Petra
Petra Zwanger worden 1 Feb 2017

[NOD] Eerste symptomen van een zwangerschap!

Probeer jij zwanger te raken? Dan is de term ‘NOD’ voor jou waarschijnlijk niet onbekend. En ook als je de term niet kent, ben je er vast onbewust al druk mee bezig. De NOD is namelijk een eerste indicatie van een mogelijke zwangerschap.

Betekenis van NOD

De afkorting NOD staat voor Niet Ongesteldheids Dag. Dit is de dag waarop je normaal gesproken ongesteld zou worden, maar waarop de menstruatie uitblijft. Dat is natuurlijk een goed teken, want het uitblijven van de menstruatie kan een symptoom zijn van een zwangerschap! De menstruatie is namelijk het moment waarop normaal gesproken het niet-bevruchte eitje wordt afgescheiden. Als het eitje wél bevrucht is, zal er geen menstruatie op gang komen en is de kans groot dat je zwanger bent.

Witte afscheiding tijdens NOD

Het is normaal om af en toe wat afscheiding uit de baarmoeder te zien. Normaal gesproken is deze afscheiding doorzichtig of wit van kleur. Sterk ruikende afscheiding of afscheiding van een andere kleur kan echter wijzen op bijvoorbeeld een schimmelinfectie. Meestal neemt vlak voor de eisprong de afscheiding wat toe, terwijl het vlak voor de menstruatie weer wat afneemt. Wanneer er geen afname plaatsvindt, kan er sprake zijn van een zwangerschap. Helaas is dat vaak op dat moment nog niet met zekerheid te zeggen, omdat de hoeveelheid afscheiding door meer factoren beïnvloed wordt. Je zult dus nog moeten afwachten of er sprake zal zijn van een NOD. Een zwangerschapstest doen vóor de NOD heeft weinig zin. Er zijn dan namelijk nog te weinig zwangerschapshormonen in je lichaam om opgemerkt te worden via de test.

inbakeren waarom hoe

Berekenen van je NOD

Heb je een regelmatige cyclus? Dan is het berekenen van je eerste menstruatiedag (en dus hopelijk je NOD) niet moeilijk. Lastiger wordt het wanneer je een onregelmatige cyclus hebt. Hoewel je door je cyclus voor een langere periode bij te houden wel een indicatie kan krijgen van die eerste menstruatiedag, heb je geen volledige zekerheid. In dat geval zal je dus wat meer geduld moeten hebben, doordat je niet precies weet wanneer je NOD is. Ook in deze situatie kun je het beste even wachten met de zwangerschapstest.

Na NOD zeker van een zwangerschap?

Hoewel de NOD een eerste teken is van een mogelijke zwangerschap, kan er nog van alles gebeuren. Misschien is je menstruatie wel gewoon wat later dan normaal en wordt je een paar dagen na de NOD alsnog ongesteld. Houd er ook rekening mee dat er vroeg in de zwangerschap nog veel mis kan gaan bij de ontwikkeling van het embryo. De kans dat je lichaam de zwangerschap afbreekt waardoor je alsnog ongesteld wordt is de eerste weken groot. Om die reden zullen de meeste verloskundigen ook pas een eerste afspraak inplannen als je 10 tot 12 weken zwanger bent. Op dat moment ben je de eerste, meest risicovolle periode van je zwangerschap door en wordt de kans dat jij over zo’n 38 weken een kindje in je armen houdt steeds groter!

Reageer op artikel:
[NOD] Eerste symptomen van een zwangerschap!
Sluiten