4x zo bespaar je geld als jonge ouder

Je hebt vast reikhalzend uitgekeken naar de komst van jouw kindje. Er is toch niets mooier dan dat prachtige mensje in je armen te houden? Maar ja; ieder moois heeft ook minder mooie kanten. De slapeloze nachten bijvoorbeeld kunnen je opbreken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten die je maakt door de komst van zo’n kleintje! Gelukkig kun je met deze vier methoden ook als jonge ouder gewoon nog geld besparen.

1. Houd bij wat je inkomsten en uitgaven zijn

Ben jij het type dat al je bonnetjes bewaard? Goed bezig, want dat maakt het een stuk makkelijker om overzicht te houden van inkomsten en uitgaven. Dan is het alleen wél belangrijk dat je niet alleen die bonnetjes bewaard, maar er ook echt een overzicht van maakt. Alle nota’s ongezien in een laatje gooien heeft dus geen zin 😉 Het opstellen van een overzicht hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, zelfs niet wanneer je geen kaas hebt gegeten van boekhouding. Koop een schrift of notitieboekje en houdt daarin per week of per maand de inkomsten en uitgaven in. Zet aan de linkerkant van de pagina de inkomsten, aan de rechterzijde de uitgaven. Aan het eind van de week of maand tel je alle inkomsten bij elkaar op én alle uitgaven. Zo heb je dus meteen een totaalplaatje van wat er in komt en wat er uit gaat.

2. Koop tweedehands babyspullen

Het krijgen van een kindje is natuurlijk een bijzondere gebeurtenis en het is dan verleidelijk om de mooiste en nieuwste spullen voor je kleine aan te schaffen. Begrijpelijk, maar er valt tweedehands ook ontzettend veel moois te vinden! Er zijn vast jonge ouders in je kennissenkring, waarvan je spullen kan overnemen. Of ga online op zoek naar bijzondere spullen. Een ledikantje dat je tweedehands aanschaft kun je heel eenvoudig en voordelig ‘eigen’ maken. Schilder het bijvoorbeeld in een andere kleur, of zoek er mooie lakentjes bij. Ook box en kinderwagen kun je prima tweedehands aanschaffen. Let alleen op bij het overnemen van een autostoeltje. Aan de buitenkant van het stoeltje kun je namelijk niet zien of het ooit beschadigd is geraakt.

3. Zeg onnodige abonnementen op

De loterij, sportschool, of de krant; ongemerkt kun je allerlei abonnementen en lidmaatschappen hebben lopen die je eigenlijk helemaal niet gebruikt. Vooral wanneer je via automatische incasso betaalt, kan het lang duren voordat het opvalt. Het loont daarom de moeite om af en toe je bankafschriften te checken op dergelijke uitgaven. Vraag jezelf bij ieder abonnement af of je er echt nog gebruik van maakt. Zo kan het een heel goed voornemen zijn om weer wekelijks naar de sportschool te gaan. De kans is echter groot dat je daar met zo’n jonge baby eerst helemaal geen tijd voor hebt. Dan is de overeenkomst opzeggen dus handiger. Je kunt altijd weer opnieuw lid worden! Ook kleine aanpassingen kunnen al veel geld schelen. Lees je de krant bijvoorbeeld voornamelijk digitaal? Zeg dan de papieren versie op. Dat scheelt weer een paar euro per maand!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

koffie en tijdschrift

4. Spaar de kinderbijslag

Kinderen kosten geld, maar je krijgt er ook veel voor terug: kinderbijslag bijvoorbeeld 😉 Niets leuker dan lekker kinderkleding gaan shoppen met dat extraatje. Maar heb je dat geld stiekem eigenlijk helemaal niet direct nodig? Stel extra aankopen dan uit en spaar in plaats daarvan de kinderbijslag op. Het mooiste is het natuurlijk wanneer je het geld op een spaarrekening voor je kind kan zetten, zodat daar ooit rijlessen of andere opleidingen van betaald kunnen worden. Als je budget dat niet toelaat kun je het ook opsparen voor leuke extraatjes voor het gezin. Toch mooi als je er na een tijd opsparen even lekker tussenuit kan met z’n allen!

Reageer op artikel:
4x zo bespaar je geld als jonge ouder
Sluiten