Welke elementen bevat een gezonde gezinsmaaltijd?

Het is dagelijks rennen en vliegen met al die drukte door werk en gezin. Veel tijd om eten te maken blijft er meestal niet over. Toch wil je natuurlijk het liefst dat er iedere dag een gezonde maaltijd op tafel staat. Wat zijn de elementen van een gezonde maaltijd voor het hele gezin? We vragen het Oscar Helm van happyhealthy.nl.

Gezonde vetten en ongezonde vetten

Wanneer je met gezonde voeding bezig bent, is het belangrijk om onderscheid tussen gezonde en ongezonde vetten te maken. Als je voor vetten uit vis en bepaalde plantaardige vetten kiest, ben je goed bezig. Kies je voor ongezonde vetten? Dan is het belangrijk dat je met name verzadigde vetten links laat liggen. Deze zijn niet bevorderlijk voor het hart en de bloedvaten. Door extra gezonde vetten in jouw dieet op te nemen, is de kans groot dat je eerder vol zit. Daardoor heb je minder behoefte aan suikers en koolhydraten. Dit werkt bij kinderen net zo, dus het is belangrijk om er op te letten dat je kinderen voldoende gezonde vetten binnenkrijgen!

Kies voor extra eiwitten

Wil je graag wat afvallen? Door eiwitrijke voeding tot je te nemen, wordt het eenvoudiger om gewicht te verliezen. Eiwitrijke voeding geeft een verzadigd gevoel, waardoor je minder zin hebt in koolhydraten. Het gevolg daarvan is een lagere inname, met gewichtsverlies tot gevolg.

Eet je eieren bij het ontbijt? Aangetoond is dat er 65% meer gewicht verloren wordt als je dit doet. Deze indrukwekkende resultaten werden slechts met het eten van eieren verkregen. Wil je een bepaald gewicht vasthouden? Ook dan is het effectief om eieren te eten. Dit door vetverbranding en een verzadigd gevoel. Ook hiervoor geldt trouwens: alles met mate!

Goede koolhydraten en slechte koolhydraten

Kies je voor een gebalanceerd voedingspatroon? Dan is het belangrijk om het verschil te kennen tussen goede en slechte koolhydraten. Door een koolhydraatarm dieet te vervangen voor vetten en en eiwitten, is het mogelijk om gewicht te verliezen of een gezond gewicht aan te houden. Dat geldt in dit geval voor het vervangen van bewerkte producten als koek, snoep, rijst, pasta en aardappelproducten. Wanneer je deze vervangt voor gezonde alternatieven, is het mogelijk om een gezonde levensstijl te benaderen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

kind eet fruit bij picknick

Verhouding tussen groente en eiwitrijke voeding

Als je een gezonde maaltijd maakt, is het belangrijk om balans te vinden tussen eiwitrijke voeding en koolhydraten. Groente vormen een belangrijk onderdeel van het juiste voedingspatroon. Groente geeft je een verzadigd gevoel, waardoor je minder zin hebt in verkeerde koolhydraten. Dit is niet alleen van belang wanneer je wilt afvallen, maar ook wanneer je wilt vasthouden aan een gezonde levensstijl. Dit wordt makkelijker door bijvoorbeeld kant-en-klare fruit- en groentehapjes in de koelkast te bewaren. Snijd bijvoorbeeld vast komkommer of wortel klein. Als jij of je kinderen dan trek krijgen, is het makkelijker om in plaats van koekjes wat gezonders te pakken!

Gezonde levensstijl doorzetten

Wil je het volhouden om voor de juiste voeding te kiezen? Dan is het belangrijk om gevarieerd te blijven eten. Die afwisseling maakt het gemakkelijker om een gezonde levensstijl te hanteren. Eventueel kun je een weekmenu opstellen of is het mogelijk om een lijst met voeding te maken, waarbij bepaalde voeding wel en niet gegeten wordt. Zo kun je een vaste lijst met voeding hanteren en is de kans op verkeerde keuzes het kleinst. Betrek je kinderen bij het opstellen van het weekmenu, zodat zij ook kunnen aangeven welke groenten ze lekker vinden. Zo blijft het hele gezin enthousiast!

Reageer op artikel:
Welke elementen bevat een gezonde gezinsmaaltijd?
Sluiten