7x zo verandert technologie het speelgoed van je kind

Technologie neemt een steeds grotere plaats in in onze wereld. Dit heeft ook invloed op het spelen van kinderen. Honderd jaar geleden werd er gespeeld met hoepel en tol, tegenwoordig met games en drones. Maar daar stopt het niet!

1. Overal speelmogelijkheden door technologie

Veel ouders nemen hun kind mee naar de speeltuin. Maar denk je eens in dat de wereld vol is met kleine speelplekken, zelfs wanneer je onderweg bent naar school of naar de supermarkt. De kans dat dit realiteit wordt in de nabije toekomst is groot. Het grappige is dat kinderen zelf bijna overal speelmogelijkheden zien. Maar het zou natuurlijk geweldig zijn als daar nog meer ruimte voor wordt gecreëerd. De eerste ideeën zijn er al. Zo zouden er op openbare plekken dispensers met stoepkrijt opgehangen kunnen worden, zodat kinderen altijd een speelmogelijkheid hebben. Er zijn al plekken waar gewerkt wordt aan nog meer van die mogelijkheden.

Het goede voorbeeld

Een bijzonder project is bijvoorbeeld gestart in een klein Amerikaans plaatsje. In de plaats Pierre heeft twee derde van de kinderen last van obesitas. Tegelijkertijd ligt de plaats temidden van de mooiste wandelroutes. Om deze routes aantrekkelijker te maken voor kinderen zijn er langs de wandelpaden nu kleine speelplekken gemaakt. De hoop is dat dit als motivatie werkt voor de kinderen om meer te bewegen. Overigens wordt geprobeerd om die speelplekken geschikt te maken voor verschillende generaties. Dus: geen kinderschommel, maar grote schommel waar papa, opa, of tante ook makkelijk bij op kunnen.

2. Spelen met eigen ontwerpen

Ook een bijzonder toekomstbeeld: denk je eens in dat je kind niet meer naar de speelgoedwinkel hoeft, maar gewoon z’n eigen speelgoed ontwerpt en maakt. Dat klinkt misschien nu nog een beetje als toekomstmuziek, maar weet dat dit in principe al dichtbij is. In theorie kunnen kinderen al eigen speelgoed maken met behulp van een 3D-printer. Het enige dat dat nog in de weg staat zijn de relatief hoge kosten voor die printer. Maar ook computers en flatscreen tv’s waren vroeger alleen maar voor de happy few, terwijl die tegenwoordig voor bijna iedereen beschikbaar zijn. Dat betekent dat over een paar jaar je kinderen hun eigen poppenhuismeubeltjes, speelgoeddieren en -autootjes thuis kunnen uitprinten. Onlangs opperde een directeur van de Engelse McDonald’s al het idee om 3D-printers in alle vestigingen van de keten te plaatsen. Stel je voor dat de verrassing uit het Happy Meal ter plekke uitgeprint gaat worden!

3. Meer invloed op ontwerp technologie

Terwijl kinderen hun eigen speelgoed kunnen gaan ontwerpen, krijgen ook de ouders meer invloed op het ontwerpproces. Het wordt namelijk waarschijnlijk steeds makkelijker om een eigen idee op de markt te brengen. Dat zie je nu al online. Kijk maar eens naar een site zoals Kickstarter, waar mensen investeerders kunnen zoeken voor hun project. Crowdfunding is een goede manier om te starten met speelgoedontwerp voor iemand met grote ideeën, maar weinig geld. Dankzij donaties kan er innovatief speelgoed ontworpen worden dat anders misschien nooit het daglicht had gezien. Dit kan in de toekomst de speelgoedmarkt flink opschudden! Dus, heb je als ouder stiekem een heel goed idee op het gebied van speelgoed? Dan weet je nu wat je moet doen ?

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

meisje met vlechtjes en bal

4. Speelgoed dat zich aanpast

Er is ook het afgelopen decennium nogal wat veranderd op speelgoedgebied. Kijk alleen maar eens hoe makkelijk een peuter tegenwoordig ‘swipet’ over de tablet. Toch zijn de interesses van kinderen al die jaren onveranderd gebleven. Volgens experts zijn de speelpatronen niet gewijzigd. Alleen de context en mogelijkheden zijn anders geworden. Verveel je je bijvoorbeeld? Dan kun je tegenwoordig heel makkelijk online op zoek gaan naar leuke dingen. Zo zijn er websites waarin je als ouder kan invullen hoe oud je kind is, maar ook hoe lang de speelactiviteit moet duren en of je kind binnen of buiten gaat spelen. Vervolgens komen de websites zelf met mogelijke activiteiten die daarbij passen. Kijk voor een voorbeeld eens op toywheel.com.

5. Lees het etiket!

Zou het niet heel handig zijn wanneer je, op zoek naar speelgoed, op de verpakking kan nakijken wat de ‘voedingswaarde’ van het speelgoed is? Er kan bijvoorbeeld op staan dat het goed is voor de taalontwikkeling, of voor de motorische vaardigheden. Het kan heel goed zijn dat je zulke labels over een paar jaar echt aan het speelgoed ziet hangen. Het zou mooi zijn wanneer voor al het speelgoed eenzelfde label werd gebruikt. Ook nu zie je namelijk regelmatig aanbevelingen op de verpakking staan, maar daarbij is het de vraag of die echt kloppen. Wanneer iedere fabrikant op dezelfde wijze etiketten gebruikt zal daar meer duidelijkheid in zijn. Inmiddels is er in Amerika een test gestart met een dergelijk label. De bedoeling is dat er deskundigen komen die al het speelgoed beoordelen, waarna op basis van hun oordeel het etiket geschreven wordt. Handig! Nu alleen de juiste technologie nog.

6. Spelen met je idolen

Kinderen gaan anders met technologie om dan volwassenen. Wat kinderen betreft is de digitale wereld net zo echt als de wereld om hen heen. Dan zou het toch prachtig zijn wanneer kinderen digitaal kunnen spelen en praten met hun idolen? Over een paar jaar zou dat zomaar mogelijk kunnen worden in de digitale wereld. Er wordt door diverse bedrijven gewerkt aan apps om hiervoor te kunnen gebruiken.

7. Altijd achter het scherm

Wat een kind met speelgoed doet mag hij of zij zelf verzinnen. Hoe flexibeler het speelgoed, hoe makkelijker de fantasie geprikkeld wordt. De kans is groot dat kinderen die zijn opgegroeid in het digitale tijdperk binnenkort geen verschil meer zien tussen echt en digitaal speelgoed. Wat hen betreft is het gewoon allebei speelgoed en daarbij letten ze niet op technologie. Die digitale wereld biedt ongekende mogelijkheden en zal een steeds grotere rol gaan spelen. Daarbij wordt het minder belangrijk hoe lang een kind achter het beeldscherm zit. Voor veel ouders staat die ‘schermtijd’ nu nog gelijk aan luieren en hangen. Onze kinderen zullen dit anders zien, omdat zij makkelijker creatief en actief dan wij kunnen zijn met digitale zaken. Wees niet bang dat daarbij de natuur uit het oog verloren wordt. Binnen afzienbare tijd zal het mogelijk zijn om wat aarde op de tablet te leggen, waarna die tablet vanzelf weergeeft waaruit die aarde is opgebouwd. Digitalisering lijkt ongekende mogelijkheden te bieden als het gaat om leren en experimenteren. Zo bekeken ziet de toekomst er nog helemaal niet zo gek uit!

Reageer op artikel:
7x zo verandert technologie het speelgoed van je kind
Sluiten