35 weken zwanger [5 symptomen en de ontwikkeling van je baby en jij]

Als je 35 weken zwanger bent, kun je in principe ieder moment bevallen! Officieel heb je nog 5 weken te gaan, maar in de praktijk blijkt dat vaak niet te kloppen. Je baby is nu eigenlijk helemaal af, alles zit erop en eraan en alle organen zijn volledig ontwikkeld. Voor de ontwikkeling van de hersenen is het echter wel goed als je kleintje nog een paar weken blijft zitten. Het is belangrijk om deze week alles af te hebben om je voor te bereiden op de komst van je baby. Maar wat staat er deze week allemaal te gebeuren met jou en je baby? Waar moet je op letten en welke veranderingen ga je nog meemaken?

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

De groei van je baby in week 35

Net als in week 34 staat er in week 35 natuurlijk ook weer veel te gebeuren met je baby. Hieronder staat ten eerste een overzicht van zijn of haar gewicht en lengte:

  • Gewicht: 2400 gram
  • Lengte: 43 centimeter

Als je 35 weken zwanger bent is je kindje eigenlijk al helemaal klaar voor het leven buiten je buik. Alleen de hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld. Dit is echter een proces dat ook na de geboorte nog zal doorgaan.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Longen in de knel

Naast de vele activiteiten en veranderingen van je baby, zal jij en jouw lichaam natuurlijk ook veranderen. Hieronder staan de belangrijkste veranderen die je deze week kan merken.

In deze week zal de baarmoeder zo groot zijn dat bepaalde organen iets zijn opgeschoven. Je zal merken dat je je benauwder voelt doordat de longen worden verdrukt door de grootte van je baarmoeder. Het kan zelfs zo zijn dat je longen minder goed gaan functioneren dan normaal het geval is. Het is dan extra belangrijk om rustig aan te doen. Niet alleen je longen zitten in de knel door je baarmoeder, maar zo ook de blaas. Al in het midden van je zwangerschap kreeg je last van vaker naar het toilet moeten gaan doordat de baarmoeder tegen je blaas drukt. Als je 35 weken zwanger bent zal dat gevoel alleen maar erger worden. De kans is groot dat je de hele dag van en naar het toilet moet lopen. Daarnaast kan je wat urine verliezen doordat je blaas niet meer zo goed afsluit. Ook dit hoort erbij en meestal trekt dat na de zwangerschap weer bij. Het is wel aan te raden om oefeningen te gaan doen voor je bekkenbodemspieren. Hoe sterker deze spieren zijn, hoe kleiner de kans is dat je last blijft houden van incontinentie. Vraag je verloskundige of gynaecoloog hier meer informatie over.

Symptomen in week 35 van je zwangerschap

Ook als je 35 weken zwanger bent kun je weer last hebben van uiteenlopende klachten. Veel van deze symptomen zal je herkennen uit eerdere weken. Er kunnen echter ook weer nieuwe kwaaltjes om de hoek komen kijken. Hieronder zetten we er weer een aantal voor je op een rij.

Indalen van de baby als je 35 weken zwanger bent

Is je baby nog niet ingedaald? Meestal gebeurt dat als je tussen de 30 en 32 weken zwanger bent. Het kan echter ook nu in week 35 nog gebeuren. Het indalen kan gepaard gaan met indalingsweeën, die een scherpe pijn in je onderbuik veroorzaken. Daarbij kan ook de bandenpijn erger worden, doordat je baby nu lager ligt. Het voelt vaak wat minder comfortabel. Zat je nog veel op de fiets? Dat zal vanaf het moment van indalen vaak minder prettig worden. Het indalen van je baby kan er wel voor zorgen dat je weer wat meer lucht krijgt. Je longen krijgen namelijk weer meer ruimte. Dat is natuurlijk een prettige bijkomstigheid. En bedenk daarbij ook dat het indalen van de baby betekent dat de bevalling niet lang meer op zich zal laten wachten. Nog een paar weken en je houdt je kindje eindelijk in je armen!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

35 weken zwanger

35 weken zwanger: is menstruatiepijn een teken dat je gaat bevallen?

Wanneer je zwanger bent van je eerste kindje, kan het lastig zijn om de start van de bevalling te herkennen. De kans is groot dat je de afgelopen weken vaker last hebt gehad van harde buiken en buikpijn. Door het indalen van je kindje heb je daarbij waarschijnlijk ook al last gehad van indalingsweeën. Daardoor kan het lastig zijn om de echte voorweeën, die de start van je bevalling inluiden, te herkennen. Het lastige is ook dat dit bij iedere vrouw weer anders kan voelen, en dat iedere bevalling weer anders kan verlopen. Het meest duidelijke signaal dat de bevalling eraan zit te komen is het breken van je vliezen. Wanneer dat gebeurt, verlies je opeens vloeistof. De hoeveelheid kan variëren van een heel klein beetje vocht in je onderbroek tot een flinke plens waarvan je broek doorweekt raakt. Als dat gebeurt is het goed om gelijk even te overleggen met de verloskundige of gynaecoloog.

In lang niet alle gevallen start de bevalling echter met het breken van de vliezen. Meestal start de bevalling dan met lichte weeën. Deze weeën kunnen inderdaad voelen als menstruatiepijn; een krampend gevoel dat op komt zetten en weer verdwijnt. Als de bevalling doorzet zullen deze krampen steeds sterker worden en elkaar steeds sneller opvolgen. Wanneer je regelmatige weeën hebt, die elkaar met tussenpozen van zo’n 10 minuten opvolgen, is het goed om je verloskundige te bellen.

Moe van al dat gewicht

Waarschijnlijk begint die grote buik je nu toch wel echt in de weg te zitten. De laatste keer dat jij van bovenaf je tenen hebt kunnen zien is inmiddels al heel lang geleden! Je schoenen aandoen lukt amper of helemaal niet meer, je past nergens meer tussendoor en botst overal tegenaan. Je heupen en andere gewrichten krijgen ook steeds meer moeite met dat extra gewicht, waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan. En ondertussen is je lichaam hard aan het werk om je kleine alle voedingsstoffen te geven die hij of zij nodig heeft. Kortom; je bent moe! Dat is natuurlijk heel logisch, maar daarom niet minder lastig. Gelukkig is je zwangerschapsverlof gestart en start dit bijna. Als je geluk hebt heb je nog een paar weekjes om even flink uit te rusten en rustig aan te doen. Zeker als je al kinderen hebt, zal er echter nog genoeg te doen blijven. Probeer deze laatste weken zoveel mogelijk klussen uit handen te geven. Of probeer tijd voor een middagdutje in te bouwen. Je zult zien dat je daardoor de rest van de dag makkelijker doorkomt. Even doorbijten nog!

Doen als je 35 weken zwanger bent: een kinderwagen kopen

Heb je al een kinderwagen gekocht voor de baby of ben je nog van plan om deze te kopen? Dan is deze week de perfecte week om snel uit te zoeken wat je precies wil en wat je budget daarvoor is. Bedenk van te voren goed waar je naar op zoek gaat, er is namelijk een heel groot aanbod (niet alleen  wat kinderwagens betreft, maar ook bijvoorbeeld wat betreft draagdoeken). Heb je nog een (jong) kindje? Dan kan het prettig zijn om een kinderwagen te hebben waar je een voetenplankje aan kunt bevestigen. Daar kan je oudste dan op staan tijdens het wandelen. Daarnaast zijn er nog heel veel andere keuzes die je zult moeten maken; wil je een combiwagen, die je als buggy kunt gebruiken als je baby wat ouder is? Wil je de wagen in de auto mee kunnen nemen, of maakt grootte niet zoveel uit? En wat wordt de kleur van de wagen? Genoeg om nu nog mooi even over na te denken dus! Heb je een wat kleiner budget, of wil je simpelweg niet zoveel geld aan een kinderwagen uitgeven? Kijk dan eens op de koopjeshoeken op Facebook of speur rond op Marktplaats.

Reageer op artikel:
35 weken zwanger [5 symptomen en de ontwikkeling van je baby en jij]
Sluiten