Haaruitval tijdens zwangerschap

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat er tijdens de zwangerschap heel veel verandert aan je lichaam, zo ook je hormonen die telkens op hol slaan. Normaal gesproken verliest een vrouw rond de 100 haren per dag, maar tijdens de zwangerschap kunnen dat er veel meer zijn. Doordat je hormonen veranderen kan je tijdens de zwangerschap opeens een volle bos haren hebben, wat ook nog mooi is. Andere vrouwen krijgen juist het tegenovergesteld en verliezen juist meer haren waardoor er plekken zichtbaar zijn.

In de normale situatie zal je niet gauw merken dat je haar aan het verliezen bent, aangezien je 400.000 tot 1 miljoen haren op je hoofd hebt. Je verliest er 100 per dag, wat natuurlijk niets is vergeleken met het aantal haren dat je hebt. Tijdens de zwangerschap kan dit echter veranderen. Je kan zoveel haren verliezen dat er kale plekken beginnen te ontstaan. Natuurlijk is dit per persoon verschillend. De een krijgt juist meer haren, terwijl de ander heel veel haar verliest.

Haaruitval zwangerschap door zwangerschapshormonen

Zoals je weet slaan de hormonen op hol wanneer je zwanger bent en dat is ook het geval wanneer je haaruitval hebt. De toename van deze hormonen zorgen er namelijk voor dat de natuurlijke haargroei wordt beïnvloed. Dit kan op een positieve wijze zijn of op een negatieve wijze. De ene vrouw zal in een fase van de zwangerschap merken dat de haren voller worden, terwijl de andere vrouw merkt dat er in een van de fases veel haren uitvallen. Je merkt vooral dat tijdens het douchen of het liggen op een kussen dan veel haar is achtergebleven, waar je toch wel even van kan schrikken. Natuurlijk spelen niet alleen de hormonen een rol, maar ook vermoeidheid en stress kunnen een rol spelen in de veranderingen van je haargroei. Na de geboorte van je baby of na het geven van borstvoeding zal je merken dat alles weer normaal wordt zoals het voor je zwangerschap was.

Hoe te behandelen?

Het behandelen van haarverlies bij de zwangerschap is niet zomaar even te doen, aangezien het hoort bij de verandering van je hormonen. Wel kan je het vroeg in je zwangerschap (tot een week of 8) voorkomen of voor een andere zwangerschap voorkomen door goed en gezond te eten. Niet alleen beperkt dit de uitval, maar het geeft je haar ook nog eens een mooie glans. Zo kan je bijvoorbeeld fruit en groene groenten eten om betere haren te krijgen. Verder is zuivel en vis ook aangeraden, omdat deze bepaalde vitaminen bevatten die de haren bevorderen.

Naar de dokter?

Zoals we eigenlijk iedere vrouw adviseren tijdens de zwangerschap is het verstandig om naar de dokter te gaan als je denkt dat er iets anders aan de hand is dan hormonen. Als je merkt dat je kale plekken begint te krijgen dan is het aangeraden om zo snel mogelijk je huisarts te bezoeken om jouw bloed te laten controleren. Hier kan uit blijken of het aan je hormonen ligt of aan iets anders dan de hormonen. De dokter kan dan bepalen wat de behandeling moet worden om het haarverlies niet meer te laten gebeuren.

Reageer op artikel:
Haaruitval tijdens zwangerschap
Sluiten