Gewichtstoename tijdens zwangerschap

Wanneer je voor je zwangerschap al wat pondjes bent aangekomen dan wil je natuurlijk niet dat dit nog meer wordt tijdens je zwangerschap. Wanneer je echter zwanger bent zal je meer gaan wegen, aangezien je lichaam zich op verschillende dingen moet voorbereiden. Niet alleen de komst van je baby is iets waar je lichaam zich op zal voorbereiden, maar ook alvast na de zwangerschap. Daarom is het belangrijk om al voor je zwangerschap goed op gewicht te zijn zodat je tijdens je zwangerschap die pondjes er wel bij kan hebben. Maar waarom kom je eigenlijk toe aan gewicht tijdens je zwangerschap? Wat kan je er aan doen om de gewichtstoename te beperken? Is het gevaarlijk als je niet veel aankomt tijdens je zwangerschap?

Hieronder lees je alles over gewichtstoename tijdens je zwangerschap en wat je kan doen om gezond en fit te blijven. Daarnaast geven we ook tips voor na je zwangerschap om weer op een normaal gewicht te komen.

Gewichtstoename zwangerschap

Tijdens je zwangerschap zal je al snel merken dat je gewicht al snel zal toenemen, misschien wel tegen je wil in. Helaas kan je niet voorkomen dat je meer gaat wegen. Je lichaam probeert er namelijk voor te zorgen dat je baby een veilige plek zal krijgen en dat doet je lichaam door meer vet aan te maken. Daarnaast bereidt je lichaam zich alvast voor op het geven van borstvoeding. Maar waar komt die gewichtstoename dan allemaal vandaan? En wat kan je doen om toch fit te blijven tijdens je zwangerschap?

De gewichtstoename komt vooral hier vandaan:

  • De baby zelf zal ongeveer 3,5 kilo gaan wegen
  • De baarmoeder zal ongeveer 1 kilo gaan wegen
  • De placenta en borsten samen zullen ongeveer 1 kilo gaan wegen
  • Het extra bloed zal ongeveer 1,5 kilo gaan wegen
  • Het extra vocht en vruchtwater zal ongeveer 2 kilo gaan wegen

Hoe voorkom je veel gewichtstoename?

Het is ten eerste belangrijk om tijdens je zwangerschap niet te veel aan te komen, maar ook niet te weinig. Je moet minimaal 9 kilo aankomen en maximaal 12 inkomen. Wanneer je voor je zwangerschap al veel weegt zal je minder mogen aankomen en wanneer je licht bent voor je zwangerschap zal je meer mogen aankomen. Je moet dit echter bespreken met je verloskundige. Die kan je advies geven hierover.

  • Het eten voor twee personen tijdens je zwangerschap is een fabeltje en moet je zeker achterwege laten. Zorg ervoor dat je gezond en voldoende voor jezelf eet. Deze voedingsstoffen zullen uiteindelijk worden doorgegeven aan de placenta. Voor twee eten is dus niet gezond, maar juist ongezond. Dit heeft je baby helemaal niet nodig!
  • Lijnen tijdens je zwangerschap is een van de slechtste dingen die je kan doen. Begin hier dus nooit aan!
  • Wij raden je aan om genoeg te bewegen tijdens je zwangerschap. Vooral wanneer je voor je zwanger bent actief was met sporten is het belangrijk om dit aan te houden, anders zal je veel aankomen. Beweeg dus voldoende, maar luister wel goed naar je lichaam. Als je te moe bent om te sporten dan moet je jezelf niet gaan overbelasten. Dat is ook niet goed voor je.

Zwanger gewichtstoename per week

Het is natuurlijk niet logisch dat je al in de eerste twee maanden 12 kilo aankomt, dat is ook niet mogelijk en dat is heel ongezond. In het begin zal je een paar kilo aankomen en naarmate de zwangerschap verstrijkt zal je uiteindelijk tussen de 9 en 12 kilo wegen. Hieronder staat de gemiddelde gewichtstoename per week.

  • Week 1 – 12: 0% gewichtstoename
  • Week 13 – 20: 25% toename
  • Week 21 – 30: 50% toename
  • Week 30 – 36: 25% toename
  • Week 37 – 40: 0% toename

Curve

Hierboven zie je dus de curve van de toename van je gewicht tijdens je zwangerschap. Het meeste gewicht zal van de baby zelf zijn en daarnaast volgt vocht en bloed. Het is wel belangrijk om goed te bewegen en gezond te eten bij je zwangerschap zodat je niet nog meer aankomt. Meer dan 12 kilo aankomen is niet gewenst, tenzij anders is gezegd door je verloskundige. Tijdens iedere controle zal je gemeten worden. Ben je bijvoorbeeld in week 14 al erg veel aangekomen? Dan zal er extra op je gelet worden, om een te snelle verdere toename te voorkomen.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Gewichtstoename tijdens zwangerschap
Sluiten