Petra
Petra Bevalling 12 Dec 2011

Hoe herken je een slechte oppas?

Het is niet zo eenvoudig om te bepalen of je oppas haar werk naar behoren uitvoert. Om hier achter komen zul je jezelf een aantal vragen dienen te stellen. In het ergste geval zou je zelfs observatieapparatuur op kunnen hangen. Wij gaan er echter vanuit dat je in 99 van de 100 gevallen door een aantal eenvoudige observeringen kunt ontdekken of je de juiste oppas voor je kindje gevonden hebt.

Je zou mogelijk in de problemen kunnen zitten als:

Je kindje nooit blij reageert als ze de oppas ziet.
Een vaste oppas zal nooit de plaats van mama of papa innemen, maar een baby behoort wel enthousiast op de vaste oppas te reageren en deze te vertrouwen. Het zou kunnen zijn dat er niets mis is als dit niet zo is. Het kan natuurlijk dat het gewoon niet klikt tussen jouw kindje en de oppas. Als je echter het vermoeden hebt dat er iets structureel mis is, let dan goed op eventuele indicaties. Doet de oppas geheimzinnig over wat er tijdens het oppassen gebeurd is? Daar mag geen enkele reden toe zijn want uiteraard wil jij juist weten wat er allemaal gebeurd is.

Gebeuren er net even te veel kleine ongelukjes?
Controleer dan eens of je oppas wel voldoende haar aandacht bij haar werk houdt. Uiteraard hoort haar aandacht altijd onverdeeld op jouw kindje gericht te zijn. Op die wijze kan zij ervoor zorgen dat er geen kleine ongelukjes gebeuren. Maak duidelijke afspraken over wanneer je kindje alleen gelaten mag worden. (Eigenlijk alleen tijdens haar eventuele middagdutje.)

Komt je oppas vaak te laat?
Betrouwbaarheid in het maken van afspraken begint bij de basis. Daar hoort het nakomen van tijdsgebonden afspraken uiteraard ook toe. Neem geen genoegen met de eerste de beste oppas, maar zoek door tot je iemand gevonden hebt waar zowel jij, je man als de kleine een goed gevoel bij hebben.

Je kindje ziet er vaak smoezelig uit.
Als de oppas er niet voor zorgt dat je kindje er altijd lekker fris bij “loopt” ben je misschien niet duidellijk genoeg geweest in je uitingen daarover. Het kan echter ook zo zijn dat zij de kantjes eraf loopt.

Diverse zaken kloppen niet.
Haar verhalen kloppen niet… Accepteer nooit diefstal, hoe klein dan ook. Ook liegen over kleine dingetjes kan een indicatie zijn dat iemand niet 100% toegewijd is. Uiteraard moet je de oppas aan wie je je kindje toevertrouwt voor de volle 100% kunnen vertrouwen.
 

Reageer op artikel:
Hoe herken je een slechte oppas?
Sluiten