Petra
Petra Opvoeding 31 Oct 2011

Co-ouderschap

Hoe je na de scheiding samen met je ex-partner voor je kind(eren) gaat zorgen, beschrijf je in het ouderschapsplan. Co-ouderschap is een manier waarop je samen de zorg en opvoeding van je kind voortzet na een scheiding.

Onderhoudsplicht
Als je kiest voor het co-ouderschap, dan zegt dat veel over de manier waarop je als wettelijke ouder de onderhoudsplicht invult. Je deelt dan namelijk zo veel mogelijk de zorg en opvoeding van je kind. Daarbij stel je het belang van het kind voorop. Je kunt bijvoorbeeld duidelijke afspraken maken over wanneer jullie kind bij welke ouder is. Maar je kunt ook duidelijke afspraken maken over de kosten voor de zorg en opvoeding van je kind.

Alleenstaande ouder
Je bent vanaf het moment van de scheiding wettelijk gezien een alleenstaande ouder, maar als je kiest voor een co-ouderschap blijf je samen voor je kind zorgen. In de praktijk oefen je nog steeds het gezamenlijk ouderlijk gezag uit.

Afspraken maken
Bij scheidingen die niet goed verlopen en waarbij de ex-partners veel ruzie hebben, is het meestal onmogelijk om samen de zorg te dragen voor de kinderen. Het co-ouderschap vereist een stabiele basis. Het is belangrijk dat je met elkaar kan praten, dat je dicht bij elkaar woont, dat je goede afspraken maakt en dat je het belang van je kind voorop stelt.

 

Reageer op artikel:
Co-ouderschap
Sluiten