Petra
Petra Wonen 8 Aug 2022

10 tips om de kans op woninginbraak zo klein mogelijk te houden

Volgens recent onderzoek van een grote verzekeraar is het aantal inbraken het eerste halfjaar van 2022 gestegen. Gedurende de eerste zes maanden van dit jaar vonden er maar liefst twintig procent meer inbraken plaats dan in dezelfde periode vorig jaar. Het betrof wekelijks vierhonderd inbraken. Hoe kun je voorkomen dat je thuiskomt na een fijne vakantie, en een woning aantreft waarin is ingebroken?

Zo attendeer je inbrekers niet op je afwezigheid

Inbrekers bereiden een inbraak vaak voor. Bijvoorbeeld door vooraf door buurten heen te rijden, en online te letten op tekenen van een (toekomstige) afwezigheid.

  • Uithangborden voorafgaand aan vakanties zijn onder andere dakkoffers op de auto, en een camper of caravan op de oprit. Doe een dakkoffer dus pas de dag voor de vakantie op de auto, en zet een camper of caravan niet al weken lang pontificaal voor je woning.
  • Deel voorafgaand aan en tijdens je afwezigheid niets over je vakantie op social media. Wil je vrienden en familie graag op de hoogte houden? Maak dan afgeschermde groepen aan, of houd alleen direct contact via een app bijvoorbeeld.
  • Ruim in en rond je woning ook weer niet al te erg op. Wat rondslingerend speelgoed of alledaagse zaken in de tuin of zichtbaar binnen laten je woning er bewoond uitzien.
  • Laat buren of anderen de post regelmatig opruimen, en de gordijnen en zonneschermen openen en sluiten. Ook erg goed werkt een lamp op een timer.

Zo schrik je inbrekers af

Zo schrik je inbrekers af

Hoe goed je ook je best doet, je afwezigheid is nooit altijd helemaal te verbloemen. Daarom is het verder belangrijk je woning niet al te interessant te maken voor inbrekers. Er zijn diverse zaken die afschrikwekkend werken.

  • Ten eerste uiteraard: een goede inbraakbeveiliging bij de deuren en ramen.
  • Daarnaast kun je ook denken aan een beveiligingscamera. Een draadloze beveiligingscamera hoeft niet duur te zijn, en plaats je eenvoudig. Deze levert uiteraard niet alleen bewijs als er onverhoopt toch is ingebroken, maar schrikt ook inbrekers af. Wil je daarnaast ook nog een extra camera die juist wat minder zichtbaar is? Dan is een spy cam wellicht wat voor je. 

Zo maak je het inbrekers moeilijk

Heeft een inbreker alsnog zijn oog laten vallen op je woning? Dan is het zaak het hem zo moeilijk mogelijk te maken. Hieronder vind je vijf tips daarvoor.

  • Die gecertificeerde inbraakbeveiliging die hierboven al werd genoemd? Die werkt niet alleen afschrikwekkend, maar maakt het inbrekers ook echt moeilijker. Plaats desnoods nog extra sloten op de deuren en ramen om de begane grond.
  • Verstop je wel eens een reservesleutel ergens buiten, voor je kinderen die uit school komen bijvoorbeeld? Vergeet dan deze voor je vakantie niet binnen neer te leggen.
  • Voor de hand liggend maar toch oh zo belangrijk: sluit je deuren en ramen.
  • Hoewel hierboven eerder werd vermeld dat je niet te erg moet opruimen, is het wel verstandig bepaalde zaken buiten weg te halen. Denk bijvoorbeeld aan een ladder die in de tuin ligt.

Steeds meer mensen zijn zich bewust van het risico op een inbraak. Ook weten ze meer over welke maatregelen ze ter voorkoming ervan kunnen nemen. Toch zal het naar verwachting ook deze zomervakantie weer bij een hoop woningen raak zijn. In de zomervakantie vinden er gemiddeld namelijk nog eens een kwart meer inbraken plaats, met in de eerste weken van augustus een extra piek. Niek gek, want in die tijd gaan miljoenen mensen er even tussenuit. Met bovenstaande tien tips maak je in ieder geval de kans zo klein mogelijk tot de ongelukkigen te gaan horen.

Reageer op artikel:
10 tips om de kans op woninginbraak zo klein mogelijk te houden
Sluiten