Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Gebruik antidepressiva dodelijk voor baby’s

Het gebruik van antidepressiva door zwangere vrouwen kan dodelijk zijn voor baby’s. In Denemarken is een jongetje na elf dagen in het ziekenhuis overleden. Zijn moeder had op voorschrijven van haar huisarts antidepressiva geslikt. 

De bevoegde commissie voor geneesmiddelengebruik heeft de artsen nog altijd niet geïnformeerd over de potentiële gevaren van het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap. “Een schande”, zegt professor Ebba Holme Hansen die een onderzoek voerde na het overlijden van enkele baby’s.

In 2008 overleed Christopher in een Deens ziekenhuis nadat zijn moeder Heidi Skov antidepressiva geslikt tijdens haar zwangerschap. De baby was toen elf dagen oud. De Deense had de pillen tijdens haar zwangerschap van haar dokter gekregen die zich van geen kwaad bewust was maar vandaag blijkt dat de bevoegde commissie voor het gebruik van medicijnen toen al een jaar wist dat het slikken van antidepressiva door zwangere vrouwen gevaarlijke bijwerkingen kan hebben. Tot op de dag van vandaag hebben de dokters in Denemarken nog altijd geen waarschuwing gekregen, schrijft de krant Ekstra Bladet en blijven ze de medicatie voorschrijven.

Professor Ebba Holme Hansen voerde in juni 2010 een onderzoek uit en begrijpt niet dat maatregelen uitblijven. Toen waren er al 48 gevallen van miskramen, doodgeboren baby’s en baby’s die kort na de geboorte overleden zijn, bekend. De bevoegde commissie blijft afzijdig en intussen is het aantal incidenten al opgelopen tot 51. “De commissie is al sinds juni 2010 op de hoogte maar ze vinden het blijkbaar niet nodig om actie te ondernemen. Ze hebben nog altijd geen maatregelen getroffen, laat staan een waarschuwing laten aanbrengen op de verpakking. Het is gewoon schandalig”, zegt professor Ebba Holme Hansen.

“Er is te laat gecommuniceerd over de mogelijk dodelijke bijwerkingen van antidepressiva voor baby’s naar de dokters toe”, geeft Court Pedersen toe, professor en redacteur van het referentiewerk voor bijwerkingen van medicijngebruik. “We hoorden pas een paar maanden geleden over de eerste dodelijke gevallen en misschien heeft te lang geduurd maar de aanpassingen van de informatie over de bijwerkingen volgt een dezer dagen”, besluit Pedersen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Reageer op artikel:
Gebruik antidepressiva dodelijk voor baby’s
Sluiten