De mooiste slaapkamer voor jouw kind

Het begint al voor de geboorte. Je wacht de komst van je kindje af, terwijl je je ondertussen voorbereid. Bij die voorbereidingen hoort ook het inrichten van de babykamer. Zo’n klein mensje heeft een indrukwekkende hoeveelheid spullen nodig! Met die inrichting kun je even vooruit, maar tijdens die kinderjaren zijn er een aantal momenten waarop je de kamer opnieuw moet aanpakken. De behoeften van een 10-jarige zijn nu eenmaal anders dan die van een pasgeborene! Op zulke momenten is het opnieuw zoeken naar de beste spullen.

Wat is er nodig?

Gelukkig heb je meestal wel even tijd als het gaat om het inrichten van de babykamer. Hierdoor kun je echt op zoek naar wat jij mooi vindt en je kindje nodig kan hebben. Hoewel je je vast wel vaker bezig hebt gehouden met het inrichten van een kamer, is de babykamer wel een speciaal geval. Vaak begin je wat betreft inrichting helemaal vanaf nul. Kijk eens op sites zoals die van Petite Amélie voor inspiratie. Een handige checklist voor de eerste benodigdheden:

wiegje (optioneel)
ledikant
commode
kast
matras
matrasbeschermer (bij voorkeur molton, geen plastic)
voldoende dekentjes
lakentjes en hoeslakentjes
2 kruiken met kruikbeschemers

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

ledikant en commode

Inrichting babykamer

Bij het inrichten van de babykamer zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op kunt letten:

Een goede plafondlamp is van belang, maar zorg ook voor een kleiner lampje. Als je kleine er straks is, is het niet prettig om ‘s nachts de grote lamp aan te moeten doen;
Een babykamer met een rustige uitstraling heeft de voorkeur. Het kan heel verleidelijk zijn om te kiezen voor een vrolijk en druk behang vol dieren of auto’s. Toch is het aan te raden om die basis rustig te houden. Kies dan liever voor een rustig behang, met slechts één baan behang met een wat drukker motief of in een andere kleur;
Hoe klein de kamer misschien ook is: zorg voor voldoende bewegingsruimte. Je wilt niet ‘s nachts over allerlei knuffels, poefjes en kastjes vallen als je naar het ledikantje loopt!
Vermijd synthetische materialen in het ledikantje. Katoen lakens en katoenen en/of wollen dekentjes zijn de beste keuze. Synthetische stoffen ademen namelijk niet, waardoor het snel benauwd kan worden.

Als je kindje ouder wordt

Als je kindje er eenmaal is gaat het snel; voor je het weet is hij of zij uit het ledikant gegroeid. Dat is een goed moment om de slaapkamer een metamorfose te geven. Is de slaapkamer vrij klein? Dan kan een hoogslaper een mooie optie zijn, om wat meer ruimte te creëren. Onder de hoogslaper kan bijvoorbeeld een bureautje geplaatst worden. Zo benut je de ruimte optimaal. Het mooiste is het natuurlijk als je tijdens deze herinrichting ook rekening kan houden met de wensen van je kind. Misschien is dat drukkere behang nu wel een favoriet voor aan de muur. Prima natuurlijk, maar blijf opletten bij een drukke print: één muur met dat motief is meestal meer dan genoeg. Als je kind graag meer kleur wil, is het handiger om die kleur te zoeken in de accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een vloerkleed, kussens of het dekbedovertrek. Een rustige basis kan jarenlang mee. Daarmee hoef je tussendoor alleen de accessoires te vervangen om de kamer mee te laten groeien met jouw kind.

Reageer op artikel:
De mooiste slaapkamer voor jouw kind
Sluiten