opvoeden

Eigenlijk weten we stiekem allemaal dat het achter andere voordeuren ook niet altijd rozengeur en maneschijn is. Dat gevoel van onzekerheid blijft echter toch vaak hangen. Het lastige met opvoeden is nu eenmaal dat er geen checklist bestaat om alle taken die je tot een goede ouder maken op af te vinken. Aan de ene kant is dat niet zo erg, want ieder mens is nu eenmaal anders en dat geldt ook voor kinderen: wat voor de een werkt, werkt voor de ander helemaal niet. Toch zou zo’n checklist af en toe best prettig zijn. Het zou een stukje onzekerheid weg kunnen nemen en je als ouder zekerder kunnen maken.

opvoeden ouders onzekerheid

Extreem ouderschap

De opvoeding wordt door iedere ouder weer anders ingevuld en over het algemeen gaat dat prima. Helaas kan het ook tot extreme situaties leiden. Een heel recent en ontzettend triest voorbeeld zijn de ouders die nu in België terecht staan voor het laten verhongeren van hun zoontje. Deze ouders waren ervan overtuigd dat hun zoontje niet tegen koemelk kon en voedden hem daarom met onder meer melk van haver en boekweit. Hoewel deze soorten voeding bekend staan als super foods zijn het natuurlijk geen goede voedingsmiddelen voor een pasgeborene. Helaas kregen de ouders dit te laat in de gaten. Toen ze uiteindelijk toch professionele hulp inschakelden was het te laat; het jongetje overleed aan ondervoeding.

Je eigen onderbuikgevoel

Zulke extreme voorbeelden komen gelukkig niet zoveel voor. Met een beetje gezond verstand kun je als ouder ook best beoordelen wat goed of slecht is voor je kindje. Maar het blijft hoe dan ook een enorme verantwoordelijkheid, dat grootbrengen van kinderen. En het lastige is dat je pas als ze volwassen zijn echt zult merken of je het goed hebt aangepakt. Twijfel jij of je het altijd goed aanpakt? Schakel op tijd hulp in; vraag advies bij andere ouders of trek bij de huisarts aan de bel. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar een teken dat je het beste wilt voor jouw kind! En vergeet vooral niet te luisteren naar je eigen onderbuikgevoel. Uiteindelijk ben jij degene die je kind het beste kent en kan zien of hij goed in z’n vel zit.

Hoe ga jij om met die onzekerheid die (bijna) iedere ouder wel kent? Laat het hieronder weten in een reactie. We zijn erg benieuwd naar jouw verhaal!

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.