Petra
Petra Zwangerschap 18 Aug 2019

10x zo betrek je de kinderen bij je bruiloft

Je kinderen bij je bruiloft betrekken? Waarom niet! De tijd dat er eerst getrouwd werd voordat er kinderen kwamen ligt al ver achter ons. Later trouwen, of na een scheiding hertrouwen, komt steeds vaker voor. Zit je ook in zo’n situatie? Dan is kan het heel fijn zijn om je kinderen bij de bruiloft te betrekken. Dat kan op allerlei manieren, of de kinderen nog heel klein zijn of al wat ouder!

1. Onderdeel van de gelofte

De woorden ‘Ja, ik wil’ hebben een nog diepere betekenis als jullie al kinderen hebben. Of die kinderen uit een eerdere relatie komen of niet, maakt voor die betekenis niets uit. Vanaf het moment dat je de belofte doet, zal je die moeten nakomen. Niet alleen wat betreft je partner, maar ook wat betreft jullie kinderen. Het kan daarom mooi zijn om bij het afleggen van die gelofte ook ruimte in te bouwen voor de kinderen. Zo geef je aan dat jullie wat jou betreft één gezin zijn en dat die voor jou van net zoveel waarde is als dat je partner alleen is.

2. Ook een sieraad

Een ring is een prachtig symbool voor een verbintenis. Dus waarom zou je alleen met je partner zo’n symbool uitwisselen? Sommige ouders kiezen ervoor om ook de kinderen een sieraad te geven tijdens de bruiloft. Denk bijvoorbeeld aan een mooie ketting, met jullie initialen. Zo’n sieraad is een blijvende herinnering aan dit prachtige moment en staat symbool voor de verbinding die er voor altijd tussen jullie zal zijn.

3. De ringendrager

Toen wij gingen trouwen was onze oudste een peuter 1,5 jaar oud. Hij kon net lopen en was daardoor de ideale ‘ringendrager’. Op het juiste moment dirigeerde oma hem naar ons toe, met op een kussentje de ringen. Halverwege vielen de ringen er uiteraard af, maar dat mocht de pret niet drukken! Het was een mooi moment om onze zoon even in de spotlights te zetten, zonder dat de situatie te spannend voor hem werd.

4. Familieportret

Zijn jullie een samengesteld gezin? Dat is iets wat je echt niet hoeft te negeren. Beide families hebben een eigen familiegeschiedenis, zonder het andere deel van de nieuwe familie. Negeer dit feit dan ook niet tijdens het maken van de foto’s op de bruiloft. Mooi idee: op de foto met een schilderijenlijst. Terwijl de kinderen van het samengestelde gezin de lijst vasthouden, staan de ouders achter de lijst. Ingelijst, als het ware. Al is de voorgeschiedenis van beide gezinnen anders, dit geeft aan dat jullie klaar zijn voor een nieuwe reis – samen!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

bruiloft met baby

5. Kers op de taart

Pakken jullie flink uit met een mooie bruidstaart? Met zo’n schattig, zoenend stelletje bovenop? Leuk! Maar vergeet de kinderen niet. Hoe leuk is het als de kinderen hun eigen plekje op de taart krijgen? Geef ze een plekje op een van de randen van de taart. Of laat het hele gezin op de top staan. Vanaf vandaag zijn jullie echt een geheel, dus dat mag ook uit de taart blijken!

6. De openingsdans

Ja, de openingsdans wordt natuurlijk standaard gedaan door het pasgetrouwde stel. Veel leuker: laat je kinderen de dans verzorgen. Of studeer samen een dans in. Dat staat zeker garant voor uren familieplezier. Laat je kinderen lekker shinen op de dansvloer met een door hen zelf bedachte dans. Ook dit laat zien hoe belangrijk je vindt dat jullie bij elkaar horen. Op de dansvloer is ruimte voor iedereen. Al kun je dit beter alleen doen als je weet dat je kids graag in de schijnwerpers staan. Een kind dat drie weken lang zenuwachtig is voor de grote dag doe je er vast niet zo’n groot plezier mee.

7. Partnerwissel

Een andere manier om je kinderen in de openingsdans te betrekken is door tijdens de dans van partner te wisselen. Start de dans samen met je partner en haal halverwege de dans de kinderen naar het podium. Tijd voor een ‘two-step’ met de kinderen! Het handigst is in dit geval natuurlijk als je twee kids hebt, want dan danst de een met de ene en de ander met de andere partner. Voor grotere gezinnen is er wat meer creativiteit nodig. Maar hé, wie zegt dat de oergezellige klompendans niet past als openingsdans? ?

8. Organisatietalent

Hebben jullie al wat oudere kinderen? Dan kun je hen al eerder bij de voorbereidingen van de bruiloft betrekken. Sterker nog; met een beetje geluk loopt er in het gezin een weddingplanner-in-de-dop rond! Voor hem of haar is het geweldig om bij te kunnen dragen aan die prachtige dag. Een andere rol die een wat ouder kind op zich kan nemen is die van ceremoniemeester. Tijdens de avond alles in goede banen leiden is een mooie uitdaging. Doe je je kind geen plezier met organiseerwerk? Kijk dan eens wat hij of zij op ander vlak zou kunnen doen. Misschien meehelpen met het versieren van de trouwzaal of het ontwerpen van de uitnodigingen?

9. Prinsessenjurk

Mama in zo’n prachtige bruidsjurk… Dat wil dochterlief ook! Neem de tijd om samen met de kinderen de kleding uit te zoeken die zijn gaan dragen tijdens de bruiloft. Of wat denk je van een mini-versie van jezelf? Een mini-bruidsjurk of mini-kostuum voor de kinderen maken het geheel extra feestelijk en fashionable. Overigens doe je ook hier niet ieder kind een plezier mee. Is jouw kind een echte robbedoes, die binnen twee minuten een gat in z’n broek valt? Informeer dan eerst maar eens voorzichtig bij je kind of hij of zij het wel ziet zitten, zulke nette kleding. Voor sommige kinderen wordt het anders echt afzien tijdens de feestelijke dag.

Een zelf versierde fotolijst

Is die mooie dag achter de rug? Dan hebben we gelukkig de foto’s nog! Een mooi project om als gezin op te pakken is het versieren van een fotolijst voor de trouwfoto’s. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Geef de allerkleinsten een pot met vingerverf en laat ze lekker kliederen. Oudere kids kunnen aan de slag met plaksel, glitter en kraaltjes. Er valt van allerlei leuks te verzinnen! Het belangrijkste is dat de lijst iets wordt wat van jullie samen is. Een lijst met daarin een mooie herinnering om nooit meer te vergeten!

Reageer op artikel:
10x zo betrek je de kinderen bij je bruiloft
Sluiten