Petra
Petra Opvoeding 31 Oct 2011

Alleenstaande ouder

Als je er als ouder alleen voor staat, is het misschien niet makkelijk om voor je kind(eren) te zorgen. Zeker als je een scheiding hebt doorgemaakt, of als je je partner bent verloren. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je alleenstaand ouderschap een bewuste keuze was.

Werk en inkomen
Alleen je kind opvoeden kan lastig zijn als je de zorg voor je kind moet combineren met je werk of je studie. Als je geen werk hebt, kom je misschien eerst in de bijstand terecht. Je moet dan leven van een bestaansminimum, en daarom is het bijna altijd beter om een goede opleiding te volgen en een leuke baan te zoeken. Als je kind jonger is dan vijf, heb je zelfs scholingsplicht.

Kinderalimentatie
Als je gescheiden bent en je kind in huis neemt, dan zul je ook alimentatie ontvangen van je ex-partner. Op die manier deel je in de kosten voor de zorg van je kind.

Alleenstaande ouderkorting
Als alleenstaande ouder heb je recht op alleenstaande ouderkorting. Deze korting kun je krijgen als je je kind zelf onderhoudt en als je de kosten van het onderhoud kunt aantonen.

Een nieuwe partner
Misschien ben je op zoek naar een nieuwe partner, of heb je inmiddels een nieuwe partner. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor je gezin. Je nieuwe partner wordt dan de stiefouder van je kind. De situatie zal zeker veranderen als je nieuwe partner ook kinderen heeft. Als je bij elkaar intrekt, ontstaat er een samengesteld gezin.

Bron: Centrum jeugd en gezin

 

Reageer op artikel:
Alleenstaande ouder
Sluiten