Hoe vertellen?

scheiding
Kleuters weten dat een scheiding betekent dat het huwelijk van hun ouders voorbij is. Ze hebben vaak vriendjes waarvan de ouders gescheiden zijn en zijn bekend met het feit dat sommige papa’s en mama’s apart wonen. Je kunt verwachten dat ze het meest geïnteresseerd zullen zijn in hoe hun eigen leven zal veranderen. Ze zullen zich zorgen maken over waar ze gaan wonen, of ze van school moeten veranderen, en zullen waarschijnlijk heel wat gedetailleerde vragen voor je hebben. Het belangrijkste is dat je ze moet verzekeren dat er van ze gehouden wordt, en dat je ondanks alles altijd voor ze zult zorgen.

Wees niet verrast als je kindje onzeker is, niet goed meewerkt, hangerig of heel veel aandacht van jou en anderen vraagt tijdens deze moeilijke periode. Zelfs de meest vriendelijke scheidingen kunnen gigantische veranderingen meebrengen voor ieder kind. Sommige kinderen zijn openlijk kwaad of verdrietig terwijl andere kinderen niet zullen toegeven er mee te zitten.

Kleuters kunnen enorm veerkrachtig zijn en passen zich makkelijk aan. Hoe je over de scheiding praat, – voor, tijdens en nadat het gebeurt – zal een groot verschil maken in hoe ze er mee om zullen gaan. Wat ze het meeste nodig hebben is vertrouwen en vastigheid in de routines waar ze op rekenen.

Hoe vertel je het nieuws tegen je kleuter?

Kies het juiste moment. Als jij en je partner een scheiding overwegen, hou het dan voor jezelf tot jullie het zeker weten. Als jullie er alleen maar over denken en dit tegen de kinderen zeggen kan dit ze alleen maar onnodig verwarren. Ook al is er nooit een goed moment, er zijn zeker slechte momenten. Voor dat je naar je werk toe moet, of je kind naar voetbal les moet, of vlak voor het slapen gaan. Wanneer ze dit nieuws te horen krijgen, zullen ze zich alleen voelen en erg onzeker. Het beste is een moment te kiezen wanneer je de tijd hebt om achteraf veel te praten, te knuffelen en zekerheid te bieden.

Probeer het samen met je partner te vertellen, zo vermijd je verwarring, door verschillen in de versies van beide ouders. Het is belangrijk voor je kind om te weten dat het een gezamenlijke beslissing is geweest van beide ouders.

Hou het simpel. Praat in termen die je kind zal begrijpen, en probeer de uitleg te beperken tot een aantal duidelijke zinnen. Geef aan dat je het beste probeert te doen voor de hele familie, dat er een plan is om alles in goede banen te leiden en dat het kind beide ouders zal blijven zien.

Vertel je kind dat het niet zijn schuld is. Kinderen geven vaak zichzelf de schuld van een scheiding, ook al zeggen ze dit niet. Je kind kan denken dat dit gebeurt omdat hij zijn kamer niet heeft opgeruimd of omdat hij niet z’n best heeft gedaan op school. Geef aan dat een scheiding een beslissing is van volwassenen en dat het niets met hem te maken heeft. ‘We vinden het heel erg dat dit gebeurd, maar het heeft helemaal niets met jou te maken’.

Probeer je partner niet de schuld te geven van de scheiding, hoe kwaad je ook bent. Vermijd discussies in het bijzijn van de kinderen. Bespaar je kind de details van waarom jullie uit elkaar gaan, en maak van je keukentafel geen rechtbank! 

 

 

1 REACTIE

  1. Ik vind het niet zo verstandig om uit het niets te zeggen dat het niets met het kind te maken heeft, het kan een averechts effect hebben!
    Ik was danwel een stuk ouder toen mijn ouders scheidden, ik was 15, bracht juist dàt zinnetje mij in verwarring! Ik was het helemaal eens met de scheiding, want het ging gewoon niet thuis, maar kennelijk heeft mijn vader ook die tip gekregen. Hij zei tegen mij zonder aanleiding: Het ligt niet aan jou… Daardoor ging ik juist twijfelen…

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.