Petra
Petra Gezondheid baby 23 Nov 2014

Baby tv kijken

Je kent het natuurlijk wel als je de TV aan hebt en je baby daar geïnteresseerd naar kijkt. Er zijn zelfs ook ouders die gewoon de TV aanzetten voor hun baby om daar naar te kijken. Maar heb je jezelf dan wel eens afgevraagd of het eigenlijk wel goed is voor je baby? Het dringt vaak niet bij je door en dat was bij mij in eerste instantie ook niet, totdat ik via een boek tegen kwam dat het schadelijk kan zijn voor je baby.

Velen geven aan dat het kijken van televisie schadelijk is voor je baby, maar er zijn ook weer anderen die beweren dat dat niet zo is. Maar wie moet je nu geloven? Hieronder lees je heel duidelijk of het schadelijk is of niet en wat het beste is voor je baby.

Is het schadelijk als je baby tv kijkt?

Ondanks dat er verschillende onderzoeken zijn gedaan naar dit onderwerp zijn er alsnog verschillende uitkomsten. Bij veel onderzoeken komt er echter naar voren dat het kijken van televisie door kinderen jonger dan twee jaar schadelijke effecten kan hebben. Dit komt niet bij alle onderzoeken naar voren, maar wel bij de meeste.

Het instituut “De Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen” heeft een onderzoek gedaan naar dit onderwerp en heeft de conclusie getrokken dat het kijken van tv kan leiden tot beperkingen van de ontwikkeling van je baby. Zo zou volgens dit orgaan de taalontwikkeling van kinderen onder de twee jaar minder snel groeien dan baby’s die geen tv kijken. Het punt dat zij maken is dat de baby geen contact heeft met de ouders die ook daadwerkelijk tegen de baby praten, in plaats van een medium dat niet direct tegen de baby praat. Daarnaast is er uit het onderzoek voortgekomen dat je baby slaapproblemen kan krijgen.

Kan je baby veel leren van tv kijken?

Ondanks dat sommige onderzoeken erop wijzen dat tv kijken niet schadelijk is is er wel de zekerheid uit onderzoeken dat baby’s eigenlijk niets leren van het kijken naar televisie. De baby snapt namelijk nog niet wat het is en wordt voornamelijk gegrepen door het licht en het geluid. Natuurlijk geven niet alle onderzoeken hetzelfde resultaat, maar de meeste onderzoeken geven wel aan dat de baby er niets van leert.

Het onderzoek geeft aan dat het veel belangrijker is dat de ouders direct contact hebben met het kind. Dat zorgt er namelijk voor dat de baby veel meer leert. Het is veel belangrijker dat je bijvoorbeeld een spelletje speelt met je kind in plaats van je kind te laten staren naar de buis.

Welke programma’s dan toch kijken?

Ondanks dat het kijken naar de tv slecht is betekent dit natuurlijk niet dat je je baby nooit tv hoeft te laten kijken. Zo weet je misschien wel dat het wel eens lekker kan zijn om je baby voor de buis te zetten zodat je het huis kan schoonmaken of zodat je wat andere dingen kan doen. Als je besluit om dit te doen, dan is het wel belangrijk om op wat belangrijke dingen te letten, namelijk:

  • Kijk naar een leerzaam programma voor jongeren
  • Zorg ervoor dat je baby niet te lang voor de buis zit. Beperk dus de tijd dat je baby naar het scherm kijkt, dus niet uren.
  • Kijk samen met je baby. Door interactie met je baby te krijgen zorg je er daadwerkelijk voor dat je baby iets leert. Dat is altijd beter dan je baby te laten kijken naar een scherm. Daar zal de baby, zoals uit onderzoek is gebleken, niets leren.

Reageer op artikel:
Baby tv kijken
Sluiten