Petra
Petra Wonen 19 Aug 2022

5 x handige tips voor een verbouwing met kinderen

Het plannen van een verbouwing of renovatie van je huis kan een stressvol proces zijn, vooral als je jonge kinderen hebt. Naast de gebruikelijke zorgen over kosten, tijd en de andere bijkomende dingen, is er de extra zorg om je kinderen veilig en bezig te houden terwijl het werk gedaan wordt. Hier lees je handige tips over hoe je een verbouwing het beste kan aanpakken met kinderen.

Zorg dat de omgeving veilig is

Verbouwingen kunnen gevaarlijk zijn, want werken met goed gereedschap is essentieel. Maar gereedschap is geen speelgoed voor kinderen natuurlijk. Richt daarom een speciale speelruimte in dat, voor de duur van de verbouwing, hun domein is. Leg er speelgoed, spelletjes en andere activiteiten neer om je kinderen bezig te houden en zorg ervoor dat ze weten dat dit hun ruimte is tijdens de verbouwing.

Betrek ze bij de planning

Voor kinderen is het belangrijk om te weten wat er aan de hand is en waar ze aan toe zijn. Leg het proces daarom duidelijk uit. Vaak is het idee van een nieuw huis of nieuwe inrichting ontzettend spannend en kijken ze uit naar het eindresultaat. Het enige nadeel is dat je waarschijnlijk wel iedere dag de vraag krijgt of het huis al klaar is.

Laat ze meebeslissen

Je huis is de veilige basis van je kind. En als daar allemaal veranderingen in komen, kan dat voor onrust zorgen. Naast het uitleggen van de planning, kun je ze ook betrekken bij de plannen voor de verbouwing. Laat ze bijvoorbeeld meebeslissen over bepaalde dingen, zoals welke kleur er op de muur komt. Leg ze twee kleurstalen voor en laat hun bepalen.

Regel af en toe een oppas

Probeer het grootste deel van het werk te plannen op tijden dat je kinderen op school zitten. Dit beperkt de verstoring van hun routines tot een minimum en geeft jou de broodnodige rust en stilte om door te werken. Regel indien mogelijk ook af en toe een oppas of een speelafspraak met vriendjes of vriendinnetjes voor tenminste een deel van de dag. Langs bij opa en oma is natuurlijk ook altijd heel gezellig!

Leg de herinneringen vast

Leg de herinneringen vast

Maak mooie herinneringen en leg ze vast op beeld. Het is leuk voor later om terug te zien wat jullie allemaal hebben meegemaakt tijdens de verbouwing en de transformatie die het huis heeft gemaakt.

Tenslotte, wees voorbereid op een beetje rommel en chaos. Wat stof en vuil is onvermijdelijk bij een verbouwing, dus probeer te ontspannen en het los te laten. Het is maar tijdelijk! En als het allemaal klaar is, heb je een prachtig nieuw huis om met het hele gezin van te genieten.

Reageer op artikel:
5 x handige tips voor een verbouwing met kinderen
Sluiten