7x een betere balans tussen werk en privé

Steeds meer vrouwen combineren het gezinsleven met een baan. Daarbij is er de afgelopen jaren ook een toename te zien in het aantal uur dat vrouwen per week werken. De financiële zelfstandigheid is mooi, maar balans vinden in werk en privé blijkt in de praktijk nog best lastig. Met deze 7 tips kom je gelukkig een heel eind!

1. Voel je niet schuldig

Veel moeders kennen dat gevoel: je schuldig voelen omdat je aan het werk bent, en dus even geen tijd met je kind kan doorbrengen. Bedenk dat je ook als je aan het werk bent waardevol bezig bent. Jouw salaris komt voor een groot deel toch ook weer ten goede van je kind? Misschien zorgt het ervoor dat je kind wél op pianoles kan, of op zomerkamp kan. Laat je tijdens het werk niet afleiden door schuldgevoel. En probeer je, wanneer je thuis bent, volledig te focussen op je kind en niet met je hoofd bij je werk te zitten. Zo ben je er volledig voor beide situaties. En accepteer dat er nu eenmaal altijd goede en slechte dagen zijn. De ene dag loopt alles van een leien dakje, de volgende dag heb je het gevoel dat je overal achteraan loopt. Laat je niet gek maken! Ieder ouder kent dat gevoel, je bent echt niet de enige.

2. Zoek goede kinderopvang

Je volledig kunnen focussen op je werk, lukt alleen wanneer je kind met een gerust hart kan achterlaten bij kinderopvang of oppas. Vraag eens rond in je familie- en vriendenkring naar hun ervaringen op het gebied van oppas, kinderopvang en babysitters. Bedenk ook wat jij belangrijk vindt aan opvang. Zo hebben wij onze kids een tijdje ondergebracht bij een prima, tikje strenge oppas. Haar opvoedmethode was anders dan de onze, maar op zich vond ik dat nog niet zo’n probleem. Zo leren kinderen om te gaan met mensen met verschillende meningen en manieren. Het enige nadeel vond ik dat de oppas regelmatig flink vloekte, terwijl onze middelste net leren praten. Toen die na verloop van tijd ook om de paar zinnen een flinke krachtterm begon te gebruiken, was voor mij de maat vol. Goede kinderopvang kan dus in kleine details zitten, die voor de een geen enkele rol spelen, terwijl ze voor de ander heel belangrijk zijn.

3. Maak de ochtenden makkelijker

Voorkom dat het iedere ochtend chaos is, door je de avond ervoor alvast goed voor te bereiden. Dingen die je ’s avonds al kunt doen:

– Lunchtrommels vullen en in de koelkast zetten;
– Kleding voor de kinderen klaarleggen;
– De kinderen laten douchen, zodat die ’s ochtends niet hoeven;
– De schooltassen klaarzetten;
– De auto- of fietssleutel op een vaste plek hangen, zodat je daar niet naar hoeft te zoeken.

Door deze klussen alvast te doen, bespaar je ’s ochtends een boel tijd en frustratie. We willen het niet mooier maken dan het is: ook met een goede voorbereiding kan dochterlief met het verkeerde been uit bed stappen, of zoonlief de cornflakes op de grond gooien. Maar een goede voorbereiding is het halve werk!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

ouders met kind

4. Houd een weekplanner bij

Waar liggen je prioriteiten? Op een kalender kun je allerlei dingen kwijt. Wanneer welk kind welk klusje doet, wanneer de sporttrainingen van de kids zijn, maar ook bijvoorbeeld voor welke datum de energienota betaald moet worden. De planning kan op papier bijgehouden worden, of op een groot schrijfbord dat op een centrale plek hangt. Heeft het grootste deel van het gezin inmiddels een mobieltje? Dan kan je ook een digitale optie kiezen, bijvoorbeeld de Google kalender. Neem in het weekend even een kwartier de tijd om de planning van de aankomende week door te nemen. Zo ben je vast een beetje voorbereid.

5. Overleg met je werkgever

Een flexibele werkgever kan het een stuk makkelijker maken om een balans te vinden tussen werk en privé. Praat samen eens over de mogelijkheden die er zijn. Misschien is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om deels thuis te werken. Ook ouderschapsverlof kan interessant zijn. Dit kun je opnemen tot je kind 8 jaar oud is. Op hoeveel verlof je recht hebt en hoeveel daarvan wordt doorbetaald kun je navragen bij je werkgever of bij de HR-afdeling van het bedrijf. Weet ook dat er in sommige gevallen mogelijkheden zijn om een bepaalde periode zorgverlof te nemen.

6. Houd verbinding

Houd contact met je kinderen, ook wanneer jullie niet samen zijn. Als je kindje nog heel klein is kun je bijvoorbeeld een geluid of video opname maken waarin je praat of zingt. Lees bijvoorbeeld een verhaaltje voor. Het horen van jouw stem kan voor baby’tjes heel rustgevend zijn. Moet je vanwege je werk een optreden of schoolreisje van je oudere kind missen? Zorg er dan voor dat je er op een andere manier aandacht aan besteed. Leg ’s morgens vroeg een briefje neer om haar veel plezier te wensen, of geef een geluksarmbandje cadeau voor dat spannende optreden. Misschien is er iemand die het optreden kan filmen, zodat je later nog stukjes kan terugzien? Zo kan je toch nog meeleven. En natuurlijk is het prima om tijdens de lunchpauze even je kind te bellen of te appen om te vragen hoe het gaat. Voor jezelf is het fijn om te weten dat het goed gaat, maar ook voor je kind kan het prettig zijn om even je stem te horen. Zo blijf je verbinding voelen.

7. Doe leuke dingen samen

Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor je kinderen. Niet alleen doordeweeks, maar ook in het weekend. Zo blijf je als gezin samen groeien. Heb je erg weinig tijd? Regel dan op z’n mist een gezamenlijk ontbijt of een familieavondje met spelletjes en films. Doe regelmatig zulke kleine dingen en zet ze ook op de gezinsplanner, zodat iedereen weet wat er voor leuks aan zit te komen. Ga je er samen op uit? Voorkom dan dat je het hebt over werk gerelateerde zaken. Leg daarnaast de mobieltjes aan de kant. Focus je in plaats daarvan op de interesse van je kinderen en praat over vrienden, school en hobby’s. Vraag aan oudere kinderen hoe ze de quality time met jou willen doorbrengen. Al maakt het uiteindelijk niet zoveel uit wát je doet, zolang je het maar samen doet.

Reageer op artikel:
7x een betere balans tussen werk en privé
Sluiten