Petra
Petra Opvoeding 24 Mar 2019

Kind met sterrenbeeld Steenbok [volwassen en praktisch]

Geboren: 22 december t/m 20 januari

Een belangrijk kenmerk van kinderen met sterrenbeeld Steenbok (Capricornus): ze zijn vroeg volwassen. Dit kun je al merken als je kindje nog maar een baby is. Waar aan de meeste baby’s de ‘goegoe gaga’s’ wel besteed zijn, moet jouw steenbok-kindje niets hebben van die babypraat. Daarbij kan jouw kleine je aankijken met een blik waaruit duidelijk blijkt dat je even normaal moet doen. Dat is dus best even wennen als ouder zijnde!

De juiste regels

Steenbok-kindjes weten al op jonge leeftijd heel goed wat ze willen. Prima als je ze regels oplegt, maar je kunt een flinke discussie verwachten als ze het met sommige regels niet eens zijn. Steenbokken zijn uitstekende debaters, die de beste argumenten kunnen verzinnen om zaken anders te bekijken. Vooral in de puberteit kan dit best lastig zijn. Aan de andere kant is hun mening ook een goede reden om nog eens naar jouw regels te kijken. Is het inderdaad zo belangrijk dat je kind om 21.00 uur in bed ligt? Of is het inmiddels oud genoeg om iets later te gaan? Met de mededeling ‘Omdat ik het zeg!’ zal het je niet altijd lukken om je regels te verdedigen. Dat kan soms best vervelend zijn. En soms heb je simpelweg geen tijd of zin om in discussie te gaan. Geef op zo’n moment aan dat je het best nog eens over die regels wilt hebben, maar dat je nu geen tijd of zin hebt in discussie. En geef op een later moment je kind dan ook echt even de ruimte om zijn of haar argumenten te laten horen. Zo weet je kind dat er naar hem of haar geluisterd wordt, maar ook dat er nu niets anders op zit dan je regels op te volgen.

Gevoelige ziel

Wanneer je regelmatig in discussie moet over wat wel en niet mag, kan je hierdoor boos en kortaf worden. Het lastige is dat steenbok-kindjes hier heel gevoelig voor zijn. Jouw kind wil helemaal niet dat je boos of verdrietig bent, maar zet simpel vraagtekens bij bepaalde regels. Wanneer hij of zij merkt dat jij die discussies niet leuk vindt, kan het zijn dat hij al die tegenzin gaat opkroppen. Hij houdt die negatieve gevoelens liever voor zich, dan er met jou over te praten. Uiteindelijk wordt het daar natuurlijk niet beter op. Het is belangrijk dat je als ouder van een steenbok-kindje let op dergelijke negatieve gevoelens. Leg uit dat je best eens in discussie wilt, maar niet altijd tijd en zin hebt. En vergeet ook vooral niet om regelmatig tegen je kind te zeggen dat je van hem houdt en trots op hem bent. Die positieve aandacht hebben steenbok-kindjes echt nodig! Het zal ze het broodnodige zelfvertrouwen geven voor in hun latere leven.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

lego poppetje

Ambitieus op school

Jouw steenbok-kindje houdt van hard werken en goed presteren. Zijn z’n cijfers op school even wat minder? Dan zal je daar als ouder weinig commentaar op hoeven te hebben, omdat je kind zelf ook niet tevreden zal zijn. Sterker nog: af en toe zal het goed zijn om je kind juist even af te remmen, omdat de ambities te groot blijken te zijn. Ook de juf of meester zal dit in de gaten moeten houden. Steenbokken zijn niet snel tevreden en dat kan ze ook in het volwassen leven parten spelen. Altijd maar doorgaan en beter willen worden kan uiteindelijk leiden tot burn-out gerelateerde klachten. Ambitie is goed, maar moet niet ten koste gaan van andere belangrijke zaken. Het is belangrijk om dat ook in de gaten te houden bij je steenbok-kindje. Misschien is het heel goed in een bepaalde sport, maar is er door alle trainingen geen tijd meer voor andere dingen. Dat is niet erg, zolang je ziet dat je kindje plezier beleeft aan het sporten. Lijkt je kind minder goed in z’n vel te zitten? Misschien is het dan goed om (tijdelijk) een stapje terug te doen.

Realistisch blijven

Steenbokken werken hard om hun doelen te bereiken, maar jagen geen onbereikbare dromen na. Je zal jouw steenbok-kindje niet snel betrappen op dagdromen. Het zijn realisten, die niet dromen maar gewoon doen. Daar komt ook die volwassen houding weer om de hoek kijken. Spelen vriendjes dat ze prinsessen of piraten zijn? Grote kans dat jouw kindje dan afhaakt. Fantaseren is niet z’n favoriete bezigheid. Hij of zij voelt zich beter thuis in het gezelschap van volwassenen en zal z’n best doen om aan hun gesprekken deel te nemen. Het gezegde ‘kleine potjes hebben grote oren’ is op steenbok-kindjes zeker van toepassing. Dit is niet erg, zolang je daar een beetje rekening mee houdt. Niet alles is nu eenmaal voor kinderoortjes bedoeld.

Speelgoed voor steenbok-kindjes

Steenbok-kindjes vinden het heerlijk om met de handen te werken. Dat is niet vreemd wanneer je bedenkt dat volgens hun horoscoop de Steenbok behoort tot het element aarde. Ben je op zoek naar leuke bezigheden of leuk speelgoed voor je steenbok-kind? Dan slaag je vast op de hobbyafdeling van de speelgoedwinkel of het warenhuis. Kleien vinden ze vaak fantastisch. Ook bouwen met blokken of spelen met lego doet het vaak goed. Daarbij beleven ze vooral veel plezier aan het bouwen zelf. Waar andere kindjes vervolgens hele verhalen kunnen bedenken met de bijbehorende lego poppetjes, zal je steenbok-kindje dat niet zo snel doen. Liever haalt hij of zij de bouwwerken weer uit elkaar, om er daarna weer wat nieuws van te maken. Omdat je er vanuit kan gaan dat zulk speelgoed veel gebruikt gaat worden, is kwaliteit belangrijk. Koop stevige houten blokken en je zal zien dat je steenbok-kindje hier jarenlang plezier van zal hebben.

Reageer op artikel:
Kind met sterrenbeeld Steenbok [volwassen en praktisch]
Sluiten